Share

cover art for Lill Lindfors, Miia Kivipelto, Pamela Alselind Andersson och Alexandra Charles

Alexandras

Lill Lindfors, Miia Kivipelto, Pamela Alselind Andersson och Alexandra Charles

Season 1, Ep. 3

Alexandras - nära dig hjärta avsnitt 3


I nya avsnittet av "Alexandra - nära ditt hjärta" möter vi till synes evigt unga artisten Lill Lindfors. 

Hon avslöjar hur hon hon håller sig i form, bland annat med "skink-knepet". Miia Kivipelto, professor som forskar i Alzheimer, delar Lill Lindfors goda idéer och berättar också hur du håller din hjärna ung.


Alexandra Charles och journalisten Pamela Andersson bjuder in till ett spännande samtal, där två begåvade och ständigt aktuella kvinnor är gäster. Vi får höra hur Lill Lindfors spenderat pandemitiden på Öland med "h-gruppen", det vill säga, "höns, hund och husbonn", men nu längtar tillbaka till scenen. Miia Kivipelto fyller i, för ett av de bästa sätten att hålla hjärnan ung är just att båda utöva och lyssna på musik och delta i en social gemenskap.

Att röra på sig är självklart också nyttigt för både kropp och själ, och där har Lill Lindfors hittat sin alldeles egna metod.

-Jag går fort, säger hon. En snabb promenad med riktigt kraftfulla steg är min motion.

Lill menar att genom att stega med hälen först, så får även musklerna i låren och skinkorna rejält med träning, och genom det blir promenaden betydlig mer effektiv.

 -Nu blir det "skink-promenader" på schemat, lovar Alexandra.

Miia Kivipelto är en av såväl Sveriges som världens främsta forskare på Alzheimer och hon berättar i podden om nya spännande studier.  "Sjukdomen går att förebygga", menar Miia. Hör henne berätta mer om "FINGER-studiens" fem olika delar.





More episodes

View all episodes

  • 1. Alexandra Charles möter Mona Ståhle

    39:24||Season 3, Ep. 1
    Förr sågs psoriasis som enbart en hudsjukdom. Idag vet man att det är en inflammation som påverkar också andra organ i kroppen, som hjärtat och kärlen.Professor Mona Ståhle är gäst i podden “Alexandras - nära ditt hjärta” och berättar om varför psoriasispatienter är “överlevare”.I nya avsnittet av 1,6 miljonerklubbens podd med Alexandra Charles, ska vi prata, hjärta och diabetes - men framför allt hud! Mona Ståhle är professor i dermatologi och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och expert på bland annat psoriasis. Vi är säkert många som tänker att “vad har en hudsjukdom som psoriasis, med vårt hjärta att göra”? Jodå, mycket mer än vad vi lekmän trott.-Ja, psoriasis har gjort en karriär, tidigare trodde man det var en hudsjukdom, men nu vet man att den inflammation vi ser på huden kan finnas i andra organ, säger Mona Ståhle.Samsjuklighet är vanligt och personer med psoriasis kan också drabbas av såväl hjärt- kärlsjukdom, diabetes, reumatiska problem, men även psykiska problem.Psoriasis debuterar ofta i yngre år, och kan till exempel uppstå efter en infektion i kroppen som halsfluss. Men en svår livskris senare i livet kan trigga igång sjukdomen. Psoriasis är genetiskt betingat, du måste alltså ha en viss gen för att utveckla sjukdomen.-Men vi tror också att den genen har skyddat oss under evolutionen mot olika infektioner. Personer med psoriasis kan ha klarat pesten bättre.-Jag brukar kalla mina patienter för överlevare! säger Mona Ståhle.Lyssna på hela podden och hör Mona Ståhle berätta om vilken forskning som pågår och vilken hjälp det idag finns för psoriasis-patienter. Podden är framtagen i samarbete med UCB Pharma
  • 9. Alexandras - nära ditt hjärta säsongsfinal del 2

    01:02:22||Season 2, Ep. 9
    Missa inte det bästa ur vår succépodd!I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar.Del 2:Christina Schollin, skådespelare, avslöjar varför hon hamnade på scenen:-Jag tror att orsaken var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig. Genom teatern ville jag bli någon annan än “lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.Carl Jan Granqvist, gastronomiprofessor, håller på och “dödstädar” berättar han, och avslöjar att han skänker bort sitt livsverk, Saxå bruk, som nu förvandlas till en stiftelse.Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, berättar om sin privata “hälsorevolution” och varför det är så viktigt att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra.
  • 8. Alexandras - nära ditt hjärta säsongsfinal del 1

