Share

cover art for Ett samtal om boken Oönskade i folkhemmet

Podden De Assimilerade

Ett samtal om boken Oönskade i folkhemmet

Season 1, Ep. 8

I det här avsnittet samtalar jag med min fru Soile Tinglöf som har läst boken Oönskade och folkhemmet av Gunnar Broberg och Mattias Tydén.


Från bokens baksidetext:

”Rasforskning och steriliseringspolitik är två inslag i svensk historia som vållat stark diskussion och kollektiv självkritik. (…) Boken skildrar rasbiologins framväxt från tiden kring sekelskiftet 1900 samt turbulensen kring det rasbiologiska institutet i Uppsala, och dess chef Herman Lundborg. (…) Steriliseringarna, riktade mot samhällets svaga eller rentav ”oönskade”, utgör fortfarande ett omstritt kapitel i svensk social- och medicinhistoria.”


Medverkade: Soile Tinglöf och Robin Tinglöf

Procent: Robin Tinglöf

Vinjettmusik ”Searching for Tattelhof” av Robin Tinglöf

More episodes

View all episodes

 • 10. Berättelsen till utställningen De assimilerade

  35:26
  ”Det jag vill säga är att vi finns överallt men samtidigt ingenstans, för vi är de assimilerade."Här kan du lyssna på ljudberättelsen till utställningen De assimilerade. Utställningen i sin helhet visas mellan 16 oktober och 12 november 2022 på Centrum för idrott och kultur i Knivsta.MedverkandeRobin Tinglöf - manus, produktion och mix. Berättelsen innefattar specialskriven musik som är skriven av Robin Tinglöf. Musiken går även att lyssna på via de digitala streaming-tjänsterna. Sök på Musiken till utställningen De assimilerade.Robin Tinglöf - textinläsning som sig själv.Monica Tinglöf - läser ur sin bok Tattarungen och hemligheten.Britt-Inger Hedström Lundqvist - inläsning av egen text om svensk rasbiologi under 1900-taletDannie Tinglöf - Inläsning av olika texter hämtade från Den mörka och okända historien. Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet.Benny Kalén - Inläsning av vittnesskildring hämtad ur vitboken.Jan Wiklund - Inläsning av vittnesskildring hämtad ur vitboken.Lars Väcklén - Inläsning av vittnesskildring hämtad ur vitboken.Agnes Recksen - Inläsning av vittnesskildring hämtad ur vitboken.Musik och sångMichael Holcroft (UK) - DragspelMagnus Eugenson (SWE) - KontrabasRobin Tinglöf - Komposition, klaviatur och gitarrer.Anders Carlqvist (SWE) - The world choir (Searching for Tattelhof)Rae Cameron (UK) - The world choir (Searching for Tattelhof)Leigh, Side sister (Nya Zeeland) The world choir (Searching for Tattelhof)Touanda Beal (Brasilien/UK) The world choir (Searching for Tattelhof)Mikey J (UK) The world choir (Searching for Tattelhof)Soile Tinglöf (SWE) The world choir (Searching for Tattelhof)Amélie Tinglöf (SWE) The world choir (Searching for Tattelhof)Lyssna även på tidigare avsnitt i poddserien.
 • 9. I sanningens tjänst

  31:43
  I det här avsnittet åker jag till Örebro och samtalar med författaren och journalisten Bo Hazell. Bo Hazell som idag är pensionär har bl.a. arbetat SVT och UR och har under många år forskat och skildrat Resandefolket både i radio och tv och genom sin bok Resandefolket - från tattare till traveller. Medverkade: Bo Hazell och Robin TinglöfProducent: Robin TinglöfVinjettmusik ”Searching for Tattelhof” av Robin Tinglöf
 • 7. Vi blev det osynliga folket

  47:10
  I det här avsnittet av Podden De assimilerade har jag en väldigt spännande gäst med mig. Hon är etnolog, förläggare, författare, föreläsare och dessutom ansvarig utgivare för magasinet Dikko.Producent: Robin TinglöfMedverkande: Britt-Inger Hedström LundqvistVinjettmusik: Searching for Tattelhof av Robin TinglöfHar du frågor eller kommentarer efter att du lyssnat på programmet så kontakta mig gärna via min hemsida www.deassimilerade.comTrevlig sommar!//Robin Tinglöf
 • 6. Bara för att jag är född tattare

