Womensync podcast

3/14/2022

#17 Abort – en personlig upplevelse

Dagens avsnitt behandlar något som många går igenom men som vi upplevt att man sällan pratar om offentligt, nämligen abort. Abort är ett ämne som kan vara känsligt och som alla som gått igenom har en egen upplevelse av. Det finns inga rätt, fel eller “sanningar” kring hur en abort upplevs. Detta gör att avsnittet inte är för alla då vi lyfter en abort ur ett personligt perspektiv utifrån en persons upplevelse. Tankarna och känslorna som uttrycks kan skilja sig från andras upplevelser.I avsnittet djupdyker vi i ämnet och tar avstamp i Susannas egen upplevelse. Det är ett personligt och sårbart avsnitt där vi både pratar om hur svårt valet kan vara kring att göra en abort, hur en abort går till och hur processen kan se ut och upplevas.Ämnet är viktigt att lyfta för att normalisera att prata om personliga upplevelser av abort. Förhoppningen är även att sprida hopp till personer som är och har varit på en liknande resa som Susanna med utebliven ägglossning och mens. Susannas resa visar på att det verkligen är möjligt att få tillbaka ägglossning och bli gravid för den som länge varit utan ägglossning.I avsnittet pratar vi om:– Hur det kan vara att stå inför ett val där båda alternativen kan kännas både “rätt” och “fel” på samma gång men på olika sätt.– Hur processen för en abort kan se ut rent praktiskt.– Hur man kan stötta kroppen innan, under och efter en abort både fysiskt och emotionellt.– Praktiska tips och råd för hur man kan få tillbaka en regelbunden och stark ägglossning genom livsstilsförändringar.Disclaimer: Det här är ett avsnitt som berör ett känsligt ämne och som inte är för alla beroende på var du befinner dig i din resa och i ditt liv.Dagens avsnitt är i stolt samarbete med Inika Superfoods. Med koden “WOMENSYNC20” får du 20 % på www.inika superfoods.com.
3/7/2022

#16 Kopplingen mellan blodsocker och fertilitet samt hur du balanserar det med Maria Särén

I dagens avsnitt sitter vi ned med Maria Särén som är en av Womensyncs närmaste rådgivare. Hon är utbildad inom funktionsmedicin på Kresser Institute som ADAPT Practitioner och har precis öppnat kvinnokliniken Liva. Marias mission är att hjälpa så många kvinnor som möjligt att må bra och leva i synk med sin biologi.I avsnittet djupdyker vi i blodsocker, fertilitet och hormoner. Vid första anblick kan det låta långsökt, men blodsocker är avgörande för att vår fertilitet och hormoner ska fungera så bra som möjligt.Vi går bland annat in på:– Hur det kommer sig att blodsocker är avgörande för fertilitet och hormoner– Hur ett obalanserat blodsocker kan vara kopplat till symptom som oregelbunden eller utebliven ägglossning, PCOS och PMS– Vilka symtom som är vanliga att uppleva vid ett balanserat blodsocker– Hur vi genom livsstil och framförallt genom maten vi äter kan stabilisera blodsocker– Hur man kan tänka kring snabba och processade kolhydrater– Varför frukost är viktigt och hur det kan göra stor skillnad på blodsocker– Skillnaden mellan periodisk fasta och ett längre ätfönster– Vad innebär “bra” äggkvalitét och går det att påverka äggkvalitet genom livsstil?Dagens avsnitt är i stolt samarbete med Werlabs. Med koden “womensync” får du 10 % rabatt på valfritt test. Vi rekommenderar Werlabs Hälsokontroll XL Plus. Erbjudandet gäller från och med 24/1 till och med 28/4. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Följ, förstå och förbättra din hälsa redan idag!Avsnittet är också i stolt samarbete med Inika Superfood. Med koden “WOMENSYNC20” får du 20 % på www.inika superfoods.com.
2/7/2022

#15 Hur du optimerar för att må så bra som möjligt genom hela menscykeln med Mia Lundin

