Alexandras

Share

Alexandra Charles möter Anders Hansen

Anders Hansen om varför vi har ångest

 

 

-Det konstiga är inte att det finns människor som har ångest, utan att det finns människor som inte har det!

Det förklarar läkaren och psykiatrikern Anders Hansen i nya avsnittet av podden “Alexandra - nära ditt hjärta”.

 

 

Anders Hansen är läkaren och psykiatrikern som blev fick ett stort genombrott med boken “Hjärnstark”. Där fastslog han att fysisk aktivitet är en av de bästa medicinerna mot bland annat depressioner. När han nu gästar han Alexandra Charles fortsätter diskussionen kring vår fascinerande hjärna, och varför vi idag mår så dåligt när vi borde ha det så bra.

Som vanligt är det evolutionen vi kan skylla på. Eftersom vi i tusentals år levt i en livsfarlig värld, där hälften av oss dog innan tonåren, överlevde de förfäder som såg katastrofer överallt. Kort sagt - de som målade fan på väggen och hade ångest!

-Ja, känslor finns inte för att vi ska må bra, känslor finns för att putta oss till ett beteende som hjälper oss att överleva, säger Anders Hansen.

Ångest är alltså inget tecken på en trasig hjärna, utan på en stark hjärna. En stark hjärna som gör allt för att klara livhanken.

-Det är en tröst för många av mina patienter som inser att “jag är alltså inte skadat gods eller trasig på nåt vis”, säger han.

I vår hjärna finns också amygdala som är konstruerad för att skanna av faror.

-Och den är som en brandvarnare, den älskar att signalera fara. Så att den spökar ibland är helt normalt. Att förstå det dämpar också ångesten.

Vi är alltså inte skapade för att vara ständigt lyckliga, helt enkelt?

-Nej, evolutionen vill föra generna vidare, och det var inte de lyckligaste förfäderna som gjorde de, utan de som överlevde, säger Anders och fortsätter:

-Att uppleva kontinuerlig lycka är alltså orealistiskt. Då slutar vi att utvecklas och går under. Att vara nöjd hela tiden är att lägga ribban på en ouppnåelig nivå.

Att allt fler unga mår dåligt idag, skylls ibland på sociala medier. Där finns ännu inga bevisade orsakssamband, förutom att man vet att tonårstjejer som lägger mycket tid på sociala medier riskerar att må sämre.

-Det farliga är vad sociala medier tar tid ifrån, säger Anders Hansen. Det tar timmar från vår sömn, från fysisk aktivitet, från sociala kontakter. Vi berövas våra skyddsfaktorer.

Han tror att om 20 år så kommer vi att se tillbaka och inse att vi var oerhört naiva som implementerade sociala medier så okritiskt.

-Det är ett enormt hyckleri av eliten i Silicon valley, när de sätter sina egna barn i skolor som har få digitala verktyg. Forskningen vet idag att barnen lär sig läsa sämre på en skärm än med hjälp av fysisk bok. Att slänga ut böckerna och bara läsa på skärmen funkar alltså inte.

Gränser är därför bra. Under två år inga skärmar och upp till fem år max en timme om dagen, uppmanar WHO, Världshälsoorganisationen. Bra, menar Anders Hansen.

-Vi kan inte riskera att chansa med en hel generation.

Det viktigaste är att vi lär oss att använda tekniken på ett smartare sätt. Vi måste kontrollera den och inte tvärtom.

-Vi måste komma ihåg att några tjänar mycket pengar ta vår uppmärksamhet ifrån oss, säger Anders Hansen.

