Alexandras

Share

Shirley Clamp, Kerstin Brismar, Alexandra Charles och Pamela Andersson Alselind

Season 1, Ep. 1

Första avsnittet i nya podden Alexandras - nära ditt hjärta.

Programledare Alexandra Charles

Programledare Pamela Andersson Alselind

Gäst Kerstin Brismar

Gäst Shirley Clamp


"Inte kan jag vara deprimerad? Jag som alltid är så glad".


Artisten Shirley Clamp berättar om sin tuffa depression - och hur hon läkte -  i podden "Alexandra - nära ditt hjärta". 


Den 13 oktober har Alexandra Charles nypremiär för sin podd. Nytt namn och ännu mer personliga och spännande samtal. Premiärgäster är artisten Shirley Clamp och professor Kerstin Brismar, expert på en av de vanligaste kvinnosjukdomarna, sköldkörtelproblem.


I ett samtal med Alexandra Charles och poddkollegan Pamela Andersson berättar Shirley Clamp om hur hon länge trodde att hon led av prestationsångest. Det var först när hon träffade en terapeut som hon förstod att hon var deprimerad. 


-I flera år orkade jag inte göra någonting, jag var bara med min dotter och gjorde några få jobb. Bara en så enkel sak som att åka in till stan var omöjligt, berättar hon.

Lösningen blev en "tårtterpi", där Shirley fick lära sig att fylla sin "tårta" med de bitar som var viktiga för just henne själv. Hör henne berätta mera i podden.

Medverkar gör också professor Kerstin Brismar, senior professor i endokrinologi vid Karolinska Institutet. Hon vill ha ett nationellt vårdprogram för att hjälpa patienter med sköldkörtelproblematik.

-En fjärdefel av alla sköldkörtelsjuka blir inte hjälpa av standardbehandligen, berättar Kerstin Brismar.


More Episodes

4/26/2022

Alexandra Charles möter Carl Jan Granqvist

Season 2, Ep. 6
Carl Jan skänker bort Saxå brukCarl Jan Granqvist “dödstädar” som han säger. Det innebär att ett av hans livsverk, Saxå bruk, nu förvandlas till en stiftelse. Hela egendomen, 200 hektar, 13 hus, alla inventarier, ska bli ett centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.Alexandra Charlesintervjuar i nya poddavsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta” sin goda vän och tillika gastronomiprofessorCarl Jan Granqvist.Vi får höra hur han byggde upp sitt Grythyttan till ett framgångsrikt gästgiveri, men framför allt till en högskola för måltidskunskap. Många år senare brinner han ännu lika starkt för måltidens betydelse:-Måltiden är ett socialt kitt som stimulerar alla sinnen. Samtalen runt bordet är grunden för empati och empati är grunden för demokrati.Men nu vid 76 år ålder håller han dödstädar som han säger. I samråd sonen Carl Johan skänks därför hans mångåriga paradis Saxå bruk, utanför Filipstad, till en nybildad stiftelse.-Stiftelsen ska sprida kunskap om nordisk och svensk gastronomi och utveckla gastronomin som konstart, men också främja utbildning och forskning inom området, säger Carl Jan.Arbetet med att bilda stiftelsen kommer att ta mycket tid, men Carl Jan vore inte Carl Jan om han inte också hade massor med andra projekt på gång.2023 ska Stockholm bli Europas gastronomiska huvudstad och det ska märkas över hela landet om Carl Jan får som han vill.-Ja, varje landskap ta ska fram en unik landskapsmeny, men också en ny dukning med nya bestick, glas, dukar osv. I samarbete med Folkets hus och parker ska menyn också serveras hos dem, så att alla kan ta del av den.Maten ja. Trots sitt dokumenterade intressen för god mat och goda viner har Carl Jan gått ner 30 kilo de senaste åren och i podden avslöjar han hur han lyckades.-Det gäller att behärska hungerkänslan, säger han och tipsar om en meny på mycket kaffe, många ägg och en hel del skaldjur. Vi får förstsås lite drycketips också:-Visste du att Sverige dricker mest champagne i världen per capita, säger han nöjt.
4/11/2022