    50:38||Season 2, Ep. 8
    Missa inte det bästa ur vår succépodd!I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar:Del 1:Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor, berättar hur avgörande vår livsstil är för hälsan:*80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas.*Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer.Lisa Nilsson, artist, möter vi i ett starkt och personligt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför hon inte är rädd att stå på scenen längre.Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi är utsedda till årets folkbildare och krossar här några av våra vanligaste hälsomyter. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?Anna Maria Corazza Bildt, tidigare ledamot i Europaparlamentet, berättar om sitt engagemang för flyktingar från kriget i Ukraina “ Barn och kvinnor är de största offren i krig”.
  • 7. Alexandra Charles möter Maria Borelius

    01:14:04||Season 2, Ep. 7
     Maria Borelius:-Må bättre med “ The joy of missing out”! Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution. Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…  Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak. -Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius. Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi  hitta Jomo, “Joy of missing out”.-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius. -Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig! Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende. -Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley,  utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av! 
  • 6. Alexandra Charles möter Carl Jan Granqvist

    57:13||Season 2, Ep. 6
    Carl Jan skänker bort Saxå bruk Carl Jan Granqvist “dödstädar” som han säger. Det innebär att ett av hans livsverk, Saxå bruk, nu förvandlas till en stiftelse. Hela egendomen, 200 hektar, 13 hus, alla inventarier, ska bli ett centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.Alexandra Charles intervjuar i nya poddavsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta” sin goda vän och tillika gastronomiprofessor Carl Jan Granqvist. Vi får höra hur han byggde upp sitt Grythyttan till ett framgångsrikt gästgiveri, men framför allt till en högskola för måltidskunskap. Många år senare brinner han ännu lika starkt för måltidens betydelse:-Måltiden är ett socialt kitt som stimulerar alla sinnen. Samtalen runt bordet är grunden för empati och empati är grunden för demokrati.Men nu vid 76 år ålder håller han dödstädar som han säger. I samråd sonen Carl Johan skänks därför hans mångåriga paradis Saxå bruk, utanför Filipstad, till en nybildad stiftelse.-Stiftelsen ska sprida kunskap om nordisk och svensk gastronomi och utveckla gastronomin som konstart, men också främja utbildning och forskning inom området, säger Carl Jan.Arbetet med att bilda stiftelsen kommer att ta mycket tid, men Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte också hade massor med andra projekt på gång.2023 ska Stockholm bli Europas gastronomiska huvudstad och det ska märkas över hela landet om Carl Jan får som han vill.-Ja, varje landskap ta ska fram en unik landskapsmeny, men också en ny dukning med nya bestick, glas, dukar osv. I samarbete med Folkets hus och parker ska menyn också serveras hos dem, så att alla kan ta del av den.Maten ja. Trots sitt dokumenterade intressen för god mat och goda viner har Carl Jan gått ner 30 kilo de senaste åren och i podden avslöjar han hur han lyckades.-Det gäller att behärska hungerkänslan, säger han och tipsar om en meny på mycket kaffe, många ägg och en hel del skaldjur. Vi får förstsås lite drycketips också:-Visste du att Sverige dricker mest champagne i världen per capita, säger han nöjt.
  • 5. Alexandra Charles möter Christina Schollin

    01:05:50||Season 2, Ep. 5
    Alexandra Charles möter Christina Schollin i podden Alexandras - nära ditt hjärta. Christina Schollin, 84, hyllas just nu för sin roll som drottningen i Dramatens “Macbeth”.I nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta” berättar hon varför hon valde att göra comeback, om skälen till att Elvis Presley fick nobben och inte minst - om sina framtidsplaner.  Christina Schollin är en av våra största skådespelerskor och med ålderns rätt hade hon inte alls tänkt att stå på en teaterscen igen.-Nej, det ingick absolut inte i mina planer - att utsätta sig för den typen av prestationsångest som det är... jag hade sagt “aldrig mer”.Men efter att ha läst manus beslöt hon sig ändå för att återvända till sin gamla arbetsplats efter 25 år. Resultat blev ren teatermagi. Christina Schollin har hyllats av enig kritikerkår för sin roll. I podden berättar Christina att det aldrig var givet att hon skulle hitta till teatern och filmen. Med en pappa som var kamrer och en mamma som var lärarinna, fanns det inget arv att falla tillbaka på.-Jag har gjort en egen liten psykolanalys av mig själv med hjälp av mina dagböcker, säger Christina och jag tror att orsaken till att jag ville bli skådespelare, var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig. -Genom teatern ville jag bli någon annan än  “lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.Christina sjöng också mycket som barn, och till slut tog hennes storasyster med henne till radiotjänst, där Christina antogs till deras flickkör.-Inte heller i sången trodde jag på mig själv, trots att jag sjöng bra. Jag har dragits med dåligt självförtroende hela livet.- Ändå ville jag till teatern. Det var som en drift.Efter Dramatens elevskola 1958 blev det många klassiska roller både på film och teater. “Käre John” med Jarl Kulle fick en Oscarnominering, och på plats i Hollywood fick Christina flera erbjudanden. Bland annat ett om att  filma mot Elvis Presley.-Men jag sa nej. Det var ju inte att tänka på, jag hade två barn och fullt upp hemma. Det kunde  jag inte bara ge upp, för att gå på en badstrand med Elvis. Och så tyckte jag väl ärligt talat att det var lite under min värdighet, han var ju inte någon riktig skådis.-Jag var ju på Dramaaten, ironiserar  hon.Drottningen i Macbeth blir Christinas sista stora teaterroll, det har hon bestämt.Nu ser hon istället fram emot ett liv där hon ska påta i jorden och på sikt flytta in i det nybyggda huset på tomten, ett krypin på 54 kvadrat.-Där ser jag mig i framtiden. Jag ska sitta i en gungstol och brodera mina änglatavlor medan barnbarnsbarnen springer in och ut och äter bullar och dricker saft.-Och så ska jag skriva en bok till! Jag har så många olika tankar som jag vill formulera ner på ett papper. 
  • 4. Alexandra Charles möter Anna Maria Corazza Bildt