I dagens avsnitt sitter vi ned med Mia Lundin som är en ledande röst inom kvinnohälsa i Sverige. Hon är avancerad specialistsjuksköterska utbildad inom gynekologi och obstetrik och utbildad inom funktionsmedicin. Hon är grundare av kvinnokliniken Hercare, föreläsare och författare till flera böcker inom kvinnohälsa.I dagens avsnitt pratar vi om vad det innebär att som kvinna vara cyklisk, vad PMS är och hur man kan förebygga det och hur vi själva kan påverka vårt mående genom livsstil. Vi kommer bland annat in på kost och vikten av protein och även hur otroligt viktigt det är med återhämtning. Vi pratar även om tarmhälsans betydelse för vad vi upplever under månadens gång och kopplingen till våra hormoner. Mia delar även med sig av sin resa med förlossningsdepression, där vi går in på vad som händer i kroppen och hur man kommer ur det.Vi går bland annat in på:– Allt du behöver veta om PMS och i vilken ände du börjar för att förebygga eller minska det– Hur viktigt verktyg kosten är och vilken typ av kost som kan vara avgörande för att skapa signalsubstanser och hormoner– Varför signalsubstanser är viktigt och hur det är kopplat till hormoner i balans, känna glädje, sexlust och lugn; dvs att kunna må bra under månadens gång– Vad innebär det att den kvinnliga intelligensen inte värderas på samma sätt som den manliga?– Hur prestation, krav och fokus på det yttre har en påverkan på vår menscykel– Vad händer i kroppen vid en förlossningsdepression och hur kommer man ut detDagens avsnitt är i stolt samarbete med Werlabs. Med koden “womensync” får du 10 % rabatt på valfritt test. Vi rekommenderar Werlabs Hälsokontroll XL Plus. Erbjudandet gäller från och med 24/1 till och med 28/2. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Följ, förstå och förbättra din hälsa redan idag!Avsnittet är också i stolt samarbete med Inika Superfood. Med koden “WOMENSYNC20” får du 20 % på www.inika superfoods.com.
1/31/2022

#14 Hur du själv kan påverka dina hormoner genom näring med Anna Hamilton

I dagens avsnitt sitter vi ned med Anna Hamilton som på instagram går under @food_formation. Anna är utbildad dietist med en funktionsmedicinsk inriktning och jobbar med att hjälpa kvinnor med PCOS, magproblem och menscykelrelaterade besvär. I avsnittet pratar vi om kraften i kost och hur det kan ha en påverkan på hormonella utmaningar som PMS och PCOS. Vi pratar också om näringsämnen som har viktig betydelse inför och under graviditet. Utöver det det kommer vi även in på näringsstatus efter p-piller och pratar om helheten kring livsstil och hur stress och återhämtning är viktiga aspekter.Vi går bland annat in på:– Kraften i hur det vi äter har en påverkan på våra hormoner och menscykel– Varför tarmens status är viktig för våra hormoner– Varför det är viktigt att ifrågasätta hur vi sätter “etiketter” på mat– Varför förhållningssättet till hur vi äter och att äta ordentlig mängd mat är viktigt för vår kvinnliga biologi– Kopplingen mellan näring och PMS– Hur stress påverkar våra hormoner och vikten av återhämtning och att prioritera vad vi mår bra av– Näringsstatus efter p-piller och inför graviditet och hur du påverkar det– Tips kring hur du kan boosta med näring inför graviditet under “trimester 0”– Mat under graviditet och tips för att lindra gravidillamåendeDagens avsnitt är i stolt samarbete med Werlabs. Med koden “womensync” får du 10 % rabatt på valfritt test. Vi rekommenderar Werlabs Hälsokontroll XL Plus. Erbjudandet gäller från och med 24/1 till och med 28/2. Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Följ, förstå och förbättra din hälsa redan idag!Avsnittet är också i stolt samarbete med Inika Superfood. Med koden “WOMENSYNC20” får du 20 % på www.inikasuperfoods.com