Share

cover art for Vin, åsikter & statistik

Vinskolan

Vin, åsikter & statistik

Season 6, Ep. 69

Välkommen till dagens Agenda-debatt. Frågan som ställs i dagens program är: Har statistiken överanvänts och förvridits för mycket i Sveriges alkoholpolitik? Det tycker i alla fall dagens debattör och krönikör, vinexperten Mikael Mölstad. Debattledare är Carl-Johan som försöker att inte lägga in sina egna åsikter men lyckas väldigt sådär


Ett annorlunda avsnitt med diskussion om ett alltid lika aktuellt ämne.

More episodes

View all episodes

 • 73. Det här vill experterna se mer av

  36:12
  Det finns ändå ett helt okej vinutbud i Sverige. Trots att allt inte får plats på Systembolaget. Men om vi skulle gå runt bland landets vinexperter och fråga vad som saknas – vad skulle de säga då? Ja, det är precis det som det här avsnittet handlar om. Vi har kollat och tar upp viner, regioner och druvor som pappa (och andra av landets vinexperter) saknar i utbudet på monopolet.
 • 72. Toscana

  49:59
  Toscana! Böljanda landskap, små gulliga byar och såklart lådvis med vin. Vi tar oss igenom hela den renässanska eliten (så småningom) mot all dryck som finns att fukta strupen med från den här regionen. Chianti! Super-Tuscans! Små, små vinproducenter med lång italienska namn!Allt det och mer i veckans avsnitt.
 • 71. Klimatkris

  34:36
  Det är klimatkris. Det är de flesta överens om. Men vad innebär det här egentligen för vinvärlden? För druvorna? Och framförallt: för vinproduktionen?Ja, det visar sig att just vin är extra skört. I bästa fall kommer vinkartan ritas om, i sämsta fall kan vi säga hejdå till drycken vin som vi känner den idag. Lyssna, tänk och lär dig om en av de svåraste situationen vinbönder möter. Nu och i framtiden. Vill du läsa hela rapporten som nämns i podden? Den dyker upp i facebook-gruppen. 
 • 70. Rioja

  46:44
  Nu tar vi oss till en av de mest namnkunniga regionerna i vinvärlden – nämligen Rioja. Det blir en hel del historia, en lagom del vinlagar och såklart en massa om vad och vilka som producerar det vi dricker därifrån. Har du nånsin lust att lägga ut orden vid nästa stökiga middag om Spaniens främsta vinregion, ja, då har du allt du behöver här. Håll till godo och skål på'rej.Några saker som nämns i avsnittet i textform: Billigaste vinet: 89 kr (Crianza) Dyraste vinet: över 3000 kr (Faustino Gran Reserva, 1955)Allmänt vinhus och producenter:López de Heredia och deras vingård Viña TondoniaDon Rafael López de Heredia y Landeta Telmo RodriguezBodegas MugaMarques de Murrieta (Finca Ygay)RodaMarqués de RiscalBaron de Ley
 • 68. Rheingau

  45:22
  Tysklands stolthet! Kanske. Den här smala Rhenremsan producerar i alla fall några av Tysklands (och kanske världens) bästa Riesling-viner som du garanterat druckit, medvetet eller omedvetet. Men det är ju så mycket mer än så. Slott, herrgårdar och kloster. Adel, präster och munkar. Gillar du långa, tyska aristokratiska namn – då har du just nu din favoritavsnitt framför dig. Skål.
 • 67. Vin & Psykologi

  47:52
  Hur objektiva är vi egentligen när vi provar vin? Inte alls, visar det sig. Vi påverkas av allt möjligt när vi äter och dricker. Pris, färgen på väggen, hur du mår och vad du gjort. Så hur funkar det då med vin och psyket? Det är precis det som det här avsnittet handlar om – så lyssna, lär och bli jätte-jätterik på kunskap.
 • 66. Bourgogne

  45:34
  Ett avsnitt som vi vet många har längtat efter. Den beryktade, historiska – och något vi kommer fram till under vägen – otroligt dyra vinregionen Bourgogne. Men varför är den så poppis? Och vad är det du bör ha koll på i den här elefanten i vinrummet? Ja, den som lyssnar får se. Håll till godo.
 • 65. Druvorna du ska ha koll på #2

  47:34
  En uppföljning på avsnitt 3. Ja, här tar vi många druvor som Mikael tycker att man ska kolla in – förhoppningsvis några nya att ha i portfolion vid nästa handling! Här är listan på druvorna som tas upp. – – BLÅ DRUVOR – –FRANKRIKECarignan / CariñenaCinsaut / CinsaultMourvèdre / MonastrellTannatITALIENAglianicoBarberaCorvina VeroneseNegroamaroNero d’AvolaPrimitivoSPANIENMencía ÖSTERIKEBlaufränkischZweigelt"ÖVRIGA"Periquita (Portugal)Xynomavro (Grekland)Pinotage (Sydafrikansk)– – GRÖNA DRUVOR – –FRANKRIKEAligoté MansengMarsanneRoussanneMuscadetPicpoul BlancSavagninUgni BlancVermentinoTYSKLANDMüller-ThurgauSilvanerITALIENArneisGarganegaGleraGrecoVerdicchioSPANIENAirénAlbariñoGodelloVerdejoViura (Macabeo)"ÖVRIGA"Assyrtiko (Grekland)Grüner Veltliner (Österike)Torrontés (Argentina)