Alexandras

Share

Alexandra Charles möter Mai-Lis Hellenius och Miia Kivipelto om nya boken Hjärnhälsa

Season 2, Ep. 1

Allt som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan.

Så kan deras samarbete sammanfattas - Miia Kivipelto, professor inom alzheimer och Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor.

I podden “Alexandra- nära ditt hjärta" berättar de hur avgörande vår livsstil är för hälsan:

*80-90 procent av hjärtinfarkterna i medelåldern skulle kunna förebyggas. 

*Minst 40 procent av all demens är kopplat till livsstils- och miljöfaktorer. Det blir en lärorik timme när Alexandra Charles samtalar med Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.

Tillsammans har Miia och Mai-Lis skrivit boken “Hjärnhälsa - på dina fem fingrar” och det är slående hur mycket vi själva kan göra för att både må bättre och minska risken för demens.

-Vi har underskattat livsstilens betydelse för vår hälsa, säger Mai-Lis Hellénius.


Miia Kivipelto som är professor inom alzheimer och klinisk geriatrik, förklarar att det aldrig är för tidigt att förebygga minnesproblem eller demens.

-Vi vet att processen som leder till alzheimer kan börja 20-30 år innan vi kan göra en diagnos, säger hon.

Samtidig är det heller aldrig för sent att göra något, påpekar hon. I studier visar det sig att den så kallade FINGER-metoden hade stor effekt på de med lindrig alzheimer.


FINGER-studien, som Miia Kivipelto leder, är den första studien i hela världen visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Detta genom att åtgärda flera delar samtidigt. De fem delarna ( lika många som en handens fingrar!) är:

*fysisk aktivitet

*hälsosam balanserad kost

*hjärngymnastik

*social aktivitet

*ta hand om alla riskfaktorer för hjärtat


-Vi har fått fantastiska resultat av FINGER-studien, berättar Miia Kivipelto. Kroniska sjukdomar minskade med 60 procent och risken att hamna på sjukhus minskade 20 procent. Det ger också stora hälsoekonomiska effekter såklart, och 45 olika länder är redan med i studien.

Att Mai-Lis och Miia skrivit en bok tillsammans är ingen slump.

-Hjärt- och kärlsjukdomar och minnesproblem hänger ihop, säger Mai-Lis Hellénius. Att förändra våra vanor har stor effekt både på vanliga hälsan och hjärnhälsan.

Och det bästa är att det inte behöver var några stora förändringar. Att ändra flera vanor lite grann ger dessutom en mångdubblerad hälsoeffekt.

-Varje steg för hälsan har betydelse. Som att välja växtbaserat fett på sin smörgås till exempel, säger Mai-Lis Hellénius som tycker att vi ibland stirrar för mycket på vågen i Sverige. 

- Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande, säger Mai-Lis.

Ett exempel på hur stor betydelse en liten förändring har, visar Mai-Lis Hellénius berättelse om mannen som på Mai-Lis uppmaning provade att istället för ta hissen till tredje våningen till sin bostad, valde trapporna. 

- På sex veckor hade han normaliserat sitt blodsocker med den lilla förändringen.

-Det fungerar sjävklart lika bra på kvinnor också! lägger Alexandra Charles till.

More Episodes

onsdag 18 maj 2022

Alexandra Charles möter Maria Borelius

Season 2, Ep. 7
 Maria Borelius:-Må bättre med “ The joy of missing out”! Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution. Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…  Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak. -Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius. Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi  hitta Jomo, “Joy of missing out”.-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius. -Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig! Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende. -Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley,  utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av!