Share

cover art for Verdien av uenighet med Knut Olav Åmås

Ytringsklima

Verdien av uenighet med Knut Olav Åmås

Hva er verdien av uenighet? Og hvordan kan vi sørge for tilstrekkelig dissens før viktige beslutninger? Gjest i denne episoden er filosofen Knut Olav Åmås. som er administrerende direktør i Fritt Ord. I en årrekke har han vært opptatt av verdien av dissens i offentlige debatter. Han jobbet tett med Arne Næss og hans utgivelse Livsfilosofi. I den boken finner vi denne kraftfulle setningen: "I en atmosfære av vennlighet kan man tåle mye fra andre". Næss var en opposisjonsfilosof, en som verdsatte og inviterte til uenighet. Normene hans for saklig samtale er fremdeles gyldige, og etterlevelsen skranter i mange offentlige ordskifter. Vi diskuterer verdien av ytringsfrihet, og hvordan den er truet og trenger beskyttelse i organisasjoner.

More episodes

View all episodes

  • Psykologisk trygghet og uro med Bård Fyhn

    37:57
    Hvordan balansere psykologisk trygghet med høye krav til kvalitet i prestasjoner? Dette reflekterer vi over i denne episoden. Gjesten Bård Fyhn forsker og underviser i ledelse ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han har skrevet en doktorgradsavhandling om psykologisk trygghet. Hva var det som vakte nysgjerrigheten hans for dette temaet? Hva ønsket han å finne ut mer om? Hva fant han ut? Hvilke overraskelser dukket opp underveis? Her får vi en skildring av den spennende læringsreisen som Fyhn har vært gjennom. Så spekulerer vi også i hvordan psykologisk trygghet kan forenes med høye kvalitetskrav og uro i forkant av prestasjoner.
  • Kraften i anerkjennelse og komplimenter med Laila Stange

    32:05
    Hva kjennetegner gode komplimenter og anerkjennende ytringer? Det snakker jeg med coach og lederutvikler Laila Stange om. Hun forteller om sine egne tre i'er. Hva er det ved personen som er interessant, inspirerende og imponerende? Dette kan vi tolke som en retningsgiver for det Arne Carlsen kaller det anerkjennende blikket. Med Laila sine tre i'er får vi noen konkrete føringer for blikket. De kan også hjelpe oss til å etterleve Esa Saarinen sin idé om å se etter noe godt i alle, også dem som irriterer oss. Vi rekker også å snakke om aktiv lytting og hvordan vi kan øve oss opp til å bedre til å være konsentrert om det den andre har å si.
  • Friksjon i grupper med Henning Bang

    36:50
    Friksjon kan være smertefullt, men er nødvendig for at ideer og forslag utsettes til tilstrekkelig motstand før de virkeliggjøres. Psykolog Henning Bang har lang erfaring med å hjelpe ledergrupper med å fungere godt sammen. Dette innebærer også å hjelpe dem til å finne det rette friksjonsnivået, og til å komme tilbake på et konstruktivt spor etter en friksjonsfylt prosess. Bang er frekt nok skeptisk til podkastvertens begrep om "vennlig friksjon". Han mener at det kan bli for tamt om det alltid skal være vennlighet i friksjonen. Kanskje det? Vi er i hvert fall enige om at det er en god ting å ville hverandre vel.
  • A conversation with the philosopher Esa Saarinen about overcoming systems of holding back

    38:57
    The distinguished Finnish philosopher Esa Saarinen explains his concepts of "systems of holding back" and "pushing plus buttons". The first has to do with the tendency we have to hold back instead of reaching out to each other. There is so much good we could do for each other that we end up not doing. Esa outlines how we can challenge the systems of holding back, to the benefit of all. It may then open up for activities of pushing each other's plus buttons, granting the other's value as a human being, acknowleding efforts and energizing the other.This is the first, and probably last, episode in English. I made an exception for Esa. Back to Norwegian from now on.
  • Hvordan kan teknologi påvirke ytringsklima på jobb med Tale Skjølsvik

    31:42
    Hvordan er det å være uenig med noen og komme med kritikk på digitale flater? Hva skjer med ytringsklimaet på jobb når møtene våre skjer på Teams eller Zoom? Hva går vi glipp av når vi ikke kan se nyansene i kroppsspråk og mimikk, som gjerne blir borte i digitale møterom? Professor Tale Skjølsvik er opptatt av hvordan teknologi påvirker innovasjon og samarbeid i organisasjoner. Vi snakker sammen om muligheter og begrensninger ved at samtaler i organisasjoner skjer på digitale flater.
  • Kodeord og trygghet i tannklinikken med tannlege Ralf Husebø

    30:52
    Tannlege Ralf Husebø forteller om hvordan han har bygger tillit og trygghet til å snakke sammen ved en tannklinikk. Dette er gjerne en travel arbeidsplass med høyt tempo og fokus på produksjon. Da blir det ofte mindre rom for refleksjon og samtale om hvordan en jobber sammen. Så vet vi at grupper som reflekterer sammen over prestasjoner på jobb, gjerne gjør byks framover i hvordan de samarbeider. Mye handler om hvordan en skal få tannhelsesekretærer til å ta ordet når tannlegen holder på å gjøre en feil. Husebø har god erfaring med å bruke humor og latter til å skape dialog mellom fagfolk. Ved klinikken hans har de også etablert kodeord for å snakke sammen om ulike feil, uten å uroe pasienten.
  • Kraften i framsnakking med Cathrine Foss Stene

    31:54
    I denne episoden snakker jeg med leder- og organisasjonsutvikler Cathrine Foss Stene om framsnakking. Det ligger mye kraft i å løfte fram flotte innsatser på jobb. Det skaper stolthet og energi til å stå på videre. Vi kan trenge å øve opp det anerkjennende blikket og legge merke til det vi får til og er gode på. Underveis kommer vi inn på en tidligere episode med Marianne Nordhov og varslingssystemet #råbra, som er framsnakking satt i system.
  • En samtale med friksjonsdyrkeren Hans Geelmuyden

    31:18
    Alt starter med nysgjerrighet, sier Hans Geelmuyden når vi snakker om hva som skal til for å bygge et godt ytringsklima. Han beskriver seg selv om en friksjonsdyrker. Ideer og innfall bør brynes mot skarpe spørsmål og motforestillinger før de virkeliggjøres. Opportunister er feige og kjedelig. Den enkelte kan heller spørre seg selv: Hvem er jeg? Hva står jeg for? Hva kan jeg bidra med inn i dette fellesskapet? Samtalen tar en retning hvor det blir naturlig å løfte frem filosofisk tankegods fra Kant, Hegel og Næss, før den ender med et brutalt, men kanskje sant utsagn.
  • Ytringsmot og meningsbrytning med Vibeke Fürst Haugen

    32:50
    Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen forteller om magien som oppstår når NRK får til samarbeid på tvers av fag og generasjoner. Vi snakker om hvordan seniorer kan legge til rette for at juniorer kan kjenne seg invitert til å bidra. Et verktøy som kringkastingssjefen har hatt mye glede av å bruke kalles pre mortem - en form for etterpåklokskap i forkant. Her inviteres folk til å forestille seg et fatalt utfall et stykke frem i tid, og en refleksjon over hvordan ting kunne gå så galt. Dette blir da en øvelse som skaper ytringsrom for å snakke om mulige mørkesider ved egen utvikling, en befriende sjanse til å lufte kritikk og skepsis.