Share

cover art for #12 Kvinnlig njutning av och för kvinnor med AVA Stories

Womensync podcast

#12 Kvinnlig njutning av och för kvinnor med AVA Stories

I dagens avsnitt pratar vi om ett ämne som under många år har åsidosatts och stigmatiserats, nämligen kvinnors njutning. Vi träffar Rosanna och Linnea som har grundat AVA Stories, “audio stories for women by women”, för att prata om allt möjligt som rör kvinnlig njutning. Vi kommer in på skillnaden mellan kvinnlig och manlig njutning, vad många kvinnor går igång på och tips på hur man ska känna sig mer bekväm i sin kropp när det kommer till njutning. 


Vi kommer bland annat in på: 

– Hur ser erotikutbudet ut idag? 

– Vad är skillnaden mellan vad kvinnor och män generellt dras till för typ av erotik?

– Vad innebär det att skriva och skapa innehåll från ett kvinnligt- och queerperspektiv?

– Vad vill folk höra för typer av röster och vad är mest populärt? 

– Varför borde det pratas mer om njutning i sexualkunskapen? 

– Hur ser Rosanna och Linnea på porrindustrin? 

– Hur kan man omfamna mer njutning i sin vardag?


Avsnittet är i stolt samarbete med Ava Stories. Ladda ned appen och testa gratis audio stories i 7 dagar.

More episodes

View all episodes

 • 59. Postpartum – den viktiga tiden efter förlossning med Anna “The Spiritual Midwife”

  01:10:55
  I dagens avsnitt djupdyker vi allt som har med Post Partum att göra, den fjärde trimestern, som den också kallas tillsammans med Anna “The Spiritual Midwife” som är utbildad barnmorska i Byron Bay i Australien. Postpartum är en speciell tid då kroppen genomgår en av de största hormonella förändringar man kan uppleva i livet. Det här speglar ofta den fysiska, emotionella och själsliga transformationen man kan gå igenom tiden efter en graviditet och förlossning. I dagens avsnitt går vi in på allt man behöver och önskar att få veta om postpartum och hur man kan supporta sig själv och sin kropp under denna sköra period.Vi kommer bland annat in på:– Vad innebär egentligen Post Partum och hur länge sträcker sig den här tiden?– The Golden Hours: Vad det innebär och tips för hur man skapar förutsättningar för det efter förlossning– Vad innebär de 40 heliga dagarna efter förlossningen och varför är den så viktig för läkning?– Finns det vissa delar som är extra viktiga tiden efter förlossningen för att stötta kroppen till läkning?– Kan man på något sätt stötta kroppen inför amning? Om ja, på vilket sätt?– Hur kan man motverka mjölkstockning och vad gör man om man får det?– Anknytning, hur kan man främja och skapa bra förutsättningar för det?– Var sover bebisen första tiden och safe sleepingVi båda har även gjort Annas kurser The Natural Birth Course och The Nourishing PostPartum Course som vi verkligen rekommenderar till dig som vill göra en förberedande förlossningskurs och den viktiga tiden efter förlossning.Dagens poddavsnitt är i samarbete med fantastiska Skinome. Uppge koden Womensync för 20 % rabatt på deras hemsida. Om ni vill läsa mer om Skinome och deras produkter kan ni göra det på www.skinome.se
 • 58. Allt du behöver veta om förlossning med Anna''The Spiritual Midwife''

  01:10:26
  I dagens avsnitt djupdyker vi allt som har med förlossning att göra tillsammans med Anna som även kallas “The Spiritual Midwife”. Hon är utbildad barnmorska i Byron Bay i Australien där det är vanligt att föda hemma och på Birth Centers. Hon delar med sig sina erfarenheter och kunskaper om hur man kan förbereda sig inför och under en förlossning fysiskt, emotionellt och spirituellt.Vi kommer bland annat in på:– Hur man stärker tilliten till kroppen inför och under en förlossning– Den djupare dimensionen och lärdomarna kopplat till graviditet och förlossning– Varför det är viktigt att identifiera rädslor i en graviditet och inför förlossning samt hur man överkommer dem– De olika stadierna inför och under en förlossning, vad som är vanligt att uppleva och hur man vet om och när man är där– Vad latensfas, öppningsfas och krystfasen egentligen innebär och verktyg för att hantera varje stadie– Livmoderns tre lager och hur det är möjligt att föda i koma– Hur man genom naturliga copingstrategier kan lära sig hantera smärta genom exempelvis massage, beröring, akupressurpunkter, rörelse, vatten och avslappning– Hur det kommer sig att A och O när det kommer till förlossning är oxytocin och trygghetVi båda har även gjort Annas kurser The Natural Birth Course och The Nourishing PostPartum Course som vi verkligen rekommenderar till dig som vill göra en förberedande förlossningskurs och den viktiga tiden efter förlossning.Dagens poddavsnitt är i samarbete med fantastiska Skinome. Uppge koden Womensync för 20 % rabatt på deras hemsida. Om ni vill läsa mer om Skinome och deras produkter kan ni göra det på[www.skinome.se](http://www.skinome.se/)
 • #57 Förlossningsbrev, affirmationer och vad vi packar i förlossningsväskan

