Alexandras

Share

Alexandra Charles möter Anna Maria Corazza Bildt

Season 2, Ep. 4

Anna Maria Corazza Bildt i krigets skugga:

-Barn och kvinnor är de största offren i krig.


I podden “Alexandras - nära ditt hjärta" möter vi Anna Maria Corazza Bildt, som hjälpt flyende kvinnor och barn vid ukrainska gränsen.


Anna Maria Corazza Bildt har just kommit tillbaka från att ha besökt flera olika flyktingmottaganden vid polsk-ukrainska gränsen. Hon var fram till 2019 en av Sveriges ledamöter i Europaparlamentet och har sedan länge arbetat med internationella humanitära frågor och mänskliga rättigheter. När kriget i Ukraina bröt ut ville Anna Maria Corazza Bildt snabbt göra en insats.

-Jag är en “field person”, och kontaktade genast gamla kollegor i Europakommissionen, bland annat flera samordnare kring trafficking och människohandel, berättar hon i podden.

Snart var Anna Maria på plats nära den ukrainska gränsen och besökte bland annat ett mottagningscenter för föräldralösa barn, många av dem med funktionshinder.

-De var hjärtskärande med alla dessa ensamma barn, som behövde så mycket vård och omsorg.

-Det polska folket har varit fantastiskt i sitt mottagande och stöttat på så många vis. Men nu gäller det att hitta en långsiktig lösning för de här barnen.

För även om den stora majoriteten är hjälpsamma människor som ställer upp med såväl mat som kläder och bostad, så finns det också en risk att flyende barn och kvinnor hamnar hos cyniska människohandlare.

-Det är så viktigt att varje flykting registreras för att förhindra att de utnyttjas i trafficking. Och barn måste registreras för att kunna återförenas med sina föräldrar. Där måste vi gå in och stödja med resurser. Polen klarar det inte längre, miljontals människor är på flykt just nu och blir bara mer och mer traumatiserade.

Till skillnad från de senaste stora flyktingvågen, så är det bara kvinnor och barn vi möter. Männen är kvar hemma och slåss.

-Ja, på så sätt att det annorlunda än de andra flyktingströmmarna. Jag har inte mött en enda man som flytt, säger Anna Maria Corazza Bild.

-Men är det någon lärdom jag har från min tid i Bosnien, så är det att kvinnor och barn alltid är de största offren i krig, säger hon.


Lyssna mer på Anna Mara Corazza Bildt om kriget i Ukraina och varför hon kallades för det "lilla röda korset" som barn.

More Episodes

onsdag 18 maj 2022

Alexandra Charles möter Maria Borelius

Season 2, Ep. 7
 Maria Borelius:-Må bättre med “ The joy of missing out”! Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution. Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…  Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak. -Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius. Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi  hitta Jomo, “Joy of missing out”.-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius. -Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig! Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende. -Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley,  utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av!