Share

cover art for Hva kan vi lære av hvordan andre byer møter kriser?

Bysnakk

Hva kan vi lære av hvordan andre byer møter kriser?

Season 2, Ep. 12

Hva kan vi i Oslo lære av hvordan andre byer takler kriser? 


I dagens episode reiser vi verden rundt med Peter Butenschøn, arkitekt og forfatter av den nylig utgitte boken, Megalopolis. 

Vi ser nærmere på byvekst og sammenhengen mellom byer, og på hvordan byene, spontant eller planlagt, kan være løsningen på fremtidens utfordringer. 

Velkommen til Bysnakk.

More episodes

View all episodes

 • 14. Hovinbyen next

  25:13
  Er det noen som føler eierskap til Hovinbyplanen? - Erling er ikke helt overbevist, men vi har som vanlig invitert to prominente gjester for å bevise det motsatte.Hovinbyen er det største byutviklingsområdet i Oslo og kan gi inntil 30 000-40 000 nye boliger og 50 000-100 000 arbeidsplasser.Ikke overraskende er det en krevende balanseøvelse å bygge by. Hvordan jobber vi videre for å omsette strategier til handling? For å diskutere fremtidens Oslo og byutvikling i stor skala har vi i dag besøk fra Jostein Øverby, enhetsleder for byutvikling indre by og Hovinbyen (PBE), og Bovild Tjønn, bydelsdirektør i Bydel Bjerke. 
 • 13. Demokratiske byrom

  22:39
  Offentlige byrom.Ofte er det slik at kommunen planlegger dem, utvikleren bygger dem og Bymiljøetaten drifter dem, -men hva er oppskriften på det beste og mest demokratiske byrommet? Studioet er fullt av bylivsentusiaster i dag, og for å svare på hvordan vi best løser dette samspillet til fordel for byen og dens essens, har vi besøk av Ellen de Vibe og Øystein Aurlien. 
 • 11. Kriminalitetsforebyggende byutvikling

  24:13
  I dagens episode snakker vi om kriminalitetsforebyggende byutvikling. Politiet har i løpet av den siste tiden blitt en mer synlig høringsinstans, -noe både politikere og utviklere har bitt seg merke i.Budskapet fra politiet er at man ikke skal bygge åsted, men er det likhetstegn mellom god byutvikling og kriminalitetsforebyggende byrom? Kan arkitektur skape kriminalitet? Dagens gjester er Kenneth Dahlgren, sosiolog og sjef for områdeutvikling og innovasjon i Aspelin Ramm, og Bengt Andersen, byforsker og forskningsleder ved AFI/OsloMet.
 • 10. Kommuneplanen. - Hvordan vil det videre arbeidet arte seg?

  23:34
  Nytt byråd for byutvikling har arvet en komplets sak i form av høringen av forslag til kommuneplanens nye arealdel. Det har kommet rekordmange innspill etter en lang høringsperiode, og det har vært mye debatt. Hvordan vil det videre arbeidet arte seg? Det er duket for (nok en) nerde-episode, og vi har invitert byråd for byutvikling James Stove Lorentzen, og Charlotte Helleland, partner i DARK Arkitekter.
 • 9. Exit bilfritt byliv

  21:28
   De færreste ønsker å kjøre bil over alt, men for mange er det en forutsetning for at hverdagen skal gå opp. Vi har besøk fra Magnus Birkelund (FRP) og Herman Søndenaa (MDG) for å se på effektene av satsningen på bilfritt byliv, og for å diskutere om vi nå er i ferd med å reversere disse endringene. Hva er bilens rolle i byutviklingen, og hvilke kvaliteter skal erstatte bilveien dersom byen faktisk skal bli bedre?
 • 8. Kopimaskinarkitektur

  24:52
  Kopimaskin-arkitektur. Noen vil ha det og ønsker seg de klassiske bygårdene tilbake på tegnebrettene, mens andre bejubler variasjon for variasjonens skyld. Arkitekturdebatten er høylytt, men det (nesten) alle er enige om, er at grå fasader uten personlighet har fått for nok plass. Debatten handler ofte om stygt og pent, men når Bysnakk melder seg på dykker vi dypere i stedstiplasning, kvalitetskriterier, og de mekanismene som får prege både byform og byggform. Vi diskuterer hvor skoen trykker når så mange prosjekter ender opp med å likne hverandre, verktøyene som finnes for å gi arkitekturen en tidlig ambisjon, og i hvilken grad arkitekten og utvikleren har handlingsrom til å gjennomføre. Med oss i studioet har vi nyordets far, mediepersonlighet og høyrepolitiker, Arve Juritzen, og Tanja Lie, daglig leder av Lie Øyen arkitekter og leder av Rådet for byarkitektur.
 • 7. 2024 – Et annus horribilis?

  25:35
  Endelig! Bysnakk med Maren og Erling er tilbake.Et nytt år, med nye muligheter. Eller... Er det bare nye kriser vi har i vente? Vi tar temperaturen på 2024 og har invitert to svært kompetente gjester for å fylle bingoblokka med spådommer for året som kommer. Dagens gjester er Nejra Macic, sjefsøkonom ved Prognosesenteret med ansvar for BAE-markedene, og en av Norges fremste akademikere, Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt. Hva har skjer i økonomien vår? Hvordan påvirker det byutviklingen? Blir Trump president igjen? Får vi en ny EU-debatt? De gode spørsmålene står på rad og rekke når Bysnakk er tilbake på lufta, og selv om ingen har svarene ennå, blir du kanskje litt klokere allikevel.
 • 6. Støy, til glede og besvær

  25:50
  Er byliv bare støy?For noen er svaret ja og for andre er det nei, men for de fleste er det tja. Det kan være utfordrende å være nabo når bylivet summer døgnet rundt, og det er kanskje like vanskelig å drive bar når naboklagene kommer på rekke og rad.Men, i byene har både bolig og fest livets rett, og gatelivet er ofte en villet utvikling. Hvem er det egentlig som må føye seg? Hvordan reguleres dette i planleggingen av byrommene og hva kan man gjøre politisk og som utbygger for å unngå slike konflikter? Alt dette får du kanskje svar på i dagens episode av Bysnakk. En utelivslegende har møtt seg selv i døra og i studioet møter han også en bydelsoverlege til diskusjon. Dagens gjester er Morten Dreyer, leder i sameiet vannkunsten, og Neelam Anjum, bydelsoverlege i bydel Frogner.