  01:07:24
  I dagens avsnitt djupdyker vi i våra tankar kring allt som har med förlossning att göra. Vi går in på hur vår drömförlossning ser ut, våra tankar kring förlossningsbrev, vad vi packar i förlossningsväskan och mycket mer. Det här är vårt sista poddavsnitt med bara oss två innan våra bebisar kommer <3Delar vi kommer in på:– Våra tankar och känslor kring förlossning– Om vi har någon drömförlossning och hur den skulle kunna se ut– Våra tankar om förlossningsbrev - viktiga saker för oss och vad vi ska ha med– Tips på affirmationer till förlossning– Saker vi kommer packa ned i förlossningsväskan– Snacks och mat som är ett måste att ha med sig– Förlossningspsykos och förlossningsdepression, vad är egentligen det och tidiga tecken att vara uppmäkrsam påDagens poddavsnitt är i samarbete med fantastiska Skinome. Uppge koden Womensync för 20 % rabatt på deras hemsida. Om ni vill läsa mer om Skinome och deras produkter kan ni göra det på [www.skinome.se](http://www.skinome.se/)
 • #56 Graviditet och förlossning från ett fysiskt och emotionellt perspektiv med doulan Josephine Tagesson

  01:13:00
  I dagens avsnitt har vi med oss Josephine Tagesson som bland annat är utbildad doula. Hon delar med sig av sin resa och vi kommer in på ämnen som personlig utveckling, läkning och rädslor. Vi djupdyker även i graviditet, födande och tiden efteråt. Josephine delar även med sig av praktiska tips för hur hon förberedde sig inför en förlossning på ett spirituellt, emotionellt och fysiskt plan.Mer specifikt kommer vi in på följande:– Vad innebär det egentligen att vara Doula?– Hur en graviditet och förlossning många gånger handlar om att släppa taget, våga vara i ovisshet och ha tillit till kroppen– Hur saker vi går igenom under en graviditet kan vara en förberedelse inför förlossning– Hur det var att ha en hemförlossning och hur man kan går tillväga om man vill ha det– Hur man kan förbereda sig inför förlossning på ett emotionellt och spirituellt plan– Fysiska förberedelser inför förlossning som exempelvis nattljusolja, hallonbladste och perineum massage som kan underlätta förlossning och tiden efteråt– Oxytocin: Varför det är viktigt under förlossning och amning samt hur man skapar en miljö som kan främja det
 • #55 Allt vi önskat att vi vetat om trimester 3 och hur vi förbereder oss inför förlossning

  58:02
  I dagens avsnitt djupdyker vi i Trimester 3 och hur vi båda upplevt denna period. Vi djupdyker även i vilka förberedelser vi börjat göra inför förlossning, varför vi gör dem och vad de innebär.Delar vi kommer in på:– Hur vi upplevt och mår/mått emotionellt, fysiskt och själsligt i tredje trimestern– Hur vi förbereder oss inför förlossningen; kurser, böcker och saker vi gör sista veckorna– Hallonbladste, vad är det egentligen och varför dricker vi det?– Vad är nattljusolja, varför tar vi det och när börjar man ta det?– Massera mellangården med olja, varför gör man det och vad kan vara potentiella fördelar?– Lärdomar i att lyssna på kroppen och hur det är en förberedelse på vad som komma skall– Hur man skiftar från att vara i det maskulina till det feminina– Mat vi varit sugna på, hemorrojder och mycket merDagens poddavsnitt är i samarbete med fantastiska Skinome. Uppge koden Womensync för 20 % rabatt på deras hemsida. Om ni vill läsa mer om Skinome och deras produkter kan ni göra det på [www.skinome.se](http://www.skinome.se/).
 • #54 Att driva en startup och feminint företagande

  01:21:25
  I dagens avsnitt kommer vi prata om en annan aspekt av Womensync som vi fått önskningar om från er i communityn, nämligen företagsaspekten. Vi kommer prata om bakgrunden till Womensync som bolag, hur vi startade det, hur vi driver det idag, feminint företagande och kultur och allt kring hur Womensync är uppbyggt och fungerar. Vi kommer vara transparenta och ärliga kring vår resa och dela insikter till dig som vill starta eget eller är i början på din företagsresa.I samtalet kommer vi in på delar som:– Hur kom vi fram till vad Womensync skulle göra och vara och hur startade det?– Vad har vi för bakgrund till att starta företag och jobba inom just det här?– Hur har vi finansierat Womensync och när kunde vi börja ta ut lön?– Hur ser det ut bakom bolaget, vilka delar finns i bolaget mer än det som syns i sociala medier?– Vad är exempel på utmaningar vi ställs inför utifrån vår affärsidé?– Hur ser vi på att driva Womensync med ett mer feminint förhållningssätt vs den maskulina normen?– Hur hanterar man att vara två kvinnliga grundare när båda ska få barn?– Ska man starta företag med sin bästa kompis?
 • #53 Allt du behöver veta om tarmhälsa, IBS och matintoleranser med Maja Stål