More Episodes

11/30/2021

Nanne Grönvall, Paula Ternström, Alexandra Zazzi och Alexandra Charles

Season 1, Ep. 8
-Vi måste synliggöra våldet för att det ska upphöraMycket skratt, men också mycket allvar blir det i nya avsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta”.Gäster är Paula Ternström och Nanne Grönvall som bland annat berättar om sina erfarenheter av våld i nära relationer.Att det börjar lacka mot jul märks i senaste podden när kocken Alexandra Zazzi är poddvärdtillsammans med Alexandra Charles. Det blir en hel del tips på både god julmat och gott julgodis, men framför allt blir det också ett viktigt samtal om olika typer av våld i en relation.Skådespelaren ochproducenten Paula Ternström har nyligen lämnat en destruktiv relation, ett beslut som vuxit fram över tid.-Det var en person jag tyckte väldig mycket om, men han var som Dr Jekyll och Mr Hyde.Jag älskade Dr Jekyll, men när han blev Mr Hyde var han ett monster, berättar Paula.Processen har varit lång och smärtsam, men Paula säger att hon fått mycket hjälp. Ända sedan februari har hon fått stöd av relationsvåldscentrum i Stockholm.-För när man lever i en sådan här relation är det som att ha ett ständigt stresspåslag. Hjärnan kan inte tänka klart, säger hon.Det som fick Paula att ta det avgörande steget var när hon fick en revbensfraktur.-Då insåg jag på riktigt att det inte kunde fortsätta.. Ska kärleken hindra mig från att göra det jag älskar -att spela teater…Även sångerskan Nanne Grönvall har erfarenhet av våld i familjen.-Det fanns en miljö med alkohol och tablettmissbruk när jag växte upp och jag såg min mamma misshandlas. Det är så viktigt att vi pratar om det här för att bryta cirklarna. Att vi inte känner skuld och skam för att ha varit utsatta, säger hon.Och Paula Ternström håller med.-Vi måste synliggöra våldet för att det ska upphöra, säger hon.Nu läker sig Paula genom att stå på scenen igen.- Och springa!. Det är bästa medicinen - förutom att skratta med vännerJust vänskap handlar också Nanne Grönvalls debutbok bok om,“MeloDrama Queen”.-Ja, i centrum står Mimmi och hennes vänner, som hänger ihop i vått och torrt. Här tror jag alla kan känna igen sig, oavsett yrke, säger Nanne.Mimmi tvingas dessutom ut på en nostalgiturné med värsta konkurrenten Pirjo, så det är laddat för ett drama mellan divor!-Jag hoppas man ska skratta mycket när man läser den. Men här finns också ett allvar - att som kvinna bli äldre i ett yrke som är väldig åldersfixerat. säger Nanne Grönvall.
11/22/2021

Christina Schollin, Karin Schenck-Gustafsson, Pamela Alselind Andersson och Alexandra Charles

