Erlenmeyer Podcast

Share

Governance met Nienke Venema en Patrick Broekema

Season 1, Ep. 6

De zevende aflevering van de Erlenmeyer Podcast is hier! Dit keer niet 1, maar 2 gasten en we introduceren een nieuwe thema: Governance.


Naima en Roy praten er over met Nienke Venema en Patrick Broekema.


Nienke is directeur-bestuurder van Stichting Democratie en Media (SDM). SDM is een onafhankelijk fonds met eigen vermogen en bestaat als sinds 1944. Het steunt organisaties, projecten en andersoortige initiatieven die net als zij investeren in kritische, onafhankelijke media en een sterke, democratische rechtsstaat. Daarnaast is Nienke bestuurslid van de Stichting Daria Bukvic.


Patrick Broekema kwam deed ervaring op met als bestuurssecretaris bij een woningcorporatie en rolde in 2017 Cultuur+Ondernemen binnen om als adviseur Governance ook de cultuursector te helpen bij beter besturen. Hij schreef mee aan de nieuwste Governance Code Cultuur en is dan ook de ideale gast om dit thema te introduceren.


Met Nienke en Patrick praten we over de verschillende bestuursmodellen, de vaak niet uitgesproken verwachtingen tussen directie en bestuur en hoe je op een integere manier met je verantwoordelijkheden om kunt gaan. Ook delen Nienke en Patrick vanuit hun ervaring wat tips waar je zeker wat aan kunt hebben!


Luister de Erlenmeyer Playlist via Spotify met de favoriete nummers van onze gasten.

De Erlenmeyer tune is gemaakt door Gerson Main. Dankjewel!

More Episodes

9/8/2020

Liesbet van Zoonen

Season 1, Ep. 11
In de 11e aflevering van de Erlenmeyer Podcastzoomen we verder in op het onderwerp innovatie en spreken we met professor Liesbet van Zoonen.Liesbet is wat je gerust een powerhouse mag noemen. Ze is professor in de sociologie en decaan aan de Erasmus Graduate School of Social Sciences and the Humanities. Haar onderzoeksterrein ligt op het gebied van big data en data empowerment in steden. Sinds 2016 is zij wetenschappelijk directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centrum voor BOLD Cities. Daarnaast is Liesbet ook actief in diverse besturen, waaronder dat van Waag Society en is ze kroonlid bij de Raad voor Cultuur. Ze is ook voorzitter van het kennisplatform ClickNL voor de topsector Creatieve Industrie.Tijdens dit gesprek zitten we weer in de studio met Liesbet tegenover ons. Ze neemt ons mee in haar levensverhaal over hoe een Hoorns meisje uit een socialistisch nest verhuisde naar het onpersoonlijke Amsterdam, daar maar moeilijk kon aarden, maar toch haar weg wist te vinden. Liesbet was een leergierige student met veel interesses, en die nieuwsgierigheid is ze gelukkig nooit kwijtgeraakt: van cultural studies tot feminisme tot big data en smart cities. Daarnaast leidt deze nieuwsgierigheid tot tal van initiatieven en netwerken waar Liesbet bij betrokken is. Hoe ze dit allemaal gedaan krijgt, is voor ons de grote vraag, want ook eendag van Liesbet telt maar 24 uur.Ze blijft hier zelf redelijk nuchter onder. Waar haar hart wel sneller van gaat kloppen, dat zijn de uitdagingen waarvoor de culturele en creatieve sector nu voor staan. Innovatie lijkt belangrijker dan ooit, maar tegelijkertijd gaat er in veel budgetten gesneden worden. Hoe houd je innovatie op de kaart terwijl veel organisaties en instellingen met overleven bezig zijn. Als raadslid bij de Raad voor Cultuur en voorzitter van ClickNL lijkt Liesbet dé persoon die hierop het antwoord kan geven, maar krijgt ze hier ook de ruimte voor? We horen het in deze nieuwe aflevering van de Erlenmeyer Podcast.Veel luisterplezier!Deze aflevering is tot stand gekomen in samenwerking met Art-up. Art-up werkt aan ontwikkel- en groeikansen voor organisaties die werken aan innovatieve oplossingen voor de cultuursector.De Erlenmeyer tune is gemaakt door singer/songwriter Gerson Main.Dankjewel en vergeet niet een review achter te laten, dat zouden wij heel leuk vinden!
6/16/2020

Vallen op opstaan met Daan Weddepohl

Season 1, Ep. 9
Daan is oprichter van Peerby, een platform waar mensen spullen van elkaar kunnen lenen. Peerby werd na de start in 2012 gezien als een van de succesvoorbeelden van de Nederlandse deeleconomie. Maar aan het succes van Peerby kwam bijna een eind doordat er niet genoeg winst werd gemaakt. Tijdens de coronacrisis is Peerby echter succesvoller dan ooit.Naima en Roy spreken Daan in de eerste weken van de coronacrisis. Vanaf zijn dakterras in Amsterdam praat hij met Naima en Roy over zijn jeugd en opvoeding. Daan was al jong ondernemer en kent het belang van innoveren als geen ander. Terwijl vrijwel alle startups uit innovatie ontstaan, wordt de startup sector in Nederland nog steeds niet met open armen ontvangen. Hoe kan dit?In een tijd waarin het businessmodel van veel innovatie jonge bedrijven toekomstbestendiger lijkt dan dat van bijvoorbeeld KLM, investeert de overheid wel miljarden in het “verleden”, maar wordt de toekomst vrijwel genegeerd. Deze discussie woedt momenteel ook in de cultuursector. Welke lessen kan de cultuursector van Daan leren? En waarom is innovatie nu belangrijker dan ooit? Hoor het dit komende uur in de Erlenmeyer meets Art-up Podcast.De komende afleveringen werkt Erlenmeyer op het thema innovatie samen met Art-up. Art-up werkt aan ontwikkel- en groeikansen voor organisaties die werken aan innovatieve oplossingen voor de cultuursector.De Erlenmeyer tune is gemaakt door singer/songwriter Gerson Main.Dankjewel en vergeet niet een review achter te laten, dat zouden wij heel leuk vinden!