Alexandras

Share

Alexandra Zazzi, Christin Kashou och Sofia Antonsson

Mat är underbart - men för alla som lider av IBS också en utmaning. 

I nya avsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta”- pratar Årets mästerkock Christin Kashou och dietisten Sofia Antonsson om matglädje - och magkänsla.


 Poddvärden och kocken Alexandra Zazzi har bjudit in två olika matproffs till dagens avsnitt. Sofia Antonsson är dietist och expert på IBS (Irritable Bowel Syndrome), en magtarmsjukdom som drabbar så många som 15-20 % av  befolkningen. Det kallas ofta  för orolig mage, ballongmage eller stressmage. 

Christin Kashou är juristen som segrade i Årets mästerkock och som idag har tagit en paus från juridiken och jobbar som kock och matprofil på heltid.

-Jag tänker att jag jobbar med mat nu i 5-10 år, för just nu är det så himla roligt. Jag hinner ju ändå arbeta som jurist efter det i många år, säger hon. 

Christins vinnarkokbok handlar om asiatisk mat, något som hon älskar. Nudlar och ramen (japansk nudelsoppa) skulle hon kunna äta varje dag i veckan.

Men hur gör man då en riktigt god ramen-buljong? Ja, det är nu som det blir svårt för alla som lider av IBS. Lök och vitlök är nämligen något du ska undvika om du har problem. Det hjälper inte hur länge du låter löken steka eller koka.

-Nej, tyvärr inte förklarar Sofia. Men ett knep är att låta löken mjukna i olja, med sedan plocka bort bitarna och bara använda den smaksatta oljan.

-Men gräslök och ramslök går annars bra. Eller det gröna på salladslöken, tipsar Sofia.

Att ha IBS är både jobbigt och kan bli ett svårt socialt handikapp. 

-Därför är det så spännande med all forskning på vår tarmflora som är på gång. Vi håller mer och mer på att bena upp hur vårt inre ekosystem funkar och hur man göder sina bakterier för att må så bra som möjligt, säger Sofia och fortsätter:

-Tarmhälsa och hjärnhälsa hör ihop. Det börjar komma studier som pekar på att rätt kost kan hjälpa mot depression.

Det viktiga är att du inte går runt och har problem i onödan med IBS. För det finns hjälp, att äta efter en kallad FODMAP är en beprövad lösning.

 -Över 75 % av de som går behandlingen får kontroll på sin krånglande mage och upplever minskade symtom, säger Sofia.

 Vad tror då en nybliven mästerkock om kommande mattrender?

-Under pandemin ökade intresset för att laga mat från grunden. Därför tycker jag det är roligt att det också är många yngre som upptäckt glädjen i att laga riktig mat, säger Christin. Jag ser ju hur många tittar på Youtube och lär sig.  

Ja, så vad sägs om ett matlagningskurs med hälsosam matglädje med, Alexandra, Sofia och Christin?

-        En utmärkt idé, tycker Alexandra Zazzi - hos 1,6 och 2, 6 miljonerklubben såklart. 


Fotnot: Både Sofia Antonsson och Alexandra Zazzi är ambassadörer för 1,6 och 2,6 miljonerklubben som producerar podden. Den är döpt efter föreningen ordförande Alexandra Charles som vanligtvis också är poddvärd.

More Episodes

5/18/2022

Alexandra Charles möter Maria Borelius

Season 2, Ep. 7
 Maria Borelius:-Må bättre med “ The joy of missing out”! Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution. Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…  Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak. -Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius. Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi  hitta Jomo, “Joy of missing out”.-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius. -Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig! Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende. -Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley,  utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av!