Share

cover art for Vil du ha billig ferie eller god fondsavkastning?

Finansredaksjonen

Vil du ha billig ferie eller god fondsavkastning?

Kronen har styrket seg mot dollar. Det gir sammen med børsfallet i USA en dobbeltsmell for norske fondssparere. 

Fallende amerikanske aksjemarkeder, styrket kronekurs og utsatt rentekutt er tema for ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.

Hør episoden her:

Nordmenn har 212 milliarder kroner plassert i globale aksjefond, ifølge tall fra VFF. Det har gitt veldig god avkastning i veldig mange år, men etter at Donald Trump satt i gang med sin høyst forvirrende tollpolitikk etter nyttår, har aksjemarkedene falt og dollaren svekket seg. 

Det betyr at norske fondssparere både får svekket børsavkastning og en svekket fondsverdi i norske kroner. En dobbeltsmell der altså. 

Det er kanskje på tide å se mot Europa – hvor børsene har steget kraftig i troen på at det er her den økonomiske veksten vil komme fremover. Vanligvis vil Oslo Børs bli rammet av nedturen i det amerikanske markedet, men ikke denne gangen. Hovedindeksen er opp syv prosent.

Trump skal ikke få hele skylden for at rentekuttet fra Norges Bank ser ut til å utebli, men det er klart at styrket kronekurs er et element som teller når rentekomiteen i Norges Bank samler seg i neste uke. Styrket kronekurs trekker i retning av lavere rente, mens sterke inflasjonstall taler for at Norges Bank ikke rører renten. 

Det snakker vi om i Finansredaksjonen denne uken. 

More episodes

View all episodes

  • Børs, krig, toll og rentekutt. Det har vært et nyhetsras i det første halvåret av 2025

    40:42|
    Et halvt år etter Donald Trumps retur til Det hvite hus peker Oslo Børs opp tolv prosent, mens tollsatser, krig og uro kaster lange skygger over verdensøkonomien.  I denne spesialepisoden har Finansredaksjonen og Den politiske situasjonen har slått seg sammen. DNs kommentator Anita Hoemsnes, finansredaktør Terje Erikstad, børskommentator Thor Chr. Jensen, politisk redaktør Frithjof Jakobsen og kommentator Eva Grinde, ser tilbake på halvåret som har gått. Med børser i uro, krig i Iran og Ukraina, USAs tollsatser, TACO og Donald Trump i Det hvite hus er det nok å snakke om. 
  • Tollsirkuset ruller videre

    35:18|
    Fristen 9. juli ble utsatt til 1. august.Fortsatt vet ingen hvordan Trumps nye tollregime blir til slutt. Markedene tar det med ro, mens økonomene spår redusert vekst og velstand. Noen politikere smisker, mens andre er klare i talen. Med DNs finansredaktør Terje Erikstad, utenrikskommentator Simen Ekern og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Tollklokken tikker for EU

    36:06|
    Om en knapp uke går Trumps frist ut. Hvis ikke USA og EU da er blitt enige kan det bli 50 prosent toll på alle europeiske varer som skal til USA. Og handelskrigen mellom allierte kan være et faktum. I ukens utgave av Den politiske situasjonen analyserer DNs finansredaktør Terje Erikstad og utenrikskommentator Simen Ekern hvor forhandlingene står nå, og hva som kan bli konsekvensen av ulike utfall. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Spetalen og Trump i samme krypto-båt

    32:02|
    Bitcoin-kursen er nå over 1.000.000 kroner, godt hjulpet av Donald Trumps omfavnelse av kryptovaluta. Fra å være sterkt kritiske til kryptovaluta har både Øystein Stray Spetalen og Donald Trump snudd.  En ny internasjonal trend er å bruke et børsnotert selskap til å kjøpe bitcoin. I Norge er det investor Øystein Stray Spetalen som har omfavnet trenden Men hvorfor i all verden gjør han det?Les også: Enhver idiot kan kjøpe bitcoin Bitcoin, stablecoins og Trumpcoin er tema for ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i Dagens Næringsliv.  Vi snakker også om at sentralbankene begynner å forberede seg på et system med digitale penger som blant annet vil føre til raskere overføringer av penger mellom banker og raskere oppgjør ved kjøp og salg av aksjer og fond. Les også: Glem krypto, dette er fremtidens penger
  • Oljeprisen opp ti dollar, men kunne ha steget mye mer

    28:31|
    Krig i Midtøsten har historisk vært en trigger for oljeprisen.  Fasiten er på ingen måte skrevet, men krigshandlingene mellom Israel og Iran ser ikke ut til å påvirke den i like stor grad. Hvorfor ikke? Det skal vi snakke om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. Mens vi spiller inn tirsdag formiddag, domineres nyhetene av krigshandlingene mellom Iran og Israel Usikkerheten om hvilken retning det går, er stor.Les også: IEA i fersk rapport: – Har understreket den betydelige geopolitiske risikoen  I tillegg kom nyheten om at to oljetankere – den ene fra Jon Fredriksens selskap Frontline – har kollidert rett utenfor Hormuzstredet. Stredet hvor 20 prosent av verdens oljekonsum fraktes hver dag. Les også: Frontline-skip har kollidert i Omanbukta Foreløpig er årsaken til kollisjonen ikke direkte krigshandlinger, men indirekte, fordi kommunikasjonen i området er forstyrret av konflikten. Men hvordan går det med oljeprisen? Den stiger brått i morgentimene, men har egentlig ikke blitt så påvirket av all uro i det siste? Hør episoden og bli litt klokere!
  • Musk og Trumps brudd viser verdien av korrupsjon

