Edward Bloms smörgåsbord

Share

104. Bland plommonstop och saltgurkor

Allt roligt är antingen farligt eller förbjudet – det noterade redan Hasse och Tage (eller om det var de gamla grekerna) och det inser även Edward Blom och Mats Ryd, i detta fall apropå nya rön om Coronarisker och alkoholintag.

Medan Edward förbereder sig inför veckans helgmys med familjen ägnar sig Mats åt vad han glatt kallar ”Coronasäkrad totaldekadens” på lokal. 

En av poddens trogna lyssnare har skapat hyllningsssajten https://fårjagätasemla.nu vilket föranleder en kort diskussion om lämpliga semmeldatum – och så är Edward än en gång förbaskad på PostNord, som denna gång inte klarat av att läsa en handskriven adress. Mats avslöjar vad i radioprogrammet ”Snedtänkt” som förargar honom, och så kommer de med anledning av en lyssnarfråga in på ämnet huvudbonader!

När började man förr bära hatt, och varför slutade man med det, är frågan – och av bara farten avhandlas allehanda huvudbonader, såsom plommonstop, tårthattar, cylinderhattar, halmhattar, foliehattar och rentav fezer. Apropå halmhattar får vi även veta varför skånska smågrisar en gång råkade förstöra inspelningen av ”Edward Bloms gästabud”.

Så får vi dessutom äntligen veta att den lagom sorlande lokalen Mats sitter i råkar vara ”Rolfs kök” där han tänker ägna sig åt de rätter Johan Jureskog dyker upp och presenterar under konceptet ”Goffes”: nämligen dry martini, atlantiska långhalsar, jumbohavskräftor, pata negra-skulderschnitzel, duva, ostar och nybakade Madeleinekakor med mera.

En lyssnare som tidigt i höstas ville veta mer om gurkinläggningar blir äntligen bönhörd, för här får vi verkligen höra allt som är värt att höra om hur man lägger in, fermenterar och avnjuter olika typer av gurkor, med och utan salt och ättika (och Edward kommer även som hastigast in på napoletanska piennolotomater/vintertomater/evighetstomater).

Sist men inte minst berättar han om varför rundrökt ål är mycket godare än flatrökt (och, enligt Edward, blir som en aladåb som serveras i himlen)!


P S 

Stöd oss gärna: https://www.patreon.com/join/edwardblom

Skriv gärna till redaktionen: podden@edwardblom.se

More Episodes

6/19/2021

121. Champagne till midsommarsillen och jalapeño på svemestern

Livsglädjeoch allehandalevnadsvisdombjuder Edward Blom och Mats Ryd på i detta avsnitt, som att man själv börbrygga sitt ölochbaka sitt bröd.För första gången på femton månader träffas de tu på riktigt och inte bara via tråd, närmare bestämt i Edwardsträdgård! Tilldragelsenfiras med fyra sorters champagneav finare slag, och denna gång blir detvinnjutningsnarare än vinprovning.Attchampagne och sillkan kombineras slås än en gång fast, liksom att höjden av dumhet ärvaskning. Apropå en lyssnarfråga går Mats och Edward igenom en radtrevliga sätt på vilka man kan bränna sin lön, på lokal och annorstädes. Mats lär oss vilken rollförkortningen ”FKB”spelar i sammanhanget samt konstaterar att alla människor, likt Edward, borde ha enmusselfiskare i bekantskapskretsen.Vi får också veta varför det är viktigt – kanske rentav en skyldighet – att köpalyxprodukter, vad som är speciellt medden norska matjessillenoch lite omWinston Churchills mysdräktsuniform. Edward berättar om sinaupplevelser från olika vinbutiker i Harlem, varför det kan vara klokt attskaffa barn sent i livet– och att det i år ärIgnatiusåret, vilket faktiskt gör att alla poddlyssnare bör tillbringa årets svemester med enjalapeñofrukti fickan! I slutet av samtalet får ni veta varför.Champagnesorternai avsnittet:1. Henri Maillart et fils; Champagne Premier Cru Brut2. Louis Roederer Champagne Brut Premier brut3. Taittinger 2014 Brut4. Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2009 ChampagneStöd oss gärna:https://www.patreon.com/join/edwardblomSkriv till oss:podden@edwardblom.se
6/10/2021

120. Vinprovning med Rieslingromantik

I det här avsnittet blir det ånyo en hel delalkoholromantikoch dito -njutning, när Mats Ryd och Edward Blom provarett urval av fem viner från ”die Königin der Reben”, vinrankans drottning, det vill säga Rieslingdruvan.Edward berättar som vanligt att han har ägnat senaste veckan åtapigheter, närmare bestämt gosedjuret ”Lilla Aps” födelsedagskalas, och ettbilköp. Mats har gjort helt andra saker senaste veckan, bland annat en så kallad”huliganprovning” av champagne– så alla som inte redan vet vad enhuligandryckesprovninginnebär får lära sig det nu!Eftersom den så kalladeRieslingveckan, eller rättare sagt de två Rieslingveckorna, pågår för fullt på många av rikets restauranger(7–20 juni) så provar poddkonnässörerna ett urval av fem tyska Rieslingviner av olika slag. Det plopparvinkorkarså det står härliga till!Förutom att vi fårinitierade beskrivningar av vinernas smaker och stilarberättar Edward omRieslingvinets långa och fascinerande kulturhistoria, inklusive hur det gått till när det gått och blivit trendigt på senare år – och givetvis även om sitt eget långakärleksförhållandetill Rieslingviner.Sist men inte minst dykerEduardo von Eldfalkupp, apropå vad som kommer att hända i nästa poddavsnitt!P S De viner som provades:1. Stefan Winter Riesling Brut 2019 (7906) 159:–75 cl2. 50° Riesling 2019 Riesling Trocken (5824) 99:– 75 cl3. Dreissigacker 2020 Riesling Organic Trocken (2294) 119:– 75 cl4. Nik Weis St Urbanshof, Bcokstein Kabinet (tillfälligt sortiment) 189:- 75 cl5. Dr Loosen, Riesling Beerenauslese (5364) 129:- 18,75 clSkriv till oss!podden@edwardblom.se
6/3/2021

119. Om man finge äta en måltid med Bellman

Mats Ryd och Edward Blom befarar att de håller på att förvandlas till gubbarna Waldorf och Statler iMupparna, även om de inte riktigt kommer på vad det nu var de hette.Edward berättar om när han såg sig själv iSkavlannär han var på Mallorca. Mats rapporterar glatt att han återigen varit ute på vad han själv kallar”dåligheter”– och attGyldene Freden, glädjande nog, under Filip Fasténs ledning åter blivit enprisvärd krog för stockholmare, liksomZum Franziskaneroch en hel del andra avGamla stans restauranger.Glasmästareav olika fasoner, däribland en för Edward hittills okänd sådan vid namn Karlsson, hyllas, och samtalet handlar i somrighetens namn om hur sill bäst bör läggas in och förtäras.Mats har redan fått inmundiga sin”sista måltid”(lyssna gärna på samtalet om detsamma för två år sedan:https://play.acast.com/s/edwardblom/44.edwardblomssistamaltid) på lokal, men är vid liv nog för att berättavilka gäster han skulle ha velat ha med vid bordet. Även Edward ger sina bidrag till diskussionen, som inkluderar såväl Amelia Earhart och Oscar Wilde som Auguste Escoffier och Carl Michael Bellman. Och hur är det egentligen att umgås medkomiker?Intet poddavsnitt är numera komplett utan att handla åtminstone lite om död och sjukdomar, och Edwards bidrag denna gång handlar omden engelska svettsjukansom i slutet av 1400- och under 1500-talet drabbade personer med utsvävande levnadssätt (https://www.svd.se/englands-glomda-farsot-slog-mot-de-valmaende).Skicka gärna brev till oss! Adressen ärpodden@edwardblom.seHjälp oss gärna medinspelningskostnaderna! Läs mer här:https://www.patreon.com/join/edwardblom