Share
Litteraturhuset i Trondheim
Arne Johan Vetlesen: Smerte i vår tid
Kveldens foredrag handler om smerte i livet og kulturen. Smerte er det vi frykter mest, men som også er noe vi kan vokse på. Våre grenser utfordres, enten det gjelder fysisk, psykisk eller eksistensiell smerte. Ikke minst ser vi hvordan dagens unge sliter med ulike livsproblemer og kjenner livets smerte. Hvordan stiller samfunnet seg til fenomenet smerte? I håndteringen av smerte forteller vi som individer og som kultur noe vesentlig om hvem vi er og hvilke verdier vi har.
Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved UiO, kjent som foredragsholder og samfunnsdebattant. Har vært særlig opptatt av ondskapens problem og overgrep mot etniske minoriteter. Miljøspørsmål ligger ham tungt på hjertet, ikke minst klimaproblemer og naturtap, med et sterkt engasjement i unge menneskers livssituasjon og framtidsutsikter. Av forfatterskapet kan nevnes: Moralens sjanser i markedets tidsalder (med Jan Olav Henriksen, 2003), Menneskeverd og ondskap (2003), Angsten for oppdragelse (med Per Bjørn Foros, 2012), Hva skal vi svare våre barn? (med Rasmus Willig, 2017) og Smerte i vår tid (2020), som danner grunnlag for kveldens foredrag.
Foto: UiO
More episodes
View all episodes
Trilogien om Tue: Thomas Korsgaard i samtale med Marie Aubert
01:11:51|Trilogien om Tue er en sterk fortelling om klasse, ensomhet og identitet. Om fattigdom i utkanten av det danske velferdssamfunnet og om å være barn i en familie som mangler overskudd både av penger og følelser. Korsgaards portrett av Tue beskriver en gutt som forsøker å finne seg selv, i en hverdag preget av ensomhet og i en familie hvor de voksne ikke alltid klarer å være nettopp det; voksne.Fortellingen om Tue er fortellingen om et nysgjerrig barn med stor skapertrang. En gutt som vokser opp og finner sin egen vei, til tross for den stadige motgangen livet byr på. Ikke minst er det en fortelling om å aldri glemme hvor man kommer fra. Korsgaard har skrevet en varm, rå og humoristisk oppvekstskildring om å befinne seg utenfor fellesskapet og hele tiden være redd for å bli avslørt. Han skriver brutalt ærlig om fullstendig rotløshet, og om til slutt å finne hjem.I Danmark er Thomas Korsgaard utropt til et av landets mest oppsiktsvekkende og overbevisende litterære talenter. Da første bind i trilogien kom ut på norsk i 2023, jublet et samlet kritikerkorps, og romanen gikk rett inn på bestselgerlisten og ble liggende der i 32 uker. I 2022 mottok forfatteren De gyldne laurbær, den danske bokhandlerprisen, og bøkene har solgt mer enn 320 000 eksemplarer i Danmark.Vi møter den danske stjerneforfatteren i samtale med Marie Aubert!Thomas Korsgaard (f. 1995) debuterte allerede som 21-åring med romanen Hvis det skulle komme et menneske. Året etter kom fortsettelsen, En dag vil vi le av det og i 2021 ble trilogien fullført med romanen En måtte nok ha vært der. For sistnevnte ble Korsgaard tildelt den danske bokhandlerprisen. Serien har ligget på norske bestselgerlister i halvannet år, og utkommer på stadig flere språk. Han har også oversatt Marie Auberts romaner til dansk.Marie Aubert (f. 1979) debuterte i 2016 med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, som fikk svært god mottagelse og mange lesere. Romanen Voksne mennesker (2019) ble nominert til Bokhandlerprisen og vant Ungdommens kritikerpris i 2020. Auberts tredje bok, Jeg er egentlig ikke sånn, kom i 2022.Nihilisme? Religion og det vondes problem; Kunnskapsrelaterte utfordringer i moderne kriseramma samfunn
01:21:59|Mangt har endra seg sidan 1958. Men grunnproblema knytt til religion og vitskap i moderne kriseramma samfunn står ved lag – og vel så det.I vår tid, med innvandring og geopolitiske konfliktar, korleis bør vi forhalde oss til religiøst mangfald? Her skal vi avgrense oss til dei skriftbaserte monoteistiske religionane, med fokus på det vondes problem.I moderne samfunn, med alvorlege kriser på mange plan, kva for kunnskapsrelaterte grep bør på plass? Her skal vi sjå på visse aspekt ved vitskapleg mangfald, med fokus på ei mogleg rolle for diskusjonsorienterte og fleirfaglege universitet.Bokbad – Audun Lysbakken “I alle dager”