  01:07:44
  I dagens avsnitt har vi med oss Maja Stål som är utbildad nutritionist och biomedicinsk analytiker och har även studerat funktionsmedicin. Hon arbetar även som utbildare och näringsterapeut på Holistic.I avsnittet djupdyker i allt som har med mage- och tarm att göra. Vi pratar om födoämnesintoleranser och varför det kan vara värdefullt att undersöka. Vi benar även ut vad IBS, SIBO och läckande tarm faktiskt är, samt hur man vet om man har det och vad man kan göra för att läka det. Vi vet att det är så många kvinnor i communityn som känner igen sig i olika mag- och tarmproblem eller andra diffusa symtom som faktiskt kan vara kopplade till vad vi äter. Vi har själva gjort ett matintoleranstest av ren nyfikenhet vilket visade på att vi båda hade flera intoleranser till livsmedel som vi äter på en daglig basis. I avsnittet kommer vi in på grundorsaken till att matintoleranser uppstår och hur vi kan läka tarmen på bästa sätt för att kunna må så bra som möjligt, oavsett dag på månaden.Mer specifikt kommer vi in på följande:– Vad innebär ett matintoleranstest och vad mäter det?– Vad är vanliga symtom på intoleranser mot olika livsmedel?– Hur är mage- och tarm kopplat till allergier och intoleranser?– Finns det någon koppling mellan tarmhälsa och hormoner?– Hur viktig är vår matsmältning och hur man kan stötta den på bästa sätt?– Vad kan man äta för bra frukost utan mjölk, gluten eller ägg?– Vad innebär IBS, SIBO och läckande tarm, och hur vet man om man har det?– Hur kan man läka IBS, SIBO och läckande tarm?– Vilka kosttillskott och livsstilsinterventioner är avgörande för att läka mage- och tarm?I dagens avsnitt vill vi tacka vår fantastiska sponsor, Holistic, uppge koden Womensync15 för 15 % rabatt på deras hemsida.
 • #52 Tankar inför förlossning, partnerns roll och praktiska tips

  57:07
  I dagens avsnitt delar vi med oss av våra tankar och intentioner inför förlossning, praktiska tips och hur vi får med oss våra partners i förberedelserna. Susanna har gått en förlossningsförberedande kurs med Doula by Malin och delar sina upplevelser och insikter och Sara har samlat in communityns upplevelser av symtom under graviditet som man inte visste var vanliga. Vi touchar också vid delar som att sätta sina egna behov i första hand och hur det är att vara gravida samtidigt och på vilket sätt det påverkar vårt bolag. Delar vi kommer in på:– Våra tankar kring förlossning och hur vi förbereder oss inför– Hur viktig partnerns roll är under förlossningen– Oxytocin och varför det är avgörande under förlossning och hur man kan främja det genom beröring, närhet, hud mot hud och trygghet – Konkreta verktyg som kan underlätta de olika stadierna i en förlossning och som ger förutsättningar för kroppen att följa med – Hur klåda på huden är ett vanligt graviditetssymtom och kan vara kopplat till ökad histaminkänslighet som ett resultat av ökat östrogen– Vanliga symptom som communityn och vi själva upplevt under graviditet men som ingen pratar om
 • #51 Hur vi kan må så bra som möjligt inför och under klimakteriet med Naomi Flamholc

  58:09
  I dagens avsnitt djupdyker vi i klimakteriet med Naomi Flamholc, allmänläkare och grundare av den digitala vårdplattformen www.womni.se, för kvinnor, speciellt inriktad på klimakteriet. Vi kommer komma in på allt som har med förklimakteriet och klimakteriet att göra. Vi får ofta frågor från kvinnor i senare 30-års ålder som upplever kraftigare pms, kortare eller oregelbundna cykler, vilket kan vara ett tecken på förstadie till klimakteriet vilket är något vi fångar upp i samtalet. Det här är ett så viktigt avsnitt oavsett vilket stadie i livet man befinner sig för att veta vad man kan vänta sig av klimakteriet, tecken på att man närmar sig eller befinner sig i det och hur man kan skapa en så smidig och balanserad övergång och upplevelse av klimakteriet som möjligt. I samtalet kommer vi in på delar som: – Vad är symptom på klimakteriet att hålla utkik efter?– I vilken ålder är det egentligen klimakteriet börjar? – När är det normalt att hamna i förklimakteriet? – Hur kan man förebygga klimakteriesymtom? – Kan man skjuta upp eller sakta ned att hamna i klimakteriet? – Vad kan man göra genom sin livsstil för att behandla klimakteriesymtom? – Vad är för- och nackdelar med olika typer av hormonbehandlingar? – Vilka är de viktigaste tipsen att veta om inför klimakteriet och när man är i klimakteriet?