Season 1, Ep. 7
Christina Schollin om sin oväntade comeback!Tack och lov har det hänt mycket i forskningen kring kvinnors hjärthälsa på 20 år.Men ännu är det långt ifrån tillräckligt.I podden “Alexandra - nära ditt hjärta” möts hjärtläkaren Karin Schenck-Gustafsson och skådespelerskan ChristinaSchollin för att prata hälsa - och om att göra comeback efter 80!Professor Karin Schenck-Gustafsson har varit med ända sedan starten av 1,6miljonerklubben. Det var när Alexandra Charles 1998 hörde Karin berätta om den ojämlika vården som hon fick idén till att starta föreningen.-Jag hade lärt mig att hjärtinfarkt var en manlig sjukdom, berättar Karin. Men när jag blev chef på hjärtintensiven på Karolinska sjukhuset i Stockholm, så märkte jag att det inte stämde. Hälften av hjärtinfarkt-patienterna var ju kvinnor!Dessutom hände det att när kvinnor sökte hjälp för sina hjärtproblem, så avfärdades de som simulanter!-Deras problem syntes inte på den kranskärlsröntgen som man gjorde då, berättar Karin. På den tiden visste man inte att man kan ha hjärtinfarkt utan synliga förträngningar i de stora kranskärlen. Detta är nu aktuell forskning.Så vissa läkare trodde att kvinnorna låtsades vara sjuka.Visst finns det en större medvetenhet idag, säger Karin, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.Med i podden är också Christina Schollin, som har egen erfarenhet av hjärtproblem. Det var faktiskt tack vare 1.6miljonerklubben som hon fick hjälp.-Ja, jag fick ingå i den så kallade Coala-studien 2018. Då upptäcktes det att jag hade förmaksflimmer. Jag hade ingen aning om det.Just förmaksflimmer är en lite lurig diagnos, eftersom man inte alltid har symptom, precis som det var i Christinas fall. Men det är viktigt att behandla. Genom att få blodförtunnande medicinminskar risken för strokeoch betablockare tar ner pulsen.Christina Schollin ligger annars i en sorts hårdträning just nu. Eftersom hon drabbats av artros följer hon ett strikt träningsprogram med hjälp av appen Joint Academy.-Den hjälper mig väldig, väldigt bra.All rörlighet behövs när Christina Schollin lite oväntatgör comeback på Dramaten i Stockholm, 83 år gammal. Hon ska spela drottningen i Macbeth, med premiär i februari 2022.-Jag hade för länge sedan bestämt mig för aldrig mer stå på en scen igen. Pressen, nervositeten och prestationsångesten… Nej fy, jag ville tadet lugntoch ta hand om barn och barnbarn.-Men så läste jag manus och insåg att jag inte kunde säga säga nej till ett sådant fint erbjudande. Det blir dessutom precis 25 år sedan jag senast var på Dramaten.Christina avslöjar också att drömmen om ett generationsboende ute i familjens hus på Värmdö håller på att bli verklighet. Äldsta sonen flyttar hem och Christina och maken Hans bygger ett nytt hus på tomten.-Jag tänker mig att det får bli vår undantagsstuga i framtiden!
11/15/2021

Maria Wells, Alexandra Zazzi och Alexandra Charles

Season 1, Ep. 6
-Min kropp trodde jag höll på att döSångaren och författaren Maria Wells gästar podden “Alexandra - nära ditt hjärta”.Det blir ett öppenhjärtigt samtal om allt från Marias nya utbildning till lektör, makens frieri och Marias kollaps efter sonens födelse.Det var två jobb som Maria Wells drömde om som liten: simhoppare eller sångerska.–Men trampolinen i Säffle var alldeles för låg, så jag hade inget val, skojar Maria Wells.Idag vet alla att hon valde rätt. Maria Wells har en framgångsrik karriär som sångerska, skådespelerska och författare. Hos 1,6 & 2,6miljonerklubbens Alexandra Charles och Alexandra Zazzi berättar Maria om hur hon och maken Robert hanterat corona-epidemin, om senaste country-skivan och om karriären som författare. Idag har det blivit många böcker, men det började med personliga berättelser om mammalivet.Paret har två barn och yngste sonens födelse blev dramatisk. Efter en vansinnesfärd till sjukhuset med Robert vid ratten, föddes Teddy 10 veckor för tidig med akut kejsarsnitt. Som tur var gick allting bra, men ett år senare, när oron börjat släppa, kom Marias reaktion på allt som hade hänt.– Jag fick ångest, svårt att andas, fick för mig att jag hade dödliga sjukdomar, det tryckte över bröstet, världen började snurra, berättar hon i podden.Efter flera sjukhusbesök fick hon till slut förklaringen. Via deras stiftelse för för tidigt födda barn, kom Maria i kontakt med läkaren som förlöst henne.–Hon förklarade att det som hänt kring förlossningen gjorde att min kropp ställde in sig på en dödskamp. Jag kunde slappna av mentalt, men kroppen mindes. Den förberedde sig på att dö.–Det var en enorm lättnad att förstå varför, då kunde jag hantera det på ett annat sätt.Under året har Maria Wells blivit färdig med en utbildning till lektör, som hjälper författare med deras texter,–Och så längtar jag efter att få återvända till Nashville såklart. Att återigen få förmedla glädjen i musikens helande kraft. Det ska bli underbart.