    51:53||Season 2, Ep. 4
    Anna Maria Corazza Bildt i krigets skugga:-Barn och kvinnor är de största offren i krig.I podden “Alexandras - nära ditt hjärta" möter vi Anna Maria Corazza Bildt, som hjälpt flyende kvinnor och barn vid ukrainska gränsen.Anna Maria Corazza Bildt har just kommit tillbaka från att ha besökt flera olika flyktingmottaganden vid polsk-ukrainska gränsen. Hon var fram till 2019 en av Sveriges ledamöter i Europaparlamentet och har sedan länge arbetat med internationella humanitära frågor och mänskliga rättigheter. När kriget i Ukraina bröt ut ville Anna Maria Corazza Bildt snabbt göra en insats.-Jag är en “field person”, och kontaktade genast gamla kollegor i Europakommissionen, bland annat flera samordnare kring trafficking och människohandel, berättar hon i podden.Snart var Anna Maria på plats nära den ukrainska gränsen och besökte bland annat ett mottagningscenter för föräldralösa barn, många av dem med funktionshinder.-De var hjärtskärande med alla dessa ensamma barn, som behövde så mycket vård och omsorg.-Det polska folket har varit fantastiskt i sitt mottagande och stöttat på så många vis. Men nu gäller det att hitta en långsiktig lösning för de här barnen.För även om den stora majoriteten är hjälpsamma människor som ställer upp med såväl mat som kläder och bostad, så finns det också en risk att flyende barn och kvinnor hamnar hos cyniska människohandlare.-Det är så viktigt att varje flykting registreras för att förhindra att de utnyttjas i trafficking. Och barn måste registreras för att kunna återförenas med sina föräldrar. Där måste vi gå in och stödja med resurser. Polen klarar det inte längre, miljontals människor är på flykt just nu och blir bara mer och mer traumatiserade.Till skillnad från de senaste stora flyktingvågen, så är det bara kvinnor och barn vi möter. Männen är kvar hemma och slåss.-Ja, på så sätt att det annorlunda än de andra flyktingströmmarna. Jag har inte mött en enda man som flytt, säger Anna Maria Corazza Bild.-Men är det någon lärdom jag har från min tid i Bosnien, så är det att kvinnor och barn alltid är de största offren i krig, säger hon.Lyssna mer på Anna Mara Corazza Bildt om kriget i Ukraina och varför hon kallades för det "lilla röda korset" som barn.
  • 3. Alexandra Charles möter Maria Ahlsén och Jessica Norrbom

