Share

cover art for Vinglas – sanningar och myter

Vinskolan

Vinglas – sanningar och myter

Season 4, Ep. 49

Ett extra långt och ett extra spännande avsnitt om det vi faktiskt alla har gemensamt när vi dricker vin, nämligen själva vinglaset. Hur ska det se ut? Behöver jag 17 olika? Och är det verkligen nödvändigt överhuvudtaget? Ja, den som lyssnar, den vet. Välkommen till en lärorikt avsnittt om allt du borde veta om vinglasens värld.

More episodes

View all episodes

  • 69. Vin, åsikter & statistik

    42:49
    Välkommen till dagens Agenda-debatt. Frågan som ställs i dagens program är: Har statistiken överanvänts och förvridits för mycket i Sveriges alkoholpolitik? Det tycker i alla fall dagens debattör och krönikör, vinexperten Mikael Mölstad. Debattledare är Carl-Johan som försöker att inte lägga in sina egna åsikter men lyckas väldigt sådärEtt annorlunda avsnitt med diskussion om ett alltid lika aktuellt ämne.
  • 68. Rheingau

    45:22
    Tysklands stolthet! Kanske. Den här smala Rhenremsan producerar i alla fall några av Tysklands (och kanske världens) bästa Riesling-viner som du garanterat druckit, medvetet eller omedvetet. Men det är ju så mycket mer än så. Slott, herrgårdar och kloster. Adel, präster och munkar. Gillar du långa, tyska aristokratiska namn – då har du just nu din favoritavsnitt framför dig. Skål.
  • 67. Vin & Psykologi

    47:52
    Hur objektiva är vi egentligen när vi provar vin? Inte alls, visar det sig. Vi påverkas av allt möjligt när vi äter och dricker. Pris, färgen på väggen, hur du mår och vad du gjort. Så hur funkar det då med vin och psyket? Det är precis det som det här avsnittet handlar om – så lyssna, lär och bli jätte-jätterik på kunskap.
  • 66. Bourgogne

    45:34
    Ett avsnitt som vi vet många har längtat efter. Den beryktade, historiska – och något vi kommer fram till under vägen – otroligt dyra vinregionen Bourgogne. Men varför är den så poppis? Och vad är det du bör ha koll på i den här elefanten i vinrummet? Ja, den som lyssnar får se. Håll till godo.
  • 65. Druvorna du ska ha koll på #2

    47:34
    En uppföljning på avsnitt 3. Ja, här tar vi många druvor som Mikael tycker att man ska kolla in – förhoppningsvis några nya att ha i portfolion vid nästa handling! Här är listan på druvorna som tas upp. – – BLÅ DRUVOR – –FRANKRIKECarignan / CariñenaCinsaut / CinsaultMourvèdre / MonastrellTannatITALIENAglianicoBarberaCorvina VeroneseNegroamaroNero d’AvolaPrimitivoSPANIENMencía ÖSTERIKEBlaufränkischZweigelt"ÖVRIGA"Periquita (Portugal)Xynomavro (Grekland)Pinotage (Sydafrikansk)– – GRÖNA DRUVOR – –FRANKRIKEAligoté MansengMarsanneRoussanneMuscadetPicpoul BlancSavagninUgni BlancVermentinoTYSKLANDMüller-ThurgauSilvanerITALIENArneisGarganegaGleraGrecoVerdicchioSPANIENAirénAlbariñoGodelloVerdejoViura (Macabeo)"ÖVRIGA"Assyrtiko (Grekland)Grüner Veltliner (Österike)Torrontés (Argentina)
  • Specialavsnitt: Myter och sanningar om champagne

    39:41
    Nu är det snart ett nytt år. Och du ska förmodligen äta middag med några när och kära. Det här är ett enkelt avsnitt: vi tar upp lite myter och sanningar om den centrala drycken för kvällen – champagne. Och du får lite spännande samtalsämnen till kvällen. Guten rutsch, wine lovers! (Vi tar två veckors paus nu, sen är vi tillbaka i slutet på januari)Hepp!
  • Piemonte

    49:44
    Oj vad långt det här avsnittet blev! Men Piemonte är ju trots allt Sveriges (och kanske till och med världens) mest populära vinregion just nu. I alla fall om vi får gissa. Vi tar er igenom en intressant och uttömmande genomgång av det här måstet till Italienska odlingsplats. Så lär dig håll koll på på Barbera, Barolo, Barbaresco och Nebbiolo och förstå hur allt hänger samman. Vad är viktigt? Vad är helt värdelöst? Ja, här är avsnittet för dig som vill kunna knäppa folk på näsan vid nästa rödvinsmiddag.
  • 63. Viktiga Vinkändisar #2

    46:19
    Vi har pratat om vinkändisar innan. Men nu närmar vi oss nutid med några personer som har haft lite mer konkret påverkan på vinhistorien som vi ser den idag. Vissa har moderniserat, vissa har gett ut speciella poäng och, ja, vissa har räddat hela vinvärlden från undergång. Det de har gemensamt är att de fört vinmakeriet i (oftast) rätt riktning – framåt.
  • Bordeaux

    44:06
    Nu är vi tillbaka i vanlig takt, vid vårt vanliga bord, och pratar om vinregionernas vinregion, nämligen Bordeaux. Från myllrande hamnstad, till en klassisk fransk klassifisering (som efterföljs än än idag), till vilka druvor du ska ha kolla på från den här mytomspunna platsen. Om det är något du borde känna till om vin, ja, då är det förmodligen det här. Häng på."Relativt" prisvärda viner på Systembolaget som nämns: Château de Seguin, Château Tanesse, Château Labadie, Château Belgrave.