    27:40|
    Musk og Trumps bromance er definitivt over. Det var ikke uventet, men hva betyr det? Dette skal vi snakke om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast fra oss i DN, Børskommentator Thor Christian Jensen sa allerede i en episode av Finansredaksjonen i november at det nære forholdet mellom Trump og Musk kom til å ende med et spektakulært brudd. Han fikk rett. Finansredaktør Terje Erikstad sier at Musks brudd med Trump viser verdien av korrupsjon. Hør hva han mener med det i ukens episode av Finansredaksjonen. Onsdag sier Musk at han angrer på noen av tweetene han sendte om Trump i forrige uke. Han sendte 80. Hvem angrer han på? 
  • All-time high på Oslo Børs! Hvem skulle trodd?

    34:48|
    Til tross for sterk krone og lavere oljepris, har Oslo Børs levert ny toppnotering i år. Den samme utviklingen skjer verden over – bortsett fra i USA. Til glede for alle som investerer i norske aksjer og aksjefond har Oslo Børs steget med over ti prosent i år.  Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN.  Vanligvis betyr lavere oljepris og sterkere krone at pilene peker ned på Oslo Børs, men både i Norge og i resten av verden (minus USA) har børsene steget i år. Så til tross for at Trumps tollpolitikk har gitt uro og store utslag på børsene i enkelte perioder, er den underliggende trenden positiv.  På Oslo Børs er det blant annet Kongsberggruppen og DNB som har bidrar sterkt til oppgangen. Kongsberggruppen har steget 42 prosent og prisingen er på nivå med tek-selskapene Magnificent 7 i USA.  Det får DNB Carnegies nye meglersjef Tom Christian Jandal til å varsle at aksjekursen inneholder alle kjennetegn på en boble. Til Finansavisen sier han at boblen kan sprekke innen et år eller neste uke. Snakk om salgssignal! Børskommentator Thor Christian Jensens timing av børskommentaren om at det var helt dødt i kapitalmarkedet på Oslo Børs, var heller ikke av den beste. For ikke bare går kursene i været på børsen, det har også vært en rekke kapitalinnhentinger og jammen meg kommer det en børsnotering nå også. Det nordiske byggentreprenøren Sentia (i Norge Hent), skal på børs, noe både Jensen og finansredaktør Terje Erikstad tror henger sammen med forventninger om at snart vil lavere rente sette fart i byggebransjen igjen. 
  • USA-turen blir billigere, men hvem vil dit?

    25:43|
    Dollar har svekket seg rundt ti prosent mot kroner i år. Er det Trumps politikk eller naturlige svingninger som er årsaken? I ukens episode av Finansredaksjonen snakker vi om hvorfor dollaren svekker seg, og hva det gjør for norske bedrifter og norske turister – og de som har globale aksjefond.  En svekket dollar løser mange av president Donald Trumps problemer med handelsunderskudd, men samtidig sier kanskje dollarsvekkelsen noe om svekket tillit til USA.  Sterkere krone slår ulikt ut for ulike selskaper på børsen. Det er positivt for flyselskapet Norwegian, mens lakseselskapene liker det dårlig. I episoden snakker finansredaktør Terje Erikstad om ny forskning som viser at svekket krone gjør staten rikere og oss vanlige folk fattigere. 
  • Burde USA egentlig blitt nedgradert til søppel?

    33:47|
    USAs enorme gjeld og utsiktene til at Trumps politikk vil gjøre den enda større, har fått ratingbyrået Moodys til å nedgradere kredittverdigheten til USA. Hva betyr egentlig det? Fredag 16. mai mistet USA toppkarakteren de hadde hos ratingbyrået Moody's, ett av de tre dominerende selskapene som vurderer kredittverdigheten til land og selskaper.  Det snakker vi om i ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN. De er sent ute, sier børskommentator Thor Christian Jensen. Ratingsselskapene S&P og Fitch nedgraderte USA i henholdsvis 2011 og 2023. Les også: Investorene trakk på skuldrene av et nedgradert USA Årsaken til nedgraderingen er selvsagt USAs enorme gjeldsberg. President Donald Trump har ambisjoner om å kutte gjelden, men politikken han fører vil isteden gjøre gjelden enda større. Men hvorfor i all verden nedgraderer ikke Moody's – og de andre ratingselskapene – USA enda mer? Fordi Kong Dollar er herskeren over all verdens valuta, sier finansredaktør Terje Erikstad.Les også: Kong Dollar redder president Trump