Share

cover art for 14. Från ritning till verklighet: Arkitektens roll i effektiva byggprojekt med Erik Björnhage

BYGGSNACK

14. Från ritning till verklighet: Arkitektens roll i effektiva byggprojekt med Erik Björnhage

I detta avsnitt av BYGGSNACK, intervjuas Erik Björnhage, arkitekt och Head of Digital Development på ETTELVA arkitektbyrå. Erik diskuterar arkitektens roll, förändringen från platta ritningar till 3D-modeller, och de faktorer som kan göra byggprojekt ineffektiva ur ett arkitektoniskt perspektiv. Samtalet fokuserar också på vikten av kommunikation och att tydligt formulera projektets mål och syfte. Erik betonar behovet av att hänga med i utvecklingen och inte fastna i gamla rutiner. Han avslutar med att betona att samarbete och värdeskapande är nyckeln till framgångsrika byggprojekt. Avsnittet ger insikt i arkitekters arbete och hur det kan bidra till effektivitet och kvalitet i byggprojekt.

More episodes

View all episodes

 • 15. Arkitektur, AI och Algoritmer: Framtidens Byggnadsdesign med Sofia Malmsten, Parametric Solutions

  16:52
  I detta avsnitt träffar Webforums VD David Björk Sofia Malmsten, VD och medgrundare av Parametric Solutions, som även är ambassadör för Construction Summit och har blivit hedrad med utmärkelsen Forbes 30 under 30. Sofia har en bakgrund inom programmering och en magisterexamen i arkitektur och stadsdesign. Hennes specialitet ligger i att förena arkitektur och avancerade algoritmer för att automatisera designprocesser och skapa smartare lösningar.Genom användningen av generativ design strävar Parametric Solutions efter att revolutionera byggnadsdesign genom att snabbt och effektivt generera tusentals olika designalternativ på bara några minuter. Det blir ett intressant avsnitt där David och Sofia diskuterar hur man med verktygsstöd kan ta vara på möjligheterna i byggprojektens tidiga skeden!
 • 13. Digitaliseringens hinder och varför företag fastnar halvvägs med Mikael Törnkvist från TCG

  23:46
  I det här avsnittet av BYGGSNACK intervjuar Webforums VD David Björk Mikael Törnqvist från TCG (Touchless Consulting Group). Törnqvist, en strategisk rådgivare med bakgrund inom bygg- och anläggningsindustrin, diskuterar de utmaningar som företag möter på sin digitaliseringsresa och ger insikter om hur man kan övervinna dem. Samtalet går också in på vikten av standarder i byggbranschen, och Törnqvist ger tips på hur man kan lära sig mer om dem på ett effektivt sätt. Under hela diskussionen betonar Törnqvist behovet av information för att stödja arbetsprocesser. Även om många organisationer investerar i avancerat systemstöd blir det ineffektivt om informationen inte anpassas till dessa processer. TCG:s ramverk handlar om att säkerställa att informationen är skräddarsydd för att möta specifika krav och stödja effektiva arbetsflöden.Sammantaget betonar Törnqvist vikten av digitalisering och effektiv användning av information för att förbättra effektiviteten i byggprojekt. Samtalet ger värdefulla insikter i de utmaningar som företagen står inför och erbjuder praktiska lösningar för att uppnå digital transformation i branschen.
 • 12. Lotta Wibeck - Varför digitaliseringen av bygg- och fastighetsbranschen går så långsamt

  29:55
  I detta avsnitt intervjuar David Björk digitaliseringsdrottningen Lotta Wibeck! Lotta är en stark röst och drivande kraft för digitalisering i samhällsbyggnadssektorn och det är ett spännande avsnitt där dem pratar om "Hollywoodprojekt", DigiLyftet och vad det är som bromsar den digitala utvecklingen inom bygg och fastighetsbranschen.
 • 11. Så skapar förbättrad arbetsmiljö effektivare projekt, Ferhat Akdag projektledare Sundbybergs Stad

  16:14
  I detta avsnitt träffar vi Ferhat Akdag, projektledaren på Sundbybergs stad, som brinner för arbetsmiljö och förespråkar bättre planering för att undvika oförutsedda kostnader.  Han är även ambassadör för Construction Summit, utnämnd till byggindustrins 40 under 40 och driver även Anläggningsforum på LinkedIn. Det märks att Ferhat brinner för att förändra och förbättra byggbranschen. Intervjuar gör David Björk, VD på Webforum. Vill du komma i kontakt med oss på Webforum? Hör av dig till marketing@webforum.com
 • 10. David Hebrand: Våga satsa på utveckling och kompetens i byggbranschen

  38:11
  Välkommen till det 10:e avsnittet av BYGGSNACK. I detta avsnitt slår vi oss ner med ingen mindre än David Hebrand, VD:n och medgrundaren av mod:group. I detta avsnitt utforskar vi varför mod:group & David Hebrand vill inspirera hela byggsektorn. De berättar om frustrationen över att se så mycket outnyttjad kompetens i branschen, samtidigt som bolag efter bolag missar möjligheter att lyckas genom att inte satsa på utveckling. David delar även med sig av sina tankar om varför företag bör överge begreppet "pilotprojekt" när det kommer till förändringsinitiativ.    
 • 9. Falsk digitalisering & samordningsutmaningar med Viktor Broberg från Infobric

  23:21
  Välkommen till Byggsnack - podcasten som hjälper projektledare i byggbranschen att bekämpa slöseri och maximera effektiviteten. I detta avsnitt, intervjuar David Björk Viktor Broberg från Infobric. De utforskar bl.a. begreppet "falsk digitalisering" och utmaningar kring samordningen i byggprojekt. Du kommer också att få veta varför det inte alltid är bäst att arbeta snabbt och hur Digitalbarometern, som tas fram av Infobric varje år, mäter framsteg och utmaningar i den svenska byggbranschen. Broberg och Björk diskuterar också vikten av samarbete mellan olika digitala lösningar. Om du är en projektledare i byggbranschen och vill förbättra dina byggprojekt, så får du inte missa detta avsnitt av Byggsnack! Häng med för att få ovärderliga insikter och praktiska tips för att ta din digitalisering till nästa nivå.
 • 8. Niclas Ingeström: Lyssna på datan från dina fastigheter

  24:01
  I detta avsnitt träffar Webforums VD David Björk, Niclas Ingeström på Castellum. Niclas är Digital affärsutvecklare på Castellum och har 10 års erfarenhet av fastighetsbranschen.  I detta avsnitt delar han sina tankar kring de förändringar han har sett under sina år i branschen!  Niclas berättar bland annat varför det är viktigt att lyssna på datan från sina fastigheter för att ta viktiga strategiska beslut och varför han tror att man kan digitalisera fastigheter redan innan man börjar bygga dem!  Missa inte detta spännande avsnitt! 
 • 7. Samverkan i byggprojekt med David Möller från SWECO

  14:50
  I detta avsnitt träffar Webforums VD David Björk SWECOs David Möller. David är expert inom digitalisering, CAD & BIM- frågor och har lång erfarenhet av informationshantering inom stora infrastrukturprojekt. David arbetar bland annat med det stora Slussen projektet i Stockholm.  I avsnittet pratar dem om utvecklingen inom byggsektorn och David Möller delar sina erfarenheter och tips om hur du effektivt samverkar i byggprojekt.