01:06:30|I 2001 kom den 24 år gamle revolusjonære marxisten Audun Lysbakken inn på Stortinget for SV. Etter mange år på Stortinget, i regjering og som partileder har han lagt mange av de rødeste frasene på hylla, men engasjementet for å bygge et samfunn hvor makta ligger i folkets hender, brenner like sterkt.Da han kom inn var nyliberalismen på sitt mest selvsikre, når han trer av er det MAGA, krig, ytre høyre og en usikker fremtid for demokratiet som definerer tiden vi lever i. Vi inviterer til samtale om Lysbakkens politiske liv, tidsånden og kampen om makta i samfunnet, med utgangspunkt i hans nye bok “I alle dager.” Samtaleleder er Jo Skårderud.Det blir rom for innspill og spørsmål fra publikum.Audun Lysbakken (f: 1977) er forfatter, avtroppende stortingsrepresentant for SV, tidligere minister i den rødgrønne regjeringen og mangeårig partileder i Sosialistisk Venstreparti. Han er aktuell med biografien “I alle dager.”Jo Skårderud er programmedarbeider ved Litteraturhuset i Trondheim og journalist i avisa Klassekampen.Møte med klimaminister Tore O. Sandvik – Kan Norge nå målene i klima og naturpolitikken?
01:12:36|I 2030 skal Norge ha kuttet klimagassutslipp med 55 prosent, sammenlignet med 1990 nivå. Samtidig har vi forpliktet oss til ambisiøse mål for å hindre nedbygging av natur og tap av naturmangfold. Er det mulig å få til? Hvordan? Møt Klima-og miljøministeren til samtale om regjeringens plan for å nå målene. Lokale organisasjoner er invitert til å utfordre ministeren og det blir åpnet for spørsmål til ministeren fra publikum. Møtet ledes av Jo Skårderud. Vel møtt til viktig møte.Tore O. Sandvik, er mangeårig politiker for Arbeiderpartiet. Han er vikarierende klima-og miljøminister, mens minister Anders Bjelland Eriksen er i foreldrepermisjon.Jo Skårderud er programmedarbeider ved Litteraturhuset i Trondheim og journalist i avisa Klassekampen.Planlegger vi en ny firefelts Elgeseter gate gjennom Nyhavna?
01:20:21|Vi i Trondheim boby ønsker å diskutere bilens rolle på Nyhavna, fylkets rolle i byplanlegginga i Trondheim, og hvorfor så mange biler følger med når vi skal få til mer og bedre buss. Roar Lindstad, prosjektsjef/seksjonsleder i Trøndelag fylkeskommune, Birgitte Kahrs, plansjef i Nyhavna utvikling, Even Bergseng, medlem i byutviklingsutvalget (SV), og Nadja Sahbegovic, byarkitekt, stiller til høstens andre debatt i Trondheim BOBY. Ordstyrer er Jo Skårderud. Steffen Wellinger, professor ved NTNU, stiller med faglig innledning.Velkommen til byutviklingsdebatt på Sellanraa!Den store samtalen om KI og kunsten
53:49|Kunstig intelligens er den første teknologien i verdenshistorien som ikke bare er et verktøy for mennesker, men som i tillegg kan operere på egen hånd. Den kan – i hvert fall tilsynelatende – erstatte både den kreative tankeprosessen og håndverket som kreves for å skape et kunstverk. Mange av de prosessene som krever menneskelig dømmekraft i dag kan være automatiserte i løpet av de neste 25 år. Hva skjer da med bøker, musikk og billedkunst?Vil treg, dyr og kompleks menneskekunst bli erstattet av billig og kjapp KI-kunst som er lett å like? Er forfattere, oversettere, musikere og billedkunstnere snart bare et romantisk minne? I så fall, hva er det vi mister? Finnes det en genuint menneskelig komponent i kunsten, som vi bør verne om? Og hvordan gjør vi i så fall det? Eller er dette bare enda et teknologisk skifte lik de vi har sett før, og er frykten hos kunstnerne dermed overdrevet?Velkommen til en visjonær samtale om vår nære framtid mellom fysiker, forfatter og KI-ekspert Inga Strümke (NTNU), og forfatter og leder i Den norske