Alexandras

Share

Mai-Lis Hellenius, Alexandra Zazzi och Alexandra Charles

Season 1, Ep. 4

En professor med spring i benen, som är expert på hur vi kan leva mer hälsosamt.


Det är veckans gäst i podden "Alexandra - nära ditt hjärta",  där livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius bjuder på kloka må bra-råd, och piggproteiner.

-Släng vågen och skaffa ett måttband, tipsar hon om.


Det blir en hel del knäböj i studion är 1,6 och 2,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles  och kocken Alexandra Zazzi, möter Mai-Lis Hellénius. Det är en professor som lever som hon lär, i 44 år har hon till varit gympaledare varje torsdag. Annars är trappor hennes bästa vardagsknep för att få motion.


-Det är perfekt. Dessutom brukar jag ta ett varv i trappan när jag är sur eller trött. Det hjälper! Att alltid ta trappan, att prioritera sömn och återhämtning, att inte vara rädd för vare sig kolhydrater eller fett, att välja grovt bröd istället för vitt och olja istället för smör, och att minnas att alkohol är en kalorifälla, är en bra början.


-Men det bästa är att det aldrig är för sent att börja tänka på sin hälsa. Kroppen reagerar snabbt om du byter livsstil, och den har en fantastisk förmåga att återhämta sig, säger Mai-Lis Hellénius. Det är också viktigt att tänka på var fettet sitter. Du kan vara en smal person, men ändå ha farligt bukfett.

-Det är därför jag brukar uppmana alla att slänga vågen och skaffa ett måttband istället!


De generella råden lyder: Över 88 cm runt midjan för kvinnor och över 102 cm för män-  då räknas det som bukfetma.

Att vara igång och inte fastna i  stillasittande kan vara svårt för många med kontorsjobb. Men då är det dags för "Kiruna-knepet" minst en gång i timmen:

-10 ordentliga knäböj, det ger en omedelbar effekt och tusentals piggproteiner börjar strömma ut i kroppen. Ställ en äggklocka, så du inte glömmer att ta paus, säger Mai-Lis Hellénius.

More Episodes

onsdag 18 maj 2022

Alexandra Charles möter Maria Borelius

Season 2, Ep. 7
 Maria Borelius:-Må bättre med “ The joy of missing out”! Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution. Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…  Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak. -Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius. Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi  hitta Jomo, “Joy of missing out”.-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius. -Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig! Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende. -Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley,  utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av!