Share

cover art for Sliter du med søvnen?

Søvnpodden

Sliter du med søvnen?

Season 1, Ep. 1

Har du problem med søvnen? Då er ikkje du åleine!


Så mange som ein fjerdedel av folket rapporterer om kroniske søvnproblem. Det er over ein million nordmenn det!

I denne første episoden av Søvnpodden har vi invitert sjefen vår, professor og søvnlege Bjørn Bjorvatn, til å snakke om små og litt større søvnproblem, kva du kan gjere med det, og kor du kan få hjelp.

More episodes

View all episodes

 • 7. Søvn i overgangsalderen

  31:35
  Er du kvinne i 40-50 åra og opplever du søvnvansker? Eller kanskje du kjenner eller bur saman med ei? Då bør du lytte til denne episoden av Søvnpodden! Søvnproblem er nemlig et vanlig symptom i overgangsalderen, og det er det ikkje alle som veit. For å lære meir om dette har Søvnpodden hatt besøk av Anita Prante (forfattar av "Menopauseboka"), som nærast boblar over både av kunnskap om overgangsalderen og engasjement for folkeopplysing.
 • 6. Hjernevask, astrocyttar og demens

  19:31
  Denne episoden er for deg som vil vite enda meir om kva som skjer i hjernen når vi søv. Rune Enger er hjerneforskar og introduserar astrocytter (stjerneceller!) til vokabularet ditt - desse hjelper hjernen i å kvitte seg med avfallsstoff under søvn. Det er nesten som om hjernen slår på ei vaskemaskin når vi sovnar. Så enkelt, men likevel så komplisert, og viktig! Hjernevask kan nemlig forklare kvifor lite søvn ser ut til å auke risikoen for demens...
 • 5. Snorkepodden!

  24:08
  Søvnapné (episodar med pustestopp under søvn) er ein av dei vanligaste søvnsjukdomane våre. Søvnpodden har besøkt Harald Hrubos-Strøm, øyre-nase-hals-lege og søvnforskar, for å lære meir om kva som skjer ved pustestopp (under søvn) og om korleis søvnapné kan behandlast. Harald fortel entusiatisk - både om CPAP og alternative behandlingsmetodar. Mykje å lære, både for pasientar og pårørande!
 • Bonusepisode: Helsesista!

  25:30
  Kva er ungdom opptatt av når det gjeld søvn?Det har Helsesista, heile Noreg si helsesøster på sosiale medier, freista å finne ut av. I denne første bonusepisoden av Søvnpodden tar ho styringa i studio, med ein bunke spørsmål hun har fått frå følgarane sine. Ingvild og Siri frå Søvnpodden blir gjester i studio, og svarer på spørsmålene etter beste evne.Tidspress, tankekjør, mareritt og skjermbruk vert nokre av temaa.
 • Kven/kva er Søvnpodden

  04:33
  Søvnpodden er ein podkast for alle som søv. Og det gjer jo dei aller fleste av oss, kvar eineste natt. Om du likevel er usikker på om dette er ein podkast for deg, og ikkje er heilt klar for å hoppe til sengs med framande sånn heilt utan vidare, føreslår vi at du lytter til denne lille snutten. Her kan du bli litt kjent med oss i Søvnpodden, kva vi driv med og kva vi tenker å snakke om i episodane framover (spoiler: det har med søvn å gjere).
 • 4. Søvn i dyreriket

  26:10
  Alle dyr søv! Eller gjer dei egentlig det? For å finne svaret har Søvnpodden teke turen til Oslo for å ta ein prat med zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk Museum. Petter fortel entusiastisk om alt frå delfinar og fuglar som søv med halve hjernen, til manetar som søv UTEN at dei har ein hjerne.  
 • 3. Når babyen ikkje søv...

  52:11
  Ingenting er meir fortvilande for nybakte foreldre enn enn at dei søte små ikkje søv. Det er heilt normalt at dei aller minste er mykje våkne om natta, og det går seg vanligvis til i løpet av det første halvåret. Men kva når det ikkje gjer det?Psykolog og firebarnsmor Turid Leksbø snakkar med oss i Søvnpodden om korleis du kan lære dei små barna gode søvnvaner - og ikkje minst kva utslitte og desperate foreldre kan gjere når søvn blir eit problem.
 • 2. Eg er ikkje lat, eg er B-menneske

  40:58
  Kvifor er det slik at A-menneske har lov til å skrangle rundt på kjøkkenet om morgonen, medan B-menneska søv, samtidig som B-menneska må liste seg rundt om kvelden for at A-menneska skal få skjønnhetssøvnen? Kven er det som har bestemt når dagen skal starte, og at 5-am morning-routine er ein god ting? Søvnpodden har tatt ein prat med Synne, eit B-menneske som fortvilar over manglande forståing.