Share

cover art for Hva nå, Rørsla?

Den politiske situasjonen

Hva nå, Rørsla?

Jonas Gahr Støre kan ikke senke skuldrene helt ennå.

Ingen vet helt hvor sterkt opprøret mot Ap-leder Jonas Gahr Støre faktisk er. Onsdag skrev DN at flertallet av fylkeslederne har bedt Støre gå av. I hvilken grad snakker de på vegne av sine medlemmer? Og ser vi konturene av fraksjonering blant opprørerne? Det er vanskelig å se for seg at Støre kan overleve dersom det kommer mange målinger på 14, 2 prosent, slik resultatet var på en enkeltmåling fra Dagbladet.

Og hva betyr det at LO bryter samarbeidet med NHO fordi de føler seg forbigått i IA-forhandlingene? Forhåpentlig ikke at Den norske modellen er i ferd med å rakne. Noe i denne verden må stå til Dovre faller.

More episodes

View all episodes

  • Ukraina kan og må vinne krigen, mener Høyres Peter Frølich

    35:10|
    Stortingsrepresentant og Høyre-politiker Peter Frølich er svært engasjert i Ukrainas kamp mot invasjonsmakten Russland. Hvor mener han denne konflikten står nå? Hva er forbindelsen mellom Ukrainas skjebne og Vestens demokratier? Og hva avgjør stortingsvalget til høsten?Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
  • Fyrste, partileder og statsminister

    55:02|
    Emil Andre Erstad har skrevet en ny bok om Jonas Gahr Støre med tittelen «Fyrsten». Boken er et skarpt portrett av Støre som maktpolitiker imot- og medgang. Hør ham i samtale med DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen om tre avgjørende øyeblikk i Støres politiske liv de siste årene.
  • Det går bedre i markedene enn overskriftene skulle tilsi

    32:24|
    Den politiske situasjonen har en pause denne uken. I stedet får du siste episode fra vår søsterpodkast «Finansredaksjonen»Trumps 100 dager har vært – ja, la oss si – heseblesende. Markedene har reagert kraftig på alt fra toll til trusler. Men hvis vi løfter blikket, er det ikke så galt som man skulle tro. I ukens episode av Finansredaksjonen, en podkast som lages av oss i DN, forsøker vi å ta på oss litt positive briller når vi ser på hva som har skjedd i finansmarkedene i løpet av Trumps første 100 dager.  Selv om amerikanske indekser er ned mellom ti og 15 prosent siden Trump kom til makten, er de fortsatt rundt ti prosent høyere enn ved samme tid i fjor. Oslo Børs har steget fire prosent i år, det har også den brede Euronext 100-indeksen gjort. Da oljefondssjef Nicolay Tangen la frem kvartalsresultatet for Oljefondet denne uken, sa han at han var overrasket over hvor motstandsdyktig markedet er, gitt risikoen man ser i verden. Oljefondet har fortsatt å kjøpe aksjer under uroen. Det har også Ferd-konsernet med Johan Andresen i spissen gjort. De har en foreløpig gevinst på 100 millioner kroner etter at de puttet 1,5 milliarder kroner inn i markedet da det hadde falt som mest. DNs Petter Winther mener også fallet i aksjemarkedet kan være en kjøpsmulighet. I sitt nyhetsbrev viser han en tabell med hva som har skjedd i aksjemarkedene seks måneder, ett og to år etter et aksjefall på 15 prosent de siste 25 årene.  Men – vi klarer ikke å komme utenom å snakke om hvor negativ Trumps økonomiske politikk er for verdensøkonomien i denne episoden også. Selv om markedene holder seg relativt greit oppe, er det plenty av røde flagg for hvordan utviklingen kan bli fremover. 
  • Jens og Jonas til Washington!

    31:03|
    Hva i all verden skal de oppnå? Torsdag er det duket for møte mellom statsminister Jonas Gahr Støre og USAs president Donald Trump. Med seg har Støre Trumps «biggest fan»: finansminister eller snarere eks- Natosjef, Jens Stoltenberg. Selv ikke de utenrikspolitiske ringrevene Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg kan greie å planlegge godt for et sånt møte. Det er nemlig ingen som helt har lært seg Trumps spilleregler, kanskje fordi de de knapt finnes og uansett hele tiden forandrer deg. Skal de tale Europas sak eller kjøre på særavtaler for Norge, for eksempel? Blodfersk DN-kommentator Simen Ekern er gjest i Den politiske situasjonen. Han forteller blant annet om hva «Trump-hviskeren», Italias statsminister Giorgia Meloni, oppnådde ved å besøke det ovale kontor i forrige uke. Ikke all verdens.
  • Hva gjør Trump med hodene våre? Og med politikken?

    38:17|
    Donald Trumps råkjør med tollsatser, imperieambisjoner og en vedvarende usikkerhet om hva han egentlig vil kan sende oss inn i en hekt nye verdensorden.  Er vi forberedt på det? Hva kan vi gjøre for å forhindre det? Finnes det noen farbar vei tilbake til normalen. Påskesending fra DN med kommentator Eva Grinde og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Koko-toll og rå makt

    30:40|
    Vi går mot en resesjon, mener finansredaktør i DN, Terje Erikstad. Hva er det Donald Trump holder på med egentlig, og hvilke konsekvenser kan det få?Det økonomiske er politisk, og særlig nå om dagen. En manns psyke, ideer og humør kan bestemme om du har jobb i morgen. Maktspilleren Trump herjer med toll på varer, fordi han kan. Og markedene kjører berg- og dalbane.Men kan det være vi er vitne til Trump-klassikeren «ut og opp med et brøl» for så å lande i alle fall litt bedre enn før? At han snur i tide til å få verden på rett kjøl?Det tror ikke Terje Erikstad. Usikkerheten som allerede er skapt har bitt seg fast og vil fortsette å gjøre skade i lang tid fremover, mener han.
  • Sp sliter etter skilsmissen

    39:55|
    Plutselig er det ansvarlige styringspolitikere med internasjonalt sinnelag og lang erfaring, folk vil ha. Vedum og kompani hadde nok håpet på økt oppslutning, da partiet takket for seg i regjering 30. januar. Sånn gikk det ikke. Alt EU-snakket i Vedums landsmøtetale forrige helg, kan leses i dette lyset. Men blir det et desperat slag i luften? For EU-saken vil komme opp også på Ap-landsmøtet som starter torsdag. Enkelte lokallag vil nemlig ha tydeligere ja-standpunkt. Men ledelsen i partiet vil – i likhet med Høyres – ikke ha noen medlemskapsdebatt.
  • USA på vei bort fra Europa

    29:25|
    Visepresidenten og forsvarsministeren tekster om åpen forakt for Europa.  Europa forsøker å ruste opp i rekordfart i tilfelle USA ikke lenger vil forsvare oss. Men hva er det mulig å få til på kort tid, og hva er prat og hva er virkelighet i alt som kommer fra Washington for tiden? Med kommentator Sverre Strandhagen og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Trump og verdensøkonomien

    42:25|
    Donald Trump innfører tollmurer og børsene i USA har gått på en smell.Han har lovet lavere priser, nye jobber og lavere renter, og han vil svekke dollarkursen. Samtidig øker USAs statsgjeld og på toppen skal det komme digre skattekutt. Er det egentlig noen plan bak Donald Trumps økonomiske politikk? DNs finansredaktør Terje Erikstad og politisk redaktør Frithjof Jacobsen gjør et forsøk på å dissekere Donald Trumps kamp for å bli verdens mektigste.