Alexandras

Share

Mai-Lis Hellenius, Alexandra Zazzi och Alexandra Charles

Season 1, Ep. 4

En professor med spring i benen, som är expert på hur vi kan leva mer hälsosamt.


Det är veckans gäst i podden "Alexandra - nära ditt hjärta",  där livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius bjuder på kloka må bra-råd, och piggproteiner.

-Släng vågen och skaffa ett måttband, tipsar hon om.


Det blir en hel del knäböj i studion är 1,6 och 2,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles  och kocken Alexandra Zazzi, möter Mai-Lis Hellénius. Det är en professor som lever som hon lär, i 44 år har hon till varit gympaledare varje torsdag. Annars är trappor hennes bästa vardagsknep för att få motion.


-Det är perfekt. Dessutom brukar jag ta ett varv i trappan när jag är sur eller trött. Det hjälper! Att alltid ta trappan, att prioritera sömn och återhämtning, att inte vara rädd för vare sig kolhydrater eller fett, att välja grovt bröd istället för vitt och olja istället för smör, och att minnas att alkohol är en kalorifälla, är en bra början.


-Men det bästa är att det aldrig är för sent att börja tänka på sin hälsa. Kroppen reagerar snabbt om du byter livsstil, och den har en fantastisk förmåga att återhämta sig, säger Mai-Lis Hellénius. Det är också viktigt att tänka på var fettet sitter. Du kan vara en smal person, men ändå ha farligt bukfett.

-Det är därför jag brukar uppmana alla att slänga vågen och skaffa ett måttband istället!


De generella råden lyder: Över 88 cm runt midjan för kvinnor och över 102 cm för män-  då räknas det som bukfetma.

Att vara igång och inte fastna i  stillasittande kan vara svårt för många med kontorsjobb. Men då är det dags för "Kiruna-knepet" minst en gång i timmen:

-10 ordentliga knäböj, det ger en omedelbar effekt och tusentals piggproteiner börjar strömma ut i kroppen. Ställ en äggklocka, så du inte glömmer att ta paus, säger Mai-Lis Hellénius.

More Episodes

4/11/2022

Alexandra Charles möter Christina Schollin

Season 2, Ep. 5
Alexandra Charles möter Christina Schollin i podden Alexandras - nära ditt hjärta.Christina Schollin, 84, hyllas just nu för sin roll som drottningen i Dramatens “Macbeth”.I nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta” berättar hon varför hon valde att göra comeback, om skälen till att Elvis Presley fick nobben och inte minst - om sina framtidsplaner.Christina Schollin är en av våra största skådespelerskor och med ålderns rätt hade hon inte alls tänkt att stå på en teaterscen igen.-Nej, det ingick absolut inte i mina planer - att utsätta sig för den typen av prestationsångest som det är... jag hade sagt “aldrig mer”.Men efter att ha läst manus beslöt hon sig ändå för att återvända till sin gamla arbetsplats efter 25 år. Resultat blev ren teatermagi. Christina Schollin har hyllats av enig kritikerkår för sin roll.I podden berättar Christina att det aldrig var givet att hon skulle hitta till teatern och filmen. Med en pappa som var kamrer och en mamma som var lärarinna, fanns det inget arv att falla tillbaka på.-Jag har gjort en egen liten psykolanalys av mig själv med hjälp av mina dagböcker, säger Christina och jag tror att orsaken till att jag ville bli skådespelare, var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig.-Genom teatern ville jag bli någon annan än“lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.Christina sjöng också mycket som barn, och till slut tog hennes storasyster med henne till radiotjänst, där Christina antogs till deras flickkör.-Inte heller i sången trodde jag på mig själv, trots att jag sjöng bra. Jag har dragits med dåligt självförtroende hela livet.- Ändå ville jag till teatern. Det var som en drift.Efter Dramatens elevskola 1958 blev det många klassiska roller både på film och teater. “Käre John” med Jarl Kulle fick en Oscarnominering, och på plats i Hollywood fick Christina flera erbjudanden. Bland annat ett om attfilma mot Elvis Presley.-Men jag sa nej. Det var ju inte att tänka på, jag hade två barn och fullt upp hemma. Det kundejag inte bara ge upp, för att gå på en badstrand med Elvis. Och så tyckte jag väl ärligt talat att det var lite under min värdighet, han var ju inte någon riktig skådis.-Jag var ju på Dramaaten, ironiserarhon.Drottningen i Macbeth blir Christinas sista stora teaterroll, det har hon bestämt.Nu ser hon istället fram emot ett liv där hon ska påta i jorden och på sikt flytta in i det nybyggda huset på tomten, ett krypin på 54 kvadrat.-Där ser jag mig i framtiden. Jag ska sitta i en gungstol och brodera mina änglatavlor medan barnbarnsbarnen springer in och ut och äter bullar och dricker saft.-Och så ska jag skriva en bok till! Jag har så många olika tankar som jag vill formulera ner på ett papper.
3/30/2022

