Alexandras

Share

Alexandra Charles möter Lisa Nilsson

Season 2, Ep. 2
-Jag är en ensamvarg av naturen


Artisten Lisa Nilsson möter Alexandra Charles i nya poddavsnittet “Alexandra - nära ditt hjärta”. Det blir ett starkt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför Lisa Nilsson inte är rädd på scenen längre.


Lisa Nilsson är en av våra största artister, men också en av ambassadörerna för 1,6 & 2,6 miljonerklubbben.

Hon har ett starkt engagemang i både psykisk ohälsa och Alzheimer, en sjukdom som hennes egen mamma gick bort i förra sommaren.

-Jag tror att hon var sjuk mycket längre än vi begrep, säger Lisa Nilsson. Det var många tecken som jag misstolkade.

-Jag upplevde till exempel att hon var ointresserad och frånvänd, och vi hamnade i en lång och svår konflikt kring det.

-I efterhand har jag ju förstått att det var sjukdomen.

Idag är Lisa Nilsson själv mamma till två döttrar, och det har gjort henne ödmjuk, menar hon.

-Jag hade ju försonats med att jag inte skulle få några barn. Jag hade fått ett tidigt missfall när jag var yngre, och nu var jag 37 år och hade bestämt mig för att flytta till Rio de Janeiro. Men så träffar jag på en gammal musikerkompis.... Och vi blev blixtkära.

-Det var verkligen i sista minuten. Det fanns ingen tvekan, det var bara köra. Livet valde åt oss.

Efter pandemin väntar ett nytt kapitel.

-Jag kan absolut inte gå tillbaka till den jag var innan. Livet nu är spännande och trevande, men jag kommer alltid att gå vidare, orädd.

Lisa Nilsson berättar också varför hon inte vill gå in i en ny relation just nu.

 -Först vill jag stå stadigt förankrad i vem jag är.. . Och så har jag ett omåttlig ensamhetsbehov.  


More Episodes

5/18/2022

Alexandra Charles möter Maria Borelius

Season 2, Ep. 7
 Maria Borelius:-Må bättre med “ The joy of missing out”! Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution. Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…  Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak. -Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius. Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi  hitta Jomo, “Joy of missing out”.-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius. -Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig! Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende. -Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley,  utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av! 
4/26/2022

Alexandra Charles möter Carl Jan Granqvist

Season 2, Ep. 6
Carl Jan skänker bort Saxå bruk Carl Jan Granqvist “dödstädar” som han säger. Det innebär att ett av hans livsverk, Saxå bruk, nu förvandlas till en stiftelse. Hela egendomen, 200 hektar, 13 hus, alla inventarier, ska bli ett centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.Alexandra Charles intervjuar i nya poddavsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta” sin goda vän och tillika gastronomiprofessor Carl Jan Granqvist. Vi får höra hur han byggde upp sitt Grythyttan till ett framgångsrikt gästgiveri, men framför allt till en högskola för måltidskunskap. Många år senare brinner han ännu lika starkt för måltidens betydelse:-Måltiden är ett socialt kitt som stimulerar alla sinnen. Samtalen runt bordet är grunden för empati och empati är grunden för demokrati.Men nu vid 76 år ålder håller han dödstädar som han säger. I samråd sonen Carl Johan skänks därför hans mångåriga paradis Saxå bruk, utanför Filipstad, till en nybildad stiftelse.-Stiftelsen ska sprida kunskap om nordisk och svensk gastronomi och utveckla gastronomin som konstart, men också främja utbildning och forskning inom området, säger Carl Jan.Arbetet med att bilda stiftelsen kommer att ta mycket tid, men Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte också hade massor med andra projekt på gång.2023 ska Stockholm bli Europas gastronomiska huvudstad och det ska märkas över hela landet om Carl Jan får som han vill.-Ja, varje landskap ta ska fram en unik landskapsmeny, men också en ny dukning med nya bestick, glas, dukar osv. I samarbete med Folkets hus och parker ska menyn också serveras hos dem, så att alla kan ta del av den.Maten ja. Trots sitt dokumenterade intressen för god mat och goda viner har Carl Jan gått ner 30 kilo de senaste åren och i podden avslöjar han hur han lyckades.-Det gäller att behärska hungerkänslan, säger han och tipsar om en meny på mycket kaffe, många ägg och en hel del skaldjur. Vi får förstsås lite drycketips också:-Visste du att Sverige dricker mest champagne i världen per capita, säger han nöjt.