Share

cover art for Alexander Stendahl - Entreprenören som hjälpte Sverige under pandemin

Curopodden

Alexander Stendahl - Entreprenören som hjälpte Sverige under pandemin

I dagens avsnitt träffar vi VD:n för InfoSolutions. Alexander var en av de första som såg vad som var på väg att hända vintern 2020. När Sverige plötsligt stod mitt i stormens öga och handlingskraft krävdes, klev InfoSolutions fram och levererade storskalig provtagning med hjälp av teknik. Lyssna på ett mycket spännande avsnitt där Alexander berättar om hur det egentligen gick till när de fick uppdraget av Folkhälsomyndigheten, varför vi ska våga digitalisera och hur Regionerna har förbättrats i sin innovationskraft.

More episodes

View all episodes

 • Innovation genom upphandling

  01:01:14
  I dagens avsnitt träffar vi Håkan Tenelius och Stefan Holm som bland annat är experter på offentlig upphandling. Genom sin konsultbyrå TeneliusHolm bygger de broar mellan näringslivet och politiken genom stöd med kunskap, förståelse och forum för konstruktiva dialoger.Vårt samtal tar oss igenom deras arbete mellan politiken, myndigheter, branschorganisationer och företag samt komplexiteten i att skapa framgångsrika avtal mellan dem. Hur vårdgivare och dess leverantörer bör ha en dialog för att tillsammans utforma nya tekniska innovationer som faktiskt främjar vården. Att det i regel är lättare för upphandlare att följa äldre beprövade spår vilket kan skapa barriärer för innovation och nya leverantörer. Samtalet leder in på vikten av en lika vård oberoende av var i Sverige man bor och vad vi tror om framtiden för vården angående bland annat uppdelningen i regioner. Vi diskuterar även behovet av transparens inom lobbyism och påverkansarbete samt vilken maktfaktor SKR och Inera utgör inom vården idag.Lyssna på ett lättsamt och insiktsfullt avsnitt om vägen in och genom upphandling i vården!
 • Att synliggöra tillgänglighet i vården

  48:41
  I dagens avsnitt träffar vi Staffan Gustavsson som är grundare och VD på Vården.se. Det är en webbaserad bokningstjänst för vård som idag har 600 000 besökare per månad och som matchar vårdgivare och patienter med varandra. Staffan tar oss igenom hans resa som serie-entreprenör och vad som ledde honom till att starta Vården.se för 10 år sedan. Enligt Staffan lider svensk vård av informationsbarriärer vilket gör att utbud och efterfrågan inte kan matchas på ett bra sätt. Det leder till att patienter inte kan få jämlik vård och Vården.se vill lösa detta genom att synliggöra tillgängligheten i vården. Vi diskuterar flaskhalsar i svensk vård, hur digitalisering kan minska ledtiderna och hur detta gagnar såväl individer som samhället i stort. Det blir ett intressant samtal om byråkrati och effektivisering, som också bjuder på skratt.Lyssna på ett insiktsfullt och underhållande avsnitt om tillgängliggörandet av Sveriges vårdutbud!
 • Louise Nylén – Inifrån ett snabbväxande healthtech-bolag

  50:17
  I dagens avsnitt träffar vi Louise Nylén som är VD på Dynamic Code, ett bolag som tillhandahåller självprovtagningskit med laboratorieanalys inom hälsovården. Bolagets omsättning ökade kraftigt under pandemin och bland annat levererade Dynamic Code över 1,5 miljoner covid-19 tester på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Louise tillträdde mitt i den här tillväxtfasen och det är mycket intressant att höra hennes tankar om hur man leder ett bolag under stark tillväxt. Louise bjuder på en spännande inblick i Dynamic Code och vägen framåt för deras självprovtagningsteknik. Vidare diskuterar vi utvecklingen av den digitala vården och hur nya tekniska lösningar från näringslivet behövs för att stödja den offentliga vården.Lyssna på ett insiktsfullt avsnitt om ledarskap och strategi i ett snabbväxande bolag inom healthtech!
 • Maria Stockhaus - Ett digitalt ledarskap för Sverige

  39:40
  I dagens avsnitt träffar vi Maria Stockhaus, Moderaternas talesperson i digitaliseringsfrågor. Maria är ledamot i riksdagen samt Nordiska rådet och drev under sin tid som kommunalråd i Sollentuna digitaliseringen av skolan framgångsrikt. Hon debatterar gärna digitalisering i vården och bidrog nyligen till en omfattande motion om ett digitalt ledarskap för Sverige, vilken även placerade henne på TECH50-listan över Sveriges mest inflytelserika människor inom tech 2022.Vi pratar IT-utveckling inom vård, skola och samhället i stort. Maria bjuder på en intressant inblick i Moderaternas arbete för ökad digitalisering av Sverige och vad hon tror är viktigt för att nå ambitiösa mål. Vi pratar självklart mycket vård och hinner även beröra ideologiska ståndpunkter.Lyssna på ett berikande, klarsynt och intressant avsnitt med en av Sveriges främsta inom tech!
 • Johan Bloom - Framgångsreceptet för e-hälsoentreprenörer

  48:08
  I dagens avsnitt träffar vi Johan Bloom, medgrundare och VD på bolaget Add Health Media. De står bakom tjänsterna Doktorn.com och Doktorn väntrums-TV som når allmänheten, samt PraktiskMedicin.se som är till för vårdpersonal. Förutom mediaproduktion gör Add Health Media strategiska investeringar i e-hälsobolag i start up-fas.Johan berättar om hur det är att arbeta med hälso- och sjukvården utifrån ett investerarperspektiv. Vi diskuterar vad som är en god grund för att investera i framtidens e-hälsobolag och vilka egenskaper grundarna bör ha för att lyckas. Vi pratar om framgångsrecept för entreprenörer och om drivkrafter vid svårigheter. Lyssna på ett efterfrågat och intressant avsnitt med Johan Bloom.
 • Henric Carlsson – Ge vården tid att vårda

  43:35
  I dagens avsnitt träffar vi Henric Carlsson, koncernchef för Omilon, tidigare Conscriptor. Henric har genom åren skaffat sig en gedigen erfarenhet av hur vi på bästa sätt kan effektivisera administrationshantering i vården. Vi diskuterar hur det egentligen är att bygga bolag som vårdentreprenör, hur vården kan och bör få mer tid att vårda, vilka lösningar som finns och vad AI kan bidra med. Vi pratar även om vikten av att digitalisera med ett syfte och varför vi behöver göra det på ett klokt och patientsäkert sätt. Lyssna på ett lärorikt, lättlyssnat och intressant avsnitt med en sann vårdentreprenör!
 • Manólis Nymark - GDPR är kärlek

  41:20
  I dagens efterlängtade avsnitt pratar vi om ett högaktuellt ämne som berör oss alla på ett eller annat sätt. Den personliga integriteten. Vi pratar med Manólis Nymark, jurist och certifierad informationssäkerhetsexpert. Han har bland annat varit ansvarig för IT-rättsliga frågor både vid Socialstyrelsen, Rättsmedicinalverket och inom RIF-arbetet. Lyssna på ett mycket intressant samtal om varför GDPR är kärlek, om åsikter som går isär och hur viktigt det är att vi hanterar personuppgifter i vården korrekt. 
 • Philip Siberg - Make an impact

  33:38
  I dagens avsnitt träffar vi serieentreprenören, investeraren och ledaren Philip Siberg. Vi pratar om varför företagare ska våga satsa på USA, hur preventiv vård är framtiden och varför stora penseldrag från beslutsfattare är vägen framåt för vård-Sverige. Lyssna på ett inspirerande avsnitt med en av med-tech Sveriges främsta entreprenörer!