Share

cover art for Formueskatten: til glede eller besvær?

OBF-podden

Formueskatten: til glede eller besvær?

Season 1, Ep. 89

Gründer Merete Nygaard var en av flere som fikk seg en overraskelse når hun leste årets skattemelding: hun hadde blitt en formueskatter. Fungerer formueskatten egentlig til sitt formål når det er settepotetene som rammes? Vi har med oss Merete, gründer og leder av Lexolve, samt Per-Ole Hegdahl, leder for Skatteadvokatene i Danske Bank, til en diskusjon om rettferdighet rundt og potensielle løsninger for formueskatt-debatten som finner sted i det norske samfunn om dagen.

More episodes

View all episodes

  • 107. Hvordan gjøre lederrollen attraktiv?

    42:21
    I ukens episode får vi servert funnene fra Randstad sin årlige Employer Brand Research, akkompagnert av Winta Negassi (Head of HR, Google Norge) og Janne Kristiansen (National Director, Dfind).Behovet for gode ledere er kanskje viktigere enn noensinne. Likevel ønsker kun 30% av respondentene i Norge å bli leder. Hvordan kan vi trekke dette oppover? Vi undersøker også hva som er viktig for ansatte i Norge og internasjonalt - nå også med tydeligere tall på Gen Z-generasjonen, som det viser seg at skiller seg ut fra resten av mengden på visse områder.Winta og Janne bringer verdifull data og innsikt som skaper en spennende debatt om norske ledere og hvordan vi som ledere kan skape en arbeidsplass med best mulig vilkår for våre ansatte.
  • 106. To toppledere diskuterer lederrollen og gravemaskiner

    52:07
    Hva innebærer rollen som toppleder, og hva kreves for å lykkes som en? I denne episoden får vi en ærlig samtale med Karl Johnny Hersvik (CEO, Aker BP - "verdens beste brannmenn", som Kalle kaller dem) og Cecilia Flatum (Managing Partner, Deloitte Norge) som utforsker de utfordringene ledere møter, nøklene til å lykkes med strategisk arbeid i store selskaper, og hvorfor det er så viktig å ha et meningsfylt formål som drivkraft arbeidet sitt. «Communication is key,» bekrefter Cecilia og Karl Johnny i arbeid med strategi, men tydeliggjør også at både måten og innholdet i kommunikasjonen avgjør suksessen. Mange ledere gjør feilen å skifte strategi for ofte, noe som kan føre til at ansatte mister fotfestet. «Å tydeliggjøre strategien og hver enkelts rolle i den er fasiten,» påpeker Karl Johnny.Vi sammenligner også bruken av kunstig intelligens med å grave opp en potetåker: enten med en hagespade eller en gravemaskin. Forskjellen er enorm, men de ansatte må trenes opp til å bli gravemaskinførere. Hvordan dette gjøres, får du vite mer om i episoden.
  • 105. Teknologi + bærekraft = sant?

    44:41
    Bærekraft er evig aktuelt, og spesielt nå for selskaper etter EU innførte sitt bærekraftsdirektiv (CSRD). Hvordan kan teknologi bygge opp under dette?Med oss har vi Shahid Aasmund Skar (Partner, EY Norge) og Ole Henrik Ree (Industry Lead, Microsoft Norge), for å konkretisere hvordan disse to elementene spiller sammen. Blant annet lærer vi hvordan CSRD ikke bare blir en plikt, men også skaper verdifull transparanitet i andre selskapers drift, som igjen kan fostre potensielle samarbeid. Teknologi skaper fantastiske arenaer for bærekraftig innovasjoner, som åpner opp store ressurser som havet på en måte som aldri har blitt gjort før. I episoden får vi konkrete eksempler på både mennesker og selskaper som jobber med å konkretisere bærekraftsmålene gjennom bruk av teknologi. Men viktigst av alt er å ha en trappetrinns-innstilling på tematikken, som du vil høre mer om i episoden.
  • 104. Hvordan påvirker EU AI Act norsk næringsliv? - Spesialepisode

