Share

cover art for Skolebråk, prostitusjon og mastersyke i regjeringen

Den politiske situasjonen

Skolebråk, prostitusjon og mastersyke i regjeringen

Skoler og læresteder blir lagt ned i Innlandet, og Senterpartiet raser mot regjeringspartneren.

Politikk i distriktene kan ikke alltid være distriktspolitikk, uansett hva Sp lover. Og en meningsmåling viser at Ap taper oppslutning hos folk med høyere utdanning, mens Frp vinner velgere i samme gruppe. DNs kommentatorer analyserer og mener i ukens utgave av Den politiske situasjonen. Med Eva Grinde og Frithjof Jacobsen.

More episodes

View all episodes

  • Brennpunkt München

    31:48|
    Trump varsler egne forhandlinger med Putin om Ukraina. Europa frykter at USA skal forlate dem. Og alle lurer på hva de nye makthaverne i USA egentlig mener. Når verdenseliten samles til sikkerhetskonferanse i München denne helgen er bakteppet mer spennende enn på lenge. I studio: DN-kommentator Sverre Strandhagen og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
  • Strenge råd til Stoltenberg og Bech Holte-debatten raser videre

    46:28|
     Krevende morgengave på Stoltenbergs bord, og full fyr i Bech Holte-teltet.Finanspolitikkutvalget legger bredsiden til mot den prestisjetunge norske havvindsatsningen. Noen av Norges skarpeste økonomer sitter i et utvalg opprettet av Finansdepartementet. Nå har de levert en besk morgengave til den nyslåtte finansminister Jens Stoltenberg. Hvordan skal samfunnsøkonomen Stoltenberg svare på den sviende kritikken fra sine egne? Og debatten om Martin Bech Holtes bok "Landet som ble for rikt" raser videre blant norske økonomer. Har han brukt feil tall for å tegne et falskt bilde av Norge. Sammen med finansredaktør Terje Erikstad og kommentator Bård Bjerkholt går programleder og politisk redaktør Frithjof Jacobsen dypt ned i denne ukens brennbare finanspolitiske og samfunnsøkonomiske debatter. 
  • Og så sto han der alene

    47:05|
    Ap skal styre landet alene, men blir det med Støre ved roret hele veien til valget? Det er blitt fremstilt som en sannhet og en selvfølge at dersom Senterpartiet forlater regjeringen så vil det interne opprøret mot Ap-leder Jonas Gahr Støre legge seg. Regjeringen tåler ikke to sånne sjokk oppå hverandre. Men hva hvis velgerne svarer på Spexiten med å sende Sp opp og Ap ned? Vi og de fleste i de urbane og liberale boblene er mektig imponert over Støres prinsippfasthet og støtter gjerne trosskapet til EU og EØS fra dypet av våre hjerter. Det er ikke sikkert folk flest land og strand er helt enige … Men altså: Etter strømpakken fra Støre fredag fremstår det enda mer vanskelig for Sp å argumentere overbevisende for hvorfor de måtte bryte på grunn av tre ukontroversielle direktiver. Med fastpris og momskutt og løfter om stans i videre tilknytning til det europeiske kraftmarkedet, bør regjeringen ha vunnet kampen om strømvelgerne. Eller?
  • Når Trump blir normal

    34:44|
    USA-ekspert Eirik Løkke tviholder på at Donald Trump er helt usedvanlig uegnet som president. Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke snakker med DN-kommentator Eva Grinde om valget av Donald Trump og hva vi kan vente oss de neste fire årene. Løkke mener det er viktig å fortsette å la seg sjokkere av Trumps utspill og politikk, og insisterer på at han har et autoritært sinnelag. Trump beskylder sine forgjengerne for å være korrupte og for å nærmest ville amerikanske orkan- og brannofre vondt. Han unnskylder voldelige angrep på politiet så lenge de er til fordel for ham selv, og påstår uten omsvøp at landene rundt USA tømmer fengslene for kriminelle og sender dem over grensen. Nei, løgn og skamløs polarisering ikke greit, og bør aldri bli normalt.
  • Bonusepisode - Er vi blitt for rike?

    01:14:11|
    I boken "Landet som ble for rikt" av Martin Bech Holte avslører han nordmenns livsløgn og forteller hvordan han vil kutte 400 milliarder kroner i offentlig sektor. Han sier ikke nei takk til jobbe med å få Norge tilbake til glansdagene på 90-tallet. Hør bokbadet og paneldebatten med sjeføkonom Elisabeth Holvik, seniorrådgiver i SSB Olav Slettebø, Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Tuva Moflag og Høyres nestleder Tina Bru. Podkastepisoden er et samarbeid med Polyteknisk forening. 
  • Drill baby, drill!

    35:39|
    Frp-leder Sylvi Listhaug har vært på plattformtur og kommet med utspill: Vi skal pumpe olje i hundre år til! Tidligere ville dette vært frekt og provoserende, men nå: Er ikke dette å slå inn åpne dører? I hvert fall er statsminister Jonas Gahr Støre helt enig i at vi skal produsere så lenge det er etterspørsel. Men den må være ren, for det vil EU kreve, mener han. Ap-ren versus Frp-skitten gass, der altså. Og Erna Solberg snur sin alder og erfaring til noe positivt når hun plutselig fronter utenriks og sikkerhetspolitikk i en usikker tid. Klart det er Erna som må bli statsminister i en borgerlig regjering. Ingen vil ha noe nytt og friskt hvis man er redd. Størometeret kryper oppover og står nå på 65 prosent. Det vil si at det i henhold til Den politiske situasjonens høyst uvitenskapelige vurderinger, per nå er 65 prosent sjanse for at Støre overlever opprøret og er statsministerkandidat ved valget til høsten.
  • Det store sykelønnsslaget

    36:59|
    LO har rast mot NHO. Sykefraværet øker og øker. Det er mye støy, men er det noe handling? DN-kommentator Anita Hoemsnes og politisk redaktør Frithjof Jacobsen trekker linjene helt tilbake til Gerhardsen og frem til dagens fastlåste sykelønnssituasjon.
  • Velkommen 2025!

    37:27|
    Hvem blir Norges statsminister etter valget?Den politiske situasjonen lager scenarier og spekulerer vilt og hemningsløst ved inngangen til det nye året. Hva skjer dersom Høyre og Fremskrittspartiet får rent flertall, der Frp er 6-7 prosentpoeng større enn Høyre, for eksempel? Da kan statsministeren fort hete Sylvi Listhaug. Det er mer «spiselig» i de kondisjonerte kretser, enn for bare kort tid siden. Men hey, alt kan skje i politikken. Det kan til og med bli rødgrønt flertall på nytt, selv om det ser mørkt ut nå. Men i så fall blir sitsen mellom de rødgrønne partiene veldig annerledes.  
  • Stenseng ut og Sylvi til himmels

    37:37|
    Alt lykkes for dette parti! (Ja vi snakker om Frp) Denne uke meldte Kjersti Stenseng at hun ikke stiller til gjenvalg som partisekretær i Arbeiderpartiet. Den politiske situasjonen er litt innbyrdes uenig i om det var overraskende eller ikke. Tidspunktet er i alle fall påfallende, midt i en lederkrise og lenge før valgkomiteen er satt sammen. Tar hun nå en for laget, eller blir Støre ytterligere svekket?Og i Fremskrittspartiet vil fremgangen ingen ende ta. Sylvi Listhaug kroer seg i suksessen, og vi lurer på hvorfor Frp gjør det så bra akkurat nå. Og ikke minst: vil det vare til over valget?