Alexandra Charles möter Christina Schollin

Season 2, Ep. 5
Alexandra Charles möter Christina Schollin i podden Alexandras - nära ditt hjärta.Christina Schollin, 84, hyllas just nu för sin roll som drottningen i Dramatens “Macbeth”.I nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta” berättar hon varför hon valde att göra comeback, om skälen till att Elvis Presley fick nobben och inte minst - om sina framtidsplaner.Christina Schollin är en av våra största skådespelerskor och med ålderns rätt hade hon inte alls tänkt att stå på en teaterscen igen.-Nej, det ingick absolut inte i mina planer - att utsätta sig för den typen av prestationsångest som det är... jag hade sagt “aldrig mer”.Men efter att ha läst manus beslöt hon sig ändå för att återvända till sin gamla arbetsplats efter 25 år. Resultat blev ren teatermagi. Christina Schollin har hyllats av enig kritikerkår för sin roll.I podden berättar Christina att det aldrig var givet att hon skulle hitta till teatern och filmen. Med en pappa som var kamrer och en mamma som var lärarinna, fanns det inget arv att falla tillbaka på.-Jag har gjort en egen liten psykolanalys av mig själv med hjälp av mina dagböcker, säger Christina och jag tror att orsaken till att jag ville bli skådespelare, var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig.-Genom teatern ville jag bli någon annan än“lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.Christina sjöng också mycket som barn, och till slut tog hennes storasyster med henne till radiotjänst, där Christina antogs till deras flickkör.-Inte heller i sången trodde jag på mig själv, trots att jag sjöng bra. Jag har dragits med dåligt självförtroende hela livet.- Ändå ville jag till teatern. Det var som en drift.Efter Dramatens elevskola 1958 blev det många klassiska roller både på film och teater. “Käre John” med Jarl Kulle fick en Oscarnominering, och på plats i Hollywood fick Christina flera erbjudanden. Bland annat ett om attfilma mot Elvis Presley.-Men jag sa nej. Det var ju inte att tänka på, jag hade två barn och fullt upp hemma. Det kundejag inte bara ge upp, för att gå på en badstrand med Elvis. Och så tyckte jag väl ärligt talat att det var lite under min värdighet, han var ju inte någon riktig skådis.-Jag var ju på Dramaaten, ironiserarhon.Drottningen i Macbeth blir Christinas sista stora teaterroll, det har hon bestämt.Nu ser hon istället fram emot ett liv där hon ska påta i jorden och på sikt flytta in i det nybyggda huset på tomten, ett krypin på 54 kvadrat.-Där ser jag mig i framtiden. Jag ska sitta i en gungstol och brodera mina änglatavlor medan barnbarnsbarnen springer in och ut och äter bullar och dricker saft.-Och så ska jag skriva en bok till! Jag har så många olika tankar som jag vill formulera ner på ett papper.
3/30/2022

Alexandra Charles möter Anna Maria Corazza Bildt

Season 2, Ep. 4
Anna Maria Corazza Bildt i krigets skugga:-Barn och kvinnor är de största offren i krig.I podden “Alexandras - nära ditt hjärta" möter vi Anna Maria Corazza Bildt, som hjälpt flyende kvinnor och barn vid ukrainska gränsen.Anna Maria Corazza Bildt har just kommit tillbaka från att ha besökt flera olika flyktingmottaganden vid polsk-ukrainska gränsen. Hon var fram till 2019 en av Sveriges ledamöter i Europaparlamentet och har sedan länge arbetat med internationella humanitära frågor och mänskliga rättigheter. När kriget i Ukraina bröt ut ville Anna Maria Corazza Bildt snabbt göra en insats.-Jag är en “field person”, och kontaktade genast gamla kollegor i Europakommissionen, bland annat flera samordnare kring trafficking och människohandel, berättar hon i podden.Snart var Anna Maria på plats nära den ukrainska gränsen och besökte bland annat ett mottagningscenter för föräldralösa barn, många av dem med funktionshinder.-De var hjärtskärande med alla dessa ensamma barn, som behövde så mycket vård och omsorg.-Det polska folket har varit fantastiskt i sitt mottagande och stöttat på så många vis. Men nu gäller det att hitta en långsiktig lösning för de här barnen.För även om den stora majoriteten är hjälpsamma människor som ställer upp med såväl mat som kläder och bostad, så finns det också en risk att flyende barn och kvinnor hamnar hos cyniska människohandlare.-Det är så viktigt att varje flykting registreras för att förhindra att de utnyttjas i trafficking. Och barn måste registreras för att kunna återförenas med sina föräldrar. Där måste vi gå in och stödja med resurser. Polen klarar det inte längre, miljontals människor är på flykt just nu och blir bara mer och mer traumatiserade.Till skillnad från de senaste stora flyktingvågen, så är det bara kvinnor och barn vi möter. Männen är kvar hemma och slåss.-Ja, på så sätt att det annorlunda än de andra flyktingströmmarna. Jag har inte mött en enda man som flytt, säger Anna Maria Corazza Bild.-Men är det någon lärdom jag har från min tid i Bosnien, så är det att kvinnor och barn alltid är de största offren i krig, säger hon.Lyssna mer på Anna Mara Corazza Bildt om kriget i Ukraina och varför hon kallades för det "lilla röda korset" som barn.