    01:15:04
    13. Mars vedtok EU sin nye AI Act, som trer i kraft medio mai. Hva inneholder egentlig de 280 sidene med byråkratisk engelsk, og hva innebærer dette for deg som forbruker eller tilbyder? Vi serverer deg alt du trenger å vite om det som omtales som det største EU har gjort siden euroen. Med Hans Petter Dalen (Business Executive EMEA, IBM) i førersetet får vi påfyll fra følgende i samtalen: Inga Strümke (Førsteamanuensis og forfatter, NTNU) med forskningsperspektivetRune Opdahl (Partner, Wiersholm) på det juridiske perspektivet (og som har lest alle de 280 sidene hele to ganger!) Christopher Frenning (CTO, Microsoft) på det organisatoriske perspektivet Ønsker du full oversikt over hva dette vedtaket omfatter uten å faktisk lese de 280 sidene, er dette episoden for deg!
  • 103. Hvordan transformere verdens eldste medium?

    27:01
    Hva har skjedd i reklamebransjen siden Anna Nicole Smith prydet bygningene med sin H&M-undertøyskampanje på 90-tallet?I ukens episode tar vi en reise gjennom historien for reklameindustrien med Dennis Højgaard (CEO, Clear Channel) og Oslo-ambassadør Christian Ringnes (CEO, Eiendomsspar). Det diskuteres hvordan utendørskampanjer har definert bybildet, og hvordan ikke minst fokuset bak reklamene har endret seg med årene. Reklame har et samfunnsansvar som har markert seg ytterligere de siste årene, og lever i stor grad på innovasjon og etisk ansvar i å spre riktig, og viktig budskap, som Dennis og Christian deler innsikt om.
  • 102. Hva kan toppidretten og næringslivet lære av hverandre?

    45:05
    Toppidrettssjef Tore Øvrebø (Olympiatoppen) og VP Siri Børsum (Capgemini) utveksler personlige erfaringer fra toppidrettsmiljøet, og diskuterer hvordan miljøet har påvirket næringslivet og vice versa. Næringslivet har blant annet lært mye av toppidretten i form av transparent ledelse og å gi unge, ambisiøse mennesker retning, samt fokus på at man skal ha det gøy på jobb. Hva har idretten lært av næringslivet på sin side, og hva annet kan de ulike miljøene lære av hverandre videre?
  • 101. Virker verdibasert ledelse?

    44:02
    I ukens episode får vi besøk av næringslivsprofil Anita Krohn Traaseth (påtroppende Konsernleder for DSD) og Steinar Bjartveit (ledelsesprofessor ved Handelshøyskolen BI) for å diskutere om verdistyrt ledelse egentlig virker og hva som kommer først av høna eller egget - verdier eller atferd? Vi dykker også dypere i trendene som har preget norsk næringsliv, på hva som har blitt forankret og hva som forble nettopp hva det var - en trend. Til slutt diskuteres brytningspunktet mellom når du burde hyre inn en konsulent og når du burde gjøre det selv, samt hva som er viktig for å oppnå en god prosess med konsulenter i bedriften din.
  • 100. Muligheter og utfordringer for toppledere i 2024

    46:24
    Vi er tilbake!I episode nr. 100 ser vi på: hva er de største trendene blant norske lederes meninger? Med kanskje to av de mektigste topplederne i norsk næringsliv (som egentlig aldri hadde tenkt å bli toppledere), diskuterer Leif Arne Jensen (CEO i PwC Norge) og Benedicte Schilbred Fasmer (CEO i SR-Bank) hvilke egenskaper du som leder må ha for lykkes - og trives - i 2024.Samarbeid mellom politikk, næringsliv og finans pekes på som kritisk for et grønt skifte i Norge, og dagens ledere må trene på å bli transformative for å møte det - men ledelse har blitt et temarbeid. I dag har du ikke nubbesjans om du ikke omgir deg med folk som er flinkere enn deg, sier Leif-Arne. Kultur og verdier er essensielt - og topplederen må gå frem som et eksempel for sine ansatte. Først når du lykkes med dette, kan du klare å gjøre kunder til dine fans.
  • Er du klar for ny sesong?

    00:24
    Ny sesong av OBF-Podden er rett rundt hjørne, med episode nr. 100 (!) som publiseres tirsdag 12. mars. Er du klar?