Share

cover art for Vinkooperativ

Vinskolan

Vinkooperativ

Season 5, Ep. 59

Ny torsdag! Nytt avsnitt! Och nu pratar vi om kooperativ. Låter det nördigt? Kanske borde vara, men faktum är att 50% av all vinproduktion i europa kommer från kooperativ. Så det är kanske helt enkelt...mainstream? Jaja, det får ni avgöra själv. Här kommer några exempel (absolut inte alla) av vinkooperativen som nämns i podden för stavningsreferens (obs, alla är inte vinköpsrekomendationer, vissa är bättre än andra, det får ni räkna ut själva när ni lyssnar):


– Frankrike –

Union de Producteurs de Saint-Émilion i Bordeaux

Palmer & Co

La Chablisienne

Estandon


– Italien – 

Mezzacorona

Gruppo Caviro

Copertino.


– Spanien – 

Cooperativa Virgen de Las Vinas

Santa Catalina


– Tyskland –

Moselland in Bernkastel-Kues.

Winzerverein Deidesheim Deutsche Weinstrasse

Felsengartenkellerei Besigheim

Vier Jahreszeiten Winzer


– USA – 

Nej.More episodes

View all episodes

 • 70. Rioja

  46:44
  Nu tar vi oss till en av de mest namnkunniga regionerna i vinvärlden – nämligen Rioja. Det blir en hel del historia, en lagom del vinlagar och såklart en massa om vad och vilka som producerar det vi dricker därifrån. Har du nånsin lust att lägga ut orden vid nästa stökiga middag om Spaniens främsta vinregion, ja, då har du allt du behöver här. Håll till godo och skål på'rej.Några saker som nämns i avsnittet i textform: Billigaste vinet: 89 kr (Crianza) Dyraste vinet: över 3000 kr (Faustino Gran Reserva, 1955)Allmänt vinhus och producenter:López de Heredia och deras vingård Viña TondoniaDon Rafael López de Heredia y Landeta Telmo RodriguezBodegas MugaMarques de Murrieta (Finca Ygay)RodaMarqués de RiscalBaron de Ley
 • 69. Vin, åsikter & statistik

  42:49
  Välkommen till dagens Agenda-debatt. Frågan som ställs i dagens program är: Har statistiken överanvänts och förvridits för mycket i Sveriges alkoholpolitik? Det tycker i alla fall dagens debattör och krönikör, vinexperten Mikael Mölstad. Debattledare är Carl-Johan som försöker att inte lägga in sina egna åsikter men lyckas väldigt sådärEtt annorlunda avsnitt med diskussion om ett alltid lika aktuellt ämne.
 • 68. Rheingau

  45:22
  Tysklands stolthet! Kanske. Den här smala Rhenremsan producerar i alla fall några av Tysklands (och kanske världens) bästa Riesling-viner som du garanterat druckit, medvetet eller omedvetet. Men det är ju så mycket mer än så. Slott, herrgårdar och kloster. Adel, präster och munkar. Gillar du långa, tyska aristokratiska namn – då har du just nu din favoritavsnitt framför dig. Skål.
 • 67. Vin & Psykologi

  47:52
  Hur objektiva är vi egentligen när vi provar vin? Inte alls, visar det sig. Vi påverkas av allt möjligt när vi äter och dricker. Pris, färgen på väggen, hur du mår och vad du gjort. Så hur funkar det då med vin och psyket? Det är precis det som det här avsnittet handlar om – så lyssna, lär och bli jätte-jätterik på kunskap.
 • 66. Bourgogne

  45:34
  Ett avsnitt som vi vet många har längtat efter. Den beryktade, historiska – och något vi kommer fram till under vägen – otroligt dyra vinregionen Bourgogne. Men varför är den så poppis? Och vad är det du bör ha koll på i den här elefanten i vinrummet? Ja, den som lyssnar får se. Håll till godo.
 • 65. Druvorna du ska ha koll på #2

  47:34
  En uppföljning på avsnitt 3. Ja, här tar vi många druvor som Mikael tycker att man ska kolla in – förhoppningsvis några nya att ha i portfolion vid nästa handling! Här är listan på druvorna som tas upp. – – BLÅ DRUVOR – –FRANKRIKECarignan / CariñenaCinsaut / CinsaultMourvèdre / MonastrellTannatITALIENAglianicoBarberaCorvina VeroneseNegroamaroNero d’AvolaPrimitivoSPANIENMencía ÖSTERIKEBlaufränkischZweigelt"ÖVRIGA"Periquita (Portugal)Xynomavro (Grekland)Pinotage (Sydafrikansk)– – GRÖNA DRUVOR – –FRANKRIKEAligoté MansengMarsanneRoussanneMuscadetPicpoul BlancSavagninUgni BlancVermentinoTYSKLANDMüller-ThurgauSilvanerITALIENArneisGarganegaGleraGrecoVerdicchioSPANIENAirénAlbariñoGodelloVerdejoViura (Macabeo)"ÖVRIGA"Assyrtiko (Grekland)Grüner Veltliner (Österike)Torrontés (Argentina)
 • Specialavsnitt: Myter och sanningar om champagne

  39:41
  Nu är det snart ett nytt år. Och du ska förmodligen äta middag med några när och kära. Det här är ett enkelt avsnitt: vi tar upp lite myter och sanningar om den centrala drycken för kvällen – champagne. Och du får lite spännande samtalsämnen till kvällen. Guten rutsch, wine lovers! (Vi tar två veckors paus nu, sen är vi tillbaka i slutet på januari)Hepp!
 • Piemonte

  49:44
  Oj vad långt det här avsnittet blev! Men Piemonte är ju trots allt Sveriges (och kanske till och med världens) mest populära vinregion just nu. I alla fall om vi får gissa. Vi tar er igenom en intressant och uttömmande genomgång av det här måstet till Italienska odlingsplats. Så lär dig håll koll på på Barbera, Barolo, Barbaresco och Nebbiolo och förstå hur allt hänger samman. Vad är viktigt? Vad är helt värdelöst? Ja, här är avsnittet för dig som vill kunna knäppa folk på näsan vid nästa rödvinsmiddag.
 • 63. Viktiga Vinkändisar #2

  46:19
  Vi har pratat om vinkändisar innan. Men nu närmar vi oss nutid med några personer som har haft lite mer konkret påverkan på vinhistorien som vi ser den idag. Vissa har moderniserat, vissa har gett ut speciella poäng och, ja, vissa har räddat hela vinvärlden från undergång. Det de har gemensamt är att de fört vinmakeriet i (oftast) rätt riktning – framåt.