    54:42||Season 2, Ep. 3
    Årets folkbildare krossar hälsomyterna Det går inte att fuska sig till att bli frisk.I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möter vi årets folkbildare Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. Hör dem krossa en rad med hälsomyter.Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi och biokemist,och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och medicine doktor i fysiologi, har den populära podden “Frisk utan flum”, (samma namn som deras succébok). Med sin vetenskapliga bakgrund tar de sig an våra vanligaste hälsomyter och går igenom vad det är som får oss att må bra - egentligen. Vilka av alla hälso- och kostråd fungerar?Detta gör de så bra att de utsågs till Året folkbildare 2021, av Föreningen Vetenskap och folkbildning.   I boken “Frisk utan flum” följde de 16 personer som fick leva enligt de allra senaste forskningsrönen om hälsa, mat och träning. Efter fyra månader kontrollerades deras hälsa.-        Vi fick övertygande bevis på hur lite du behöver förändra i ditt liv för att må mycket bättre! säger Maria Ahlsén och Jessica Norrbom.Men trots att många vet att vi borde träna mer och äta nyttigare, så är det ändå så svårt att komma igång med nya vanor. Varför?-       Jag tror att du måste tänka efter “vad är min anledning till att göra det?” Du måste landa i att du gör det för din egen skull, och utgå från vem du är just nu, inte från vem du vill vara, säger Maria Ahlsén. Att sätta upp mindre delmål är ett smart sätt för att komma igång.- Ja, börja kanske med att gå två gånger per vecka i en månad, en halvtimme per gång, säger Jessica Norrbom. Målet ska vara enkelt att uppfylla och gärna mätbart.I boken “Frisk utan flum”, krossar de en rad hälsomyter, och flera väckte Alexandras förvåning. Lyssna på poden för ännu fler exempel:Barn blir hyperaktiva av sockerFel - det är en seglivad myt. Det har forskningen vetat länge! De blir inte hyperaktiva, det är de vuxnas förväntan som gör att man uppfattar det så. Hjärnan tar inte upp mer socker och blodsockret regleras snabbt. Du blir tvärtom trött av att äta socker! Däremot kanske barnen blir glada, eftersom de får godis.   C-vitamin botar förkylning. En myt som hänger kvar, kanske för att vi så gärna vill tro det. Vi kan inte förhindra förkylning med hjälp av c-vitamin om vi inte har brist på det, vilket vi inte har i Sverige. Det är en vattenlöslig vitamin, vi skapar helt enkelt ett dyrt kiss.Ett glas vin varje dag är braEn myt, det är det inte! Forskningen vet att alkoholmolekylen i sig har negativa effekter och är cancerframkallande. Ett glas vin varje dag ökar risken för bröstcancer.Sedan kan du så klart njuta någon gång av lite vin, men inte varje dag.Detox är nyttigt för kroppen. Fel - det finns ingen forskning som visar att det skulle hjälpa att  “rena kroppen”. Det sköter din lever och dina njurar om så bra på egen hand. “Här är det någon som tjänar en liten hacka och skrattar hela vägen till banken.Men det viktigaste budskapet som både Maria Ahlsén och Jessica Norrbom vill förmedla är att små förändringar räcker.-Ja, bara genom att ändra små saker i din vardag så får du stor hälsoeffekt. Och det är aldrig försent att börja, det spelar ingen roll hur gammal du är.
  • 2. Alexandra Charles möter Lisa Nilsson

    01:10:54||Season 2, Ep. 2
    -Jag är en ensamvarg av naturenArtisten Lisa Nilsson möter Alexandra Charles i nya poddavsnittet “Alexandra - nära ditt hjärta”. Det blir ett starkt samtal om att vara mamma, om att se sin egen mamma bli sjuk i Alzheimer och om varför Lisa Nilsson inte är rädd på scenen längre.Lisa Nilsson är en av våra största artister, men också en av ambassadörerna för 1,6 & 2,6 miljonerklubbben.Hon har ett starkt engagemang i både psykisk ohälsa och Alzheimer, en sjukdom som hennes egen mamma gick bort i förra sommaren.-Jag tror att hon var sjuk mycket längre än vi begrep, säger Lisa Nilsson. Det var många tecken som jag misstolkade.-Jag upplevde till exempel att hon var ointresserad och frånvänd, och vi hamnade i en lång och svår konflikt kring det.-I efterhand har jag ju förstått att det var sjukdomen.Idag är Lisa Nilsson själv mamma till två döttrar, och det har gjort henne ödmjuk, menar hon.-Jag hade ju försonats med att jag inte skulle få några barn. Jag hade fått ett tidigt missfall när jag var yngre, och nu var jag 37 år och hade bestämt mig för att flytta till Rio de Janeiro. Men så träffar jag på en gammal musikerkompis.... Och vi blev blixtkära.-Det var verkligen i sista minuten. Det fanns ingen tvekan, det var bara köra. Livet valde åt oss.Efter pandemin väntar ett nytt kapitel.-Jag kan absolut inte gå tillbaka till den jag var innan. Livet nu är spännande och trevande, men jag kommer alltid att gå vidare, orädd.Lisa Nilsson berättar också varför hon inte vill gå in i en ny relation just nu. -Först vill jag stå stadigt förankrad i vem jag är.. . Och så har jag ett omåttlig ensamhetsbehov.