Erlenmeyer Podcast

Share

Vallen op opstaan met Daan Weddepohl

Season 1, Ep. 9

Daan is oprichter van Peerby, een platform waar mensen spullen van elkaar kunnen lenen. Peerby werd na de start in 2012 gezien als een van de succesvoorbeelden van de Nederlandse deeleconomie. Maar aan het succes van Peerby kwam bijna een eind doordat er niet genoeg winst werd gemaakt. Tijdens de coronacrisis is Peerby echter succesvoller dan ooit.

 

Naima en Roy spreken Daan in de eerste weken van de coronacrisis. Vanaf zijn dakterras in Amsterdam praat hij met Naima en Roy over zijn jeugd en opvoeding. Daan was al jong ondernemer en kent het belang van innoveren als geen ander. Terwijl vrijwel alle startups uit innovatie ontstaan, wordt de startup sector in Nederland nog steeds niet met open armen ontvangen. Hoe kan dit?

 

In een tijd waarin het businessmodel van veel innovatie jonge bedrijven toekomstbestendiger lijkt dan dat van bijvoorbeeld KLM, investeert de overheid wel miljarden in het “verleden”, maar wordt de toekomst vrijwel genegeerd. Deze discussie woedt momenteel ook in de cultuursector. Welke lessen kan de cultuursector van Daan leren? En waarom is innovatie nu belangrijker dan ooit? Hoor het dit komende uur in de Erlenmeyer meets Art-up Podcast.


De komende afleveringen werkt Erlenmeyer op het thema innovatie samen met Art-up. Art-up werkt aan ontwikkel- en groeikansen voor organisaties die werken aan innovatieve oplossingen voor de cultuursector.

 

De Erlenmeyer tune is gemaakt door singer/songwriter Gerson Main.

 

Dankjewel en vergeet niet een review achter te laten, dat zouden wij heel leuk vinden!

 

 

More Episodes

dinsdag 8 september 2020

Liesbet van Zoonen

Season 1, Ep. 11
In de 11e aflevering van de Erlenmeyer Podcast zoomen we verder in op het onderwerp innovatie en spreken we met professor Liesbet van Zoonen.  Liesbet is wat je gerust een powerhouse mag noemen. Ze is professor in de sociologie en decaan aan de Erasmus Graduate School of Social Sciences and the Humanities. Haar onderzoeksterrein ligt op het gebied van big data en data empowerment in steden. Sinds 2016 is zij wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centrum voor BOLD Cities. Daarnaast is Liesbet ook actief in diverse besturen, waaronder dat van Waag Society en is ze kroonlid bij de Raad voor Cultuur. Ze is ook voorzitter van het kennisplatform ClickNL voor de topsector Creatieve Industrie. Tijdens dit gesprek zitten we weer in de studio met Liesbet tegenover ons. Ze neemt ons mee in haar levensverhaal over hoe een Hoorns meisje uit een socialistisch nest verhuisde naar het onpersoonlijke Amsterdam, daar maar moeilijk kon aarden, maar toch haar weg wist te vinden. Liesbet was een leergierige student met veel interesses, en die nieuwsgierigheid is ze gelukkig nooit kwijtgeraakt: van cultural studies tot feminisme tot big data en smart cities. Daarnaast leidt deze nieuwsgierigheid tot tal van initiatieven en netwerken waar Liesbet bij betrokken is. Hoe ze dit allemaal gedaan krijgt, is voor ons de grote vraag, want ook een dag van Liesbet telt maar 24 uur.    Ze blijft hier zelf redelijk nuchter onder. Waar haar hart wel sneller van gaat kloppen, dat zijn de uitdagingen waarvoor de culturele en creatieve sector nu voor staan. Innovatie lijkt belangrijker dan ooit, maar tegelijkertijd gaat er in veel budgetten gesneden worden. Hoe houd je innovatie op de kaart terwijl veel organisaties en instellingen met overleven bezig zijn. Als raadslid bij de Raad voor Cultuur en voorzitter van ClickNL lijkt Liesbet dé persoon die hierop het antwoord kan geven, maar krijgt ze hier ook de ruimte voor? We horen het in deze nieuwe aflevering van de Erlenmeyer Podcast.  Veel luisterplezier! Deze aflevering is tot stand gekomen in samenwerking met Art-up. Art-up werkt aan ontwikkel- en groeikansen voor organisaties die werken aan innovatieve oplossingen voor de cultuursector. De Erlenmeyer tune is gemaakt door singer/songwriter Gerson Main. Dankjewel en vergeet niet een review achter te laten, dat zouden wij heel leuk vinden!
maandag 29 juni 2020

Angelo Bromet

Season 1, Ep. 10
Vandaag in de uitzending, de man die zijn hart aan Amsterdam Zuidoost heeft verbonden: talentontwikkelaar, ondernemer en producent Angelo Bromet. We namen deze uitzending op, midden in de hoogtijdagen van het covid-19 virus. Angelo belt vanuit huis, Naima en Roy zijn in de studio van Dag en Nacht Media. Angelo vertelt openhartig over zijn jeugd, het opgroeien in Zuidoost, zijn verhuizing naar West en de uiteindelijke terugkeer naar Zuidoost. Hij heeft zichzelf voorgenomen om zich de komende jaren specifiek voor de jongeren in dit deel van Amsterdam in te zetten. Maar wie Angelo een beetje kent, weet dat hij zich niet bij een project kan houden. Want naast zijn nieuwe project Prospect 11 in Zuidoost, is Angelo ook werkzaam bij poppodium Melkweg (Centrum) en hij is ook in Nieuw West actief. We hebben het met hem over zijn drang om mensen te helpen, maar ook over innovatie. Welke rol speelt dit voor hem? En wat is de impact van de coronamaatregelen op de vernieuwing binnen een grootstedelijk poppodium als Melkweg? Angelo ziet voor talentontwikkeling ook online volop mogelijkheden.De komende afleveringen werkt Erlenmeyer op het thema innovatie samen met Art-up. Art-up werkt aan ontwikkel- en groeikansen voor organisaties die werken aan innovatieve oplossingen voor de cultuursector. De Erlenmeyer tune is gemaakt door singer/songwriter Gerson Main. Dankjewel en vergeet niet een review achter te laten, dat zouden wij heel leuk vinden!