Forfatterforening, Bjørn Vatne.Introduksjon ved NTNU-professor og kunstner Alexandra Murray-Leslie, kjent fra kunstkollektivet Chicks on Speed. Murray-Leslie har brukt AI som verktøy i kunstprosjekter, og har den siste tiden fordypet seg i den verdenskjente forskeren Isabelle Stengers begrep Slow science. Sammen med Sophia Efstathiou (NTNU) har Murray-Leslie arbeidet med å omforme akademiske tekster til poplåter i det de kaller Slow Song Science (SSS), som utgjør en slags motvekt til de store språkmodellenes symbolske kultur.Thomas Seltzer og Steffen Kretz: USAs usikre fremtid – Basta 2024
57:33|I år er det valg i USA, og landet er mer splittet enn noen gang. Våpen, innvandring og abort deler landet i to. Hvordan kan et samfunn holde sammen når man ikke engang er enige om hva som er sant? Kan det amerikanske marerittet nok en gang bli en amerikansk drøm?Seltzer og Kretz kjenner dette landet bedre enn de fleste. For å få et inntrykk i den amerikanske samtiden har begge reist USA på kryss og tvers og snakket med folk fra alle sosiale lag. Gjennom anekdoter, personlige opplevelser og fakta analyserer Seltzer og Kretz i denne samtalen USAs vei inn i en usikker fremtid. Samtalen ledes av Jo Skårderud.Steffen Kretz er forfatter, journalist og har vært Danmarks Radios USA-korrespondent i den mest dramatiske perioden i nyere amerikansk historie. Hans bok Storm på vei, som er en skildring av USAs komplekse samtid, utkom på norsk i 2024.Thomas Seltzer er amerikansk statsborger, men har bodd i Norge store deler av livet. Han er kjent som programleder for Trygdekontoret og bassist i Turbonegro, og har i tillegg skildret USA gjennom NRK-serien UXA. Han debuterte i 2022 som forfatter med boka Amerikansk karmageddon. Tanker om mitt fordømte fedreland.Jo Skårderud jobber som programkoordinator på Litteraturhuset i Trondheim, hvor han i en årrekke har engasjert seg som samtaleleder. Han er også journalist i Klassekampen.Carsten Jensen: Klimakamp eller klimasorg?
45:47|Klimakrisen kan være overveldende, og det kan være lett å gi opp. Sorgen har fem stadier, og mennesker reagerer likt på klimakrisen som i sorgprosesser: fornektelse, sinne, forhandlinger, depresjon og aksept. Er generasjon Greta Thunberg død fordi man har kommet til siste steg i sorgprosessen? Har vi akseptert at klimaendringene skjer uansett?Den danske forfatter og journalist Carsten Jensen skal, i samtale med journalist Anne Karin Sæther, diskutere hvordan mennesker forholder seg til global oppvarming, og språkets viktige rolle for å ikke gi opp kampen for klimaet.Carsten Jensen er forfatter, journalist og samfunnsdebattant. Han har skrevet en rekke essays, romaner og reisebøker, og er fast bidragsyter til den danske avisen Politiken.Anne Karin Sæther har skrevet to bøker om norsk olje- og klimapolitikk. Hun har bakgrunn som journalist, kommunikasjonssjef, politisk rådgiver og klimakonsulent. Nå jobber hun i Norsk klimastiftelse.Superuka! Er kvinnens eggløsning som naturlig kokain? – Basta 2024
41:20|I boka «Superuka» belyser Line Tiller, med hjelp fra verdensledende hormoneksperter, psykologer, hjerneforskere og idrettsfysiologer, hvordan ny forskning viser at du på motsatt side av mensen blir mer kreativ, selvsikker, sexy, empatisk og energisk.Tiller slår et slag for å bli kjent med tracking, slik at alle kan finne sin superuke og utnytte den. Superuka! er stappfull av kunnskap som ingen tidligere har fortalt deg. Lær mer om superuka og få hjelp til trening, jobb, dating og planlegging – gjennom hele syklusen!Vi møter Line Tiller i samtale med journalist Anne Dorte Lunås.Line Tiller er journalist og fotograf. Hun har skrevet for blant annet DN, D2 og A-magasinet. Superuka (2024) er hennes første bok.Anne Dorte Lunås er journalist i Adresseavisen og for tiden aktuell med podkasten «Anne Dorte &». Tidligere i år vant hun den trønderske journalistprisen for podkasten «Rått Parti».