Alexandra Charles möter Anna Maria Corazza Bildt

Season 2, Ep. 4
Anna Maria Corazza Bildt i krigets skugga:-Barn och kvinnor är de största offren i krig.I podden “Alexandras - nära ditt hjärta" möter vi Anna Maria Corazza Bildt, som hjälpt flyende kvinnor och barn vid ukrainska gränsen.Anna Maria Corazza Bildt har just kommit tillbaka från att ha besökt flera olika flyktingmottaganden vid polsk-ukrainska gränsen. Hon var fram till 2019 en av Sveriges ledamöter i Europaparlamentet och har sedan länge arbetat med internationella humanitära frågor och mänskliga rättigheter. När kriget i Ukraina bröt ut ville Anna Maria Corazza Bildt snabbt göra en insats.-Jag är en “field person”, och kontaktade genast gamla kollegor i Europakommissionen, bland annat flera samordnare kring trafficking och människohandel, berättar hon i podden.Snart var Anna Maria på plats nära den ukrainska gränsen och besökte bland annat ett mottagningscenter för föräldralösa barn, många av dem med funktionshinder.-De var hjärtskärande med alla dessa ensamma barn, som behövde så mycket vård och omsorg.-Det polska folket har varit fantastiskt i sitt mottagande och stöttat på så många vis. Men nu gäller det att hitta en långsiktig lösning för de här barnen.För även om den stora majoriteten är hjälpsamma människor som ställer upp med såväl mat som kläder och bostad, så finns det också en risk att flyende barn och kvinnor hamnar hos cyniska människohandlare.-Det är så viktigt att varje flykting registreras för att förhindra att de utnyttjas i trafficking. Och barn måste registreras för att kunna återförenas med sina föräldrar. Där måste vi gå in och stödja med resurser. Polen klarar det inte längre, miljontals människor är på flykt just nu och blir bara mer och mer traumatiserade.Till skillnad från de senaste stora flyktingvågen, så är det bara kvinnor och barn vi möter. Männen är kvar hemma och slåss.-Ja, på så sätt att det annorlunda än de andra flyktingströmmarna. Jag har inte mött en enda man som flytt, säger Anna Maria Corazza Bild.-Men är det någon lärdom jag har från min tid i Bosnien, så är det att kvinnor och barn alltid är de största offren i krig, säger hon.Lyssna mer på Anna Mara Corazza Bildt om kriget i Ukraina och varför hon kallades för det "lilla röda korset" som barn.
3/14/2022

Alexandra Charles möter Maria Ahlsén och Jessica Norrbom

Season 2, Ep. 3
Årets folkbildare krossar hälsomyternaDet går inte att fuska sig till att bli frisk.I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möter vi årets folkbildare Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. Hör dem krossa en rad med hälsomyter.Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist,och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi, har den populära podden “Frisk utan flum”, (samma namn som deras succébok). Med sin vetenskapliga bakgrund tar de sig an våra vanligaste hälsomyter och går igenom vad det är som får oss att må bra - egentligen. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?Detta gör de så bra att de utsågs till Året folkbildare 2021, av Föreningen Vetenskap och folkbildning.I boken “Frisk utan flum” följde de 16 personer som fick leva enligt de allra senaste forskningsrönen om hälsa, mat och träning. Efter fyra månader kontrollerades deras hälsa.-Vi fick övertygande bevis på hur lite du behöver förändra i ditt liv för att må mycket bättre! säger Maria Ahlsén och Jessica Norrbom.Men trots att många vet att vi borde träna mer och äta nyttigare, så är det ändå så svårt att komma igång med nya vanor. Varför?-Jag tror att du måste tänka efter “vad är min anledning till att göra det?” Du måste landa i att du gör det för din egen skull, och utgå från vem du är just nu, inte från vem du vill vara, säger Maria Ahlsén.Att sätta upp mindre delmål är ett smart sätt för att komma igång.- Ja, börja kanske med att gå två gånger per vecka i en månad, en halvtimme per gång, säger Jessica Norrbom. Målet ska vara enkelt att uppfylla och gärna mätbart.I boken “Frisk utan flum”, krossar de en rad hälsomyter, och flera väckte Alexandras förvåning. Lyssna på poden för ännu fler exempel:Barn blir hyperaktiva av sockerFel - det är en seglivad myt. Det har forskningen vetat länge! De blir inte hyperaktiva, det är de vuxnas förväntan som gör att man uppfattar det så. Hjärnan tar inte upp mer socker och blodsockret regleras snabbt. Du blir tvärtom trött av att äta socker! Däremot kanske barnen blir glada, eftersom de får godis.C-vitamin botar förkylning.En myt som hänger kvar, kanske för att vi så gärna vill tro det. Vi kan inte förhindra förkylning med hjälp av c-vitamin om vi inte har brist på det, vilket vi inte har i Sverige. Det är en vattenlöslig vitamin, vi skapar helt enkelt ett dyrt kiss.Ett glas vin varje dag är braEn myt, det är det inte! Forskningen vet att alkoholmolekylen i sig har negativa effekter och är cancerframkallande. Ett glas vin varje dag ökar risken för bröstcancer.Sedan kan du så klart njuta någon gång av lite vin, men inte varje dag.Detox är nyttigt för kroppen.Fel - det finns ingen forskning som visar att det skulle hjälpa att“rena kroppen”. Det sköter din lever och dina njurar om så bra på egen hand. “Här är det någon som tjänar en liten hacka och skrattar hela vägen till banken.Men det viktigaste budskapet som både Maria Ahlsén och Jessica Norrbom vill förmedla är att små förändringar räcker.-Ja, bara genom att ändra små saker i din vardag så får du stor hälsoeffekt. Och det är aldrig försent att börja, det spelar ingen roll hur gammal du är.