Share

cover art for Några gamla vinkändisar

Vinskolan

Några gamla vinkändisar

Det var en gång tre fransmän och en amerikan. Är det början på en underlig Bellmanhistoria? Nej. Utan det är början på vårt avsnitt när vi ska gå igenom ett gäng 16, 17, och 1800-talspersoner som varit viktiga för vinhistorien! Och dessutom några extra som "kanske" har varit det, även om de inte eventuellt funnits på riktigt. Ja, det är inte krångligare än så. 4 vinggubbar som med sina egna händer puttat vinhistorien framåt!

More episodes

View all episodes

  • 63. Viktiga Vinkändisar #2

    46:19
    Vi har pratat om vinkändisar innan. Men nu närmar vi oss nutid med några personer som har haft lite mer konkret påverkan på vinhistorien som vi ser den idag. Vissa har moderniserat, vissa har gett ut speciella poäng och, ja, vissa har räddat hela vinvärlden från undergång. Det de har gemensamt är att de fört vinmakeriet i (oftast) rätt riktning – framåt.
  • Bordeaux

    44:06
    Nu är vi tillbaka i vanlig takt, vid vårt vanliga bord, och pratar om vinregionernas vinregion, nämligen Bordeaux. Från myllrande hamnstad, till en klassisk fransk klassifisering (som efterföljs än än idag), till vilka druvor du ska ha kolla på från den här mytomspunna platsen. Om det är något du borde känna till om vin, ja, då är det förmodligen det här. Häng på."Relativt" prisvärda viner på Systembolaget som nämns: Château de Seguin, Château Tanesse, Château Labadie, Château Belgrave.
  • 61. En vinskörd på Kullaberg – del 2

    30:38
    Välkommen till del två i vår specialserie om årets skörd på Kullabergs Vingård. Förra avsnittet handlade om själva druvskördandet i vingården. Nu ger vi oss in i vineriet och själva vinmakandet. Med andra ord: från druva till vin via massa tankar. Precis som i förra avsnittet får vi följa pappa Mikael och vinmakare Felix som pratar om hur allt går till. Så ta fram ditt finaste vin, sätt dig i din skönaste fåtölj och njut. Nu börjar vi. 
  • 60. En vinskörd på Kullaberg – del 1

    29:02
    Hej, hallå och välkommen till beskrivningen av det här avsnittet. Det här är, som du kommer märka, ett lite annorlunda avsnitt av Vinskolan. Det är, ja, dokumentärt? Vi får följa med under en skörd på Kullabergs Vingård och se hur det faktiskt går till när man tar hand om druvor för att göra vin i Sverige. Mikael har varit med från ax till limpa (typ) i den här första delen av två där vi upplever en vinskörd. Häng. På.:)
  • 59. Vinkooperativ

    36:10
    Ny torsdag! Nytt avsnitt! Och nu pratar vi om kooperativ. Låter det nördigt? Kanske borde vara, men faktum är att 50% av all vinproduktion i europa kommer från kooperativ. Så det är kanske helt enkelt...mainstream? Jaja, det får ni avgöra själv. Här kommer några exempel (absolut inte alla) av vinkooperativen som nämns i podden för stavningsreferens (obs, alla är inte vinköpsrekomendationer, vissa är bättre än andra, det får ni räkna ut själva när ni lyssnar): – Frankrike – Union de Producteurs de Saint-Émilion i BordeauxPalmer & CoLa ChablisienneEstandon– Italien – MezzacoronaGruppo CaviroCopertino.– Spanien – Cooperativa Virgen de Las VinasSanta Catalina– Tyskland –Moselland in Bernkastel-Kues.Winzerverein Deidesheim Deutsche WeinstrasseFelsengartenkellerei BesigheimVier Jahreszeiten Winzer– USA – Nej.
  • 58. Asien (fast mest Kina, Indien och Japan)

    40:11
    Hallå vinnördar nu kommer ett nytt avsnitt! Det blir två regionsavsnitt i rad nu pågrund av lite mikrofonproblem, men vilket TUR att det är ett riktigt bra sådant. Efter en någorlunda luddig inledning med konfucius så rattar vi inte frekvensen och pratar om det bästa Asien har att ge oss i vinväg. Och det mesta stavas faktiskt Kina, Indien och Japan. Men även lite annat. Vi slängde också in en liten tävling i det här avsnittet, kan DU hitta och ta en bild på ett Kazakstanskt vin (det där fick vi google för att få till rätt) skickar vi en signerad Stora Vinskