Share

cover art for Bilfritt byliv - allerede en suksess?

Bysnakk

Bilfritt byliv - allerede en suksess?

Season 1, Ep. 18

Når «Bilfritt byliv» ble lansert som et konsept i byrådserklæringen, og handlingsprogrammet ble vedtatt tre år senere, førte det til store protester fra handelstanden som fryktet butikkdød. Hvordan har prosjektet gått? Og hvem fikk rett? Gjester er Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling og Jon Anders Henriksen, Oslo Handelsstands Forening.


More episodes

View all episodes

  • 11. Kriminalitetsforebyggende byutvikling

    24:13
    I dagens episode snakker vi om kriminalitetsforebyggende byutvikling. Politiet har i løpet av den siste tiden blitt en mer synlig høringsinstans, -noe både politikere og utviklere har bitt seg merke i.Budskapet fra politiet er at man ikke skal bygge åsted, men er det likhetstegn mellom god byutvikling og kriminalitetsforebyggende byrom? Kan arkitektur skape kriminalitet? Dagens gjester er Kenneth Dahlgren, sosiolog og sjef for områdeutvikling og innovasjon i Aspelin Ramm, og Bengt Andersen, byforsker og forskningsleder ved AFI/OsloMet.
  • 10. Kommuneplanen. - Hvordan vil det videre arbeidet arte seg?

    23:34
    Nytt byråd for byutvikling har arvet en komplets sak i form av høringen av forslag til kommuneplanens nye arealdel. Det har kommet rekordmange innspill etter en lang høringsperiode, og det har vært mye debatt. Hvordan vil det videre arbeidet arte seg? Det er duket for (nok en) nerde-episode, og vi har invitert byråd for byutvikling James Stove Lorentzen, og Charlotte Helleland, partner i DARK Arkitekter.
  • 9. Exit bilfritt byliv

    21:28
     De færreste ønsker å kjøre bil over alt, men for mange er det en forutsetning for at hverdagen skal gå opp. Vi har besøk fra Magnus Birkelund (FRP) og Herman Søndenaa (MDG) for å se på effektene av satsningen på bilfritt byliv, og for å diskutere om vi nå er i ferd med å reversere disse endringene. Hva er bilens rolle i byutviklingen, og hvilke kvaliteter skal erstatte bilveien dersom byen faktisk skal bli bedre?
  • 8. Kopimaskinarkitektur

    24:52
    Kopimaskin-arkitektur. Noen vil ha det og ønsker seg de klassiske bygårdene tilbake på tegnebrettene, mens andre bejubler variasjon for variasjonens skyld. Arkitekturdebatten er høylytt, men det (nesten) alle er enige om, er at grå fasader uten personlighet har fått for nok plass. Debatten handler ofte om stygt og pent, men når Bysnakk melder seg på dykker vi dypere i stedstiplasning, kvalitetskriterier, og de mekanismene som får prege både byform og byggform. Vi diskuterer hvor skoen trykker når så mange prosjekter ender opp med å likne hverandre, verktøyene som finnes for å gi arkitekturen en tidlig ambisjon, og i hvilken grad arkitekten og utvikleren har handlingsrom til å gjennomføre. Med oss i studioet har vi nyordets far, mediepersonlighet og høyrepolitiker, Arve Juritzen, og Tanja Lie, daglig leder av Lie Øyen arkitekter og leder av Rådet for byarkitektur.
  • 7. 2024 – Et annus horribilis?

    25:35
    Endelig! Bysnakk med Maren og Erling er tilbake.Et nytt år, med nye muligheter. Eller... Er det bare nye kriser vi har i vente? Vi tar temperaturen på 2024 og har invitert to svært kompetente gjester for å fylle bingoblokka med spådommer for året som kommer. Dagens gjester er Nejra Macic, sjefsøkonom ved Prognosesenteret med ansvar for BAE-markedene, og en av Norges fremste akademikere, Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt. Hva har skjer i økonomien vår? Hvordan påvirker det byutviklingen? Blir Trump president igjen? Får vi en ny EU-debatt? De gode spørsmålene står på rad og rekke når Bysnakk er tilbake på lufta, og selv om ingen har svarene ennå, blir du kanskje litt klokere allikevel.
  • 6. Støy, til glede og besvær

    25:50
    Er byliv bare støy?For noen er svaret ja og for andre er det nei, men for de fleste er det tja. Det kan være utfordrende å være nabo når bylivet summer døgnet rundt, og det er kanskje like vanskelig å drive bar når naboklagene kommer på rekke og rad.Men, i byene har både bolig og fest livets rett, og gatelivet er ofte en villet utvikling. Hvem er det egentlig som må føye seg? Hvordan reguleres dette i planleggingen av byrommene og hva kan man gjøre politisk og som utbygger for å unngå slike konflikter? Alt dette får du kanskje svar på i dagens episode av Bysnakk. En utelivslegende har møtt seg selv i døra og i studioet møter han også en bydelsoverlege til diskusjon. Dagens gjester er Morten Dreyer, leder i sameiet vannkunsten, og Neelam Anjum, bydelsoverlege i bydel Frogner.
  • 5. Områdeplan Skøyen

    25:00
    Blir kutepunktutvikling egentlig knute-på-tråden-utvikling når Områdeplanen på Skøyen får sette rammene? Områdeplanen for Skøyen er vedtatt, men hvordan skal den egentlig tolkes? Blir det boliger? Blir det by? Blir det vern? Blir det noe som helst? Vi har invitert to utviklere for å «rante» om planen, og dagens gjester er Marianne Tvenge i Fram Eiendom og Bjørnar Johnsen fra Oslo House. 
  • 5. Marianne Borgen

    25:12
    Politikk er utgangspunktet for dagens episode, men bak politikken står et menneske med mye Oslokompetanse og en frontfigur for en samlet by. Etter åtte år som Oslos ordfører har Marianne Borgen (SV) gitt ordførerkjedet videre.En levende Oslo-legende er dagens gjest i Bysnakk.
  • 4. Stygt innfall, eller vellykket infill? Geitmyrsveien 34.

    24:53
    Bygget har vært kalt Darth Vader-huset, og det debateres hist og her om det er stygt, eller fint.Vi snakker om Geitmyrsveien 34.Våre to gjester er uenige, men ikke nødvendigvis om husets kvaliteter. Om det er stygt, eller fint. -Men kanskje om estetikken og intensjonen.Dages episode tar for seg både mijøpsykologi, -hvordan huset påvirker omgivelsene, bygget, og den omdiskuterte nye arkitekturens plass i det moderne Oslo.I studioet har vi utvikler og beboer, Nikolaos Farmakis og arkitekt i Austigard Arkitektur, Tor Austigard.Velkommen til en ny episode av Bysnakk.