Share

cover art for Stenseng ut og Sylvi til himmels

Den politiske situasjonen

Stenseng ut og Sylvi til himmels

Alt lykkes for dette parti! (Ja vi snakker om Frp) 

Denne uke meldte Kjersti Stenseng at hun ikke stiller til gjenvalg som partisekretær i Arbeiderpartiet. Den politiske situasjonen er litt innbyrdes uenig i om det var overraskende eller ikke. Tidspunktet er i alle fall påfallende, midt i en lederkrise og lenge før valgkomiteen er satt sammen. Tar hun nå en for laget, eller blir Støre ytterligere svekket?

Og i Fremskrittspartiet vil fremgangen ingen ende ta. Sylvi Listhaug kroer seg i suksessen, og vi lurer på hvorfor Frp gjør det så bra akkurat nå. Og ikke minst: vil det vare til over valget?

More episodes

View all episodes

  • Tollklokken tikker for EU

    35:54|
    Om en knapp uke går Trumps frist ut. Hvis ikke USA og EU da er blitt enige kan det bli 50 prosent toll på alle europeiske varer som skal til USA. Og handelskrigen mellom allierte kan være et faktum. I ukens utgave av Den politiske situasjonen analyserer DNs finansredaktør Terje Erikstad og utenrikskommentator Simen Ekern hvor forhandlingene står nå, og hva som kan bli konsekvensen av ulike utfall. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Høyre blir tydelig!

    33:00|
    … Men Jonas Gahr Støre later som det er Sylvi Listhaug som er motstanderen. En bløff, mener DNs Frithjof Jacobsen. Med tre fremskyndede pressekonferanser på rappen, vil Høyre slå tilbake stille-i-båten-stempelet. Særlig skatteløftet var klart og ideologisk plassert på borgerlig side. Poenget er å la folk beholde mer av sine egne penger, ikke primært å få folk til å jobbe mer. Her trumfer frihet og individualisme fellesskapsbehovene, i hvert fall i retorikken. Men der Solberg snakker om en mulig høyre-ledet regjering, omtaler Joans Gahr Støre det borgerlige alternativet konsekvent som en Sylvi Listhaug-ledet regjering. Det gjør han sikkert lurt i, men ifølge Frithjof Jacobsen er hele ideen en bløff. Et borgerlig flertall uten et stort høyre, er nemlig helt usannsynlig, mener han.
  • Det blir nesten hetsende

    44:02|
    Valgforsker Bernt Aardal har en høne å plukke med mediene. I løpet av seks måneder har de to styringspartiene i Norge byttet plass. Høyre får 16, 5 på snittet av nettstedet Poll of Polls’ målinger hittil i år, mens Arbeiderpartiet klokker inn 29,3. Hvordan kunne dette skje, hvilke velgere beveger mest på seg og kan sitsen snu seg en gang til før valget? Det snakker kommentator Eva Grinde med valgforsker og professor emeritus Bernt Aardal om. Aardal snakker om en mulig psykologisk effekt av å komme inn i en dårlig steam. Og der legger mediene sten til byrden, mener veteranen. Hvordan og mye mer om de brå endringene i det politiske landskapet, kan du høre mer om i denne episoden av Den politiske situasjonen.
  • Høyre i fritt fall

    36:29|
    Akademikere strømmer fra Høyre til Arbeiderpartiet viser blodfersk undersøkelse. Dessuten foretrekker flesteparten Støre som statsminister, fremfor Erna Solberg. Her har det på kort tid foregått en omveltning blant landets høyest utdannede, i tråd med resten av befolkningen. Høyre er inne i en nedadgående spiral. Spørsmålet er om partiet burde byttet ut lederen da det stormet som verst, og i tilfelle med hvem? Eller handler motgangen om helt andre ting enn lederen?
  • Skattelotto med Stoltenberg og Brenna

    35:42|
    Finansminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Tonje Brenna må forsvare hvorfor de mener lotto er veien å gå, når ny politikk skal utformes.Har finansminister Jens Stoltenberg tatt på seg «gal forsker»-frakken og behandler befolkningen som hvite mus i et laboratorium? Ifølge hans og arbeidsminister Tonje Brennas forslag skal 100 000 unge trekkes ut tilfeldig til å få et arbeidsfradrag på inntil 27 500 kroner i 3-5 år. Bakgrunnen for forsøket er skrikende mangel på arbeidskraft kombinert med et voksende antall unge utenfor arbeidslivet.Logikken er: Man vet ikke om mindre skatt lokker unge i jobb. Et eksperiment kan gi svar, derfor er det lurt å gjennomføre, før en eventuell utrulling.Eller er det? Det snakker vi med Stoltenberg og Brenna om i Den politiske situasjonen.
  • Stoltenberg-sjokket!

    37:59|
    Borgerlig side er merkelig nok i harnisk over at regjeringen vil forske på skatt. Regjeringen og finansminister Jens Stoltenberg foreslår å plukke ut 100 000 tilfeldige unge mellom 20 og 35 år, gi dem inntil 27 500 kroner mindre i skatt enn røkla, og se om det påvirker arbeidslysten. Ideen er å gjøre det mer lønnsomt å jobbe enn i dag, og særlig kontra å motta trygd. Spennende og kunnskapsvennlig empiri-innhenting, mener vi i Den politiske situasjonen. Høyre, Venstre og Frp gikk alle raskt og hardt ut mot regjeringen, som på autopilot. De trakk frem at det var urettferdig, og hvorfor ikke tilgodese alle med en gang. Vel. Det er dyrt og vi får ikke noe sammenligningsgrunnlag. Og så spør vi etter tirsdagens Debatten-sending på NRK om ikke partilederdebattens storhetstid er over. Hva får vi ut av den? Hvorfor fungerte den ikke. Ett er sikkert, la oss si det sånn: Det er bare å legge de nyskapende ettminuttskortene i skuffen, Fredrik Solvang.
  • Helleland og ukens snakkis

    37:16|
    Høyre-leder Erna Solberg har gjort noe så sjeldent som å snu i en sak!Leder i Høyre Erna Solberg mener ikke lenger at partifelle Linda Hofstad Hellelands lukrative styreverv i Reitan og Norlandia er helt ok. Litt rart at hun ikke så det før, men ingen skam å snu. For dette er en veldig ugrei sak, egnet til å skape politikerforakt. Og var det Putin selv som tråkket inn i Debatten-studio denne uken? Uansett hva som skjedde, kan leder i det Russlandvennlige nystartede partiet FOR, Marielle Leraand, notere full uttelling på medieoppmerksomhet.
  • Ukraina kan og må vinne krigen, mener Høyres Peter Frølich

    35:10|
    Stortingsrepresentant og Høyre-politiker Peter Frølich er svært engasjert i Ukrainas kamp mot invasjonsmakten Russland. Hvor mener han denne konflikten står nå? Hva er forbindelsen mellom Ukrainas skjebne og Vestens demokratier? Og hva avgjør stortingsvalget til høsten?Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
  • Fyrste, partileder og statsminister

    55:02|
    Emil Andre Erstad har skrevet en ny bok om Jonas Gahr Støre med tittelen «Fyrsten». Boken er et skarpt portrett av Støre som maktpolitiker imot- og medgang. Hør ham i samtale med DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen om tre avgjørende øyeblikk i Støres politiske liv de siste årene.