Share

cover art for Spesial fra Finansredaksjonen - Slik takler aksjemarkedet geopolitisk uro

Den politiske situasjonen

Spesial fra Finansredaksjonen - Slik takler aksjemarkedet geopolitisk uro

Grunnet ferie blir det ikke noen utgave av Den Politiske situasjonen denne uken. Du får i steden høre den ferskeste episoden av DNs podcast Finansredaksjonen.

En ny tragisk hendelse har rystet verden i form av Hamas angrep på Israel og gjengjeldelsen i etterkant. Samtidig fortsetter Ukraina-krigen for fullt. Hva betyr det for aksjemarkedet?

Lørdag gikk palestinske Hamas til et sjokkerende terrorangrep på Israel, som gjengjeldte med kraftige bombeangrep på Gazastripen. Konflikten eskalerer fortsatt og det er uvisst hva som kommer til å skje. Det vi vet er at det er ufattelige lidelser på begge sider.


More episodes

View all episodes

  • Vi reviderer revidert nasjonalbudsjett

    27:58
    Snart snur det, lover Vedum og Støre. Vi skal få mer i lommeboken. Hvordan innfris det i revidert nasjonalbudsjett, og hva sier budsjettet egentlig om tilstanden i norsk økonomi? Finansredaktør Terje Erikstad, kommentator Bård Bjerkholt og DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen reviderer Revidert i denne utgaven av Den politiske situasjonen.
  • Ungdommen nå til dags!

    34:23
    Nyvalgt leder av Rød Ungdom Amrit Kaur (20) fikk fredag skravleklassen til å sette halvliteren i halsen da hun kalte Stoltenberg, Støre og Tangen for terrorister. Mandag satt hun i Politisk kvarter og la seg så flat som mulig er. Kanskje det mest påfallende med hele saken er de voldsomme reaksjonene. Er det sjokkerende at en 20-åring på den radikale venstrefløyen drar til litt i retorikken? I tillegg til en generelt lettantennelig debatt er Kaurs utspill et symptom på fløydannelse i Rødt, noe som gjør den moderate parti-eliten nervøs. Dessuten får kombinasjonen terrorist og Arbeiderpartiet traumealarmen til å gå, hver gang. Og har ikke ungdom generelt blitt veldig disiplinert og voksenvennlige de siste tiårene?Distriktenes forsvarer, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har uventet funnet seg nye venner i meglerhuset Pareto. Det var de som rådga regjeringen da den bladde opp 2,6 milliarder kroner for Meraker Brug. Det ser nå ut til å være en milliard for mye. Regjeringen vil ikke fortelle Stortinget hva Pareto sa. Det bør den.
  • Oljefondet - styrer mellom skjærene i politikken, byråkrati og finans

    33:44
    Oljefondet investerer Norges formue i skjæringspunktet mellom politikk, byråkrati og finans. Hva er den beste plasseringen for alle som kommer etter oss? Og hvordan skal fondet navigere i en stadig mer kompleks og usikker verden. Ukens gjest er DN-kommentator Bård Bjerkholt. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Går det mot regjeringsskifte?

    30:31
    Borgerlig valgseier er i sikte, men hva er egentlig det borgerlige prosjektet?  Og hvilke partier skal eventuelt sitte i regjering? Den politiske situasjonen får borgerlig eksperthjelp fra Civita-sjef Kristin Clemet. Programleder er Frithjof Jacobsen.
  • Exit SVs Kari Elisabeth Kaski

    27:46
    Hvordan skal norsk venstreside kombinere vekst og velstand med det den mener er en mer rettferdig fordeling. Og er det Trygve Hegnars skyld at SV nå mister sin fremste finanspolitiker? SVs Kari Elisabeth Kaski er ukens gjest i Den politiske situasjonen. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i DN.
  • Mye forsvarspenger i vente

    43:35
    600 ferske milliarder skal pøses inn i Forsvaret de neste tolv årene, foreslår regjeringen. Er det virkelig så dyrt å få et forsvar som virker? Ukens gjest i Den politiske situasjonen er forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Programleder: Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i DN.
  • Bekymring for fremtiden på ung høyreside

    35:24
    Unge Høyre utkast til politisk program er preget av akutt bekymring for fremtiden, og flere dramatiske forslag. Hvilket mørke er det leder Ola Svenneby egentlig har fått øye på? I ukens utgave av DN-podcasten Den politiske situasjonen, snakker han om generasjonskonflikter i politikken, om at tiden etter den kalde krigen kanskje bød på for mye frihet og om hvordan han ser for seg å kunne utøve politisk makt. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
  • Jens Stoltenberg om Ukraina, Russland og fremtiden

    33:40
    Krigen i Ukraina er fastlåst, og Russland har forsprang i rustningskappløpet. I Europa er flere redde for at alliansen med USA skal bli svakere. Midt i alt dette sitter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg som er ukens gjest i Den Politiske Situasjonen.Programleder er Frithjof Jacobsen.
  • Exit-skatt og Høyres nestledermysterium

    36:25
    Det kan bli vanligere med 12 år lange milliardæropphold i Sveits fremover. Og hvor coole er nestlederne i Høyre, egentlig? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte onsdag morgen en ny 12års-regel for sveitsmilliardærer in spe. Den skal få flere skatteflyktninger til å betale sin skatt for verdier opptjent i Norge.SV applauderer og dermed er det flertall for endringen, som nå skal sendes på høring. Men hadde ikke regjeringen allerede tettet det viktigste smutthullet?Høyres Tina Bru er avventende til forslaget. Hun er finanspolitisk talsperson Og det selv om hun så vidt greide seg i matte på skolen. Dette snakker hun lenge og lattermildt om i podkasten Stortingsrestauranten, sammen med ko-vert og ko-nestleder Henrik Asheim, som også trengte ekstrahjelp i faget.Podkasten Den politiske situasjonen snakker om podkastens intime og åpenhjertige natur, og en mulig fare ved at topp-politikere trer for mye ut av rollen som makthavere og beslutningstagere. De bør i hvert fall ikke overdrive hvor nedpå og coole de er, hvor kjedelig og uforståelig pensjon er og hvor meningsløst det er når partiene vil ha endringer i habilitetsuttalelser. Hvem skal forstå og like de komplekse (tørre, vanskelige, kjedelige) politiske sakene, om ikke de vi har gitt eksklusiv makt til å beslutte noe om dem?