  24:22
  I det här avsnittet vill jag uppmärksamma en man som heter Curt Magnusson som jag skrivit lite med via sociala medier. Jag blev väldigt berörd av hans livsberättelse, en historia jag vill ge lite utrymme för i det här avsnittet, och en historia som jag tror representerar många av de barn som blev tvångsomhändertagna och dåligt behandlade på grund av att de tillhör Resandefolket eller de som kallades Tattare. Curt som idag är pensionerad beskriver barndomen som ett rent helvete på jorden. Ett helvete som fortfarande ger honom mardrömmar. En barndom som fortfarande är svår att prata om.På hemsidan reisendekartet.no finns Curts livsberättelse nedtecknad av honom själv och i det här avsnittet kommer valda delar av den texten att läsas upp för dig. Jag kommer också att länka till hans text så att du själv kan läsa den i sin helhet. Curt har gett mig godkänt att få texten inläst då han själv inte ville medverka i programmet, vilket jag har största respekt för, med tanke på allt han har gått igenom. Tack Curt att jag fick göra det här! Du skrev till mig vid ett tillfälle att ”mitt liv blev några rader i statens vitbok”. De orden träffade mig verkligen och jag vill med detta avsnitt säga att ditt liv är mycket mer än så. Producent: Robin TinglöfTextinläsning: Benny Kalén (BK audio novella) Vinjettmusik: Searching for Tattelhof av Robin Tinglöf
 • 5. Bröderna som inte visste

  41:14
  "2014 var jag 39 år och fick boken Eisfeldt – en surrealistisk familj i min hand och helt plötsligt och utan förvarning började bitarna att falla på plats. Under den korta period på 80-talet då min mor hade haft kontakt med sina riktiga föräldrar framkom det att vi härstammar från en Cirkus-släkt. Men vi fick inte så mycket mer information än så just då. I och med boken Eisfeldt – en surrealistisk familj började historien att nystas upp och det blev klart för mig att jag härstammar från Resandefolket. Vi var lindansare, akrobater, och artister och turnerade med cirkusar runt om i hela Europa.” (Från utställningen De assimilerade) I det här avsnittet av Podden De Assimilerade reflekterar jag och mina bröder över vårt ursprung och det vi fått reda på de senaste åren. Producent: Robin TinglöfMedverkande: Dannie Tinglöf, Kevin Tinglöf och Robin TinglöfVinjettmusik: Searching for Tattelhof av Robin Tinglöfwww.deassimilerade.com
 • 4. Sonny Eisfeldt och vår surrealistiska familj

  37:10
  Känner du till din historia och vart du kommer ifrån? 2014 hittade jag helt oväntat mina rötter hos ett cirkusfolk och hos Resandefolket.I det här avsnittet hälsar jag för första gången på hos min syssling, som också är författare och en väldigt hängiven släktforskare. Det blev ett spännande samtal och han hade mycket att berätta. Medverkande: Sonny Eisfeldt och Robin Tinglöf.  Producent: Robin Tinglöf.  Vinjettmusik: Searching for Tattelhof av Robin Tinglöf. Besök gärna www.deassimilerade.com för mer information om De assimilerade. 
 • 3. Min mor tattarungen - del 3

  28:30
  Känner du till Resandefolket?  För några år sedan fick jag reda på att det finns ett eget folk som kallas så och att faktiskt härstammar från det folket. Jag hade ingen aning.  I det här avsnitten fortsätter min mor och jag att samtala om vår färgstarka bakgrund bland Resandefolket och om endel av de upptäckter vi har gjort de senaste åren. Att både känna saknad och kanske sorg över sin förlorade historia, och samtidigt känna glädje och stolthet när vi nu har funnit den. Glädjen över att ha hittat den jordmån där ens rötter, en gång i tiden, borde fått rota sig.  Medverkande: Monica Tinglöf och Robin Tinglöf. Producent: Robin Tinglöf. Vinjettmusik: Searching for Tattelhof av Robin Tinglöf. Besök gärna www.deassimilerade.com för mer information om De assimilerade.
 • 2. Min mor tattarungen - del 2

  27:38
  1981 avslöjades det av en slump att min mor var ett fosterbarn. I det här avsnittet pratar vi om kontroll och manipulation och på vilket sätt både fosterfamiljen och myndigheterna samverkade för att min mors bakgrund skulle förbli en hemlighet.  Medverkande: Monica Tinglöf och Robin Tinglöf Producent: Robin Tinglöf Vinjettmusik: Searching for Tattelhof av Robin Tinglöf Besök gärna www.deassimilerade.com för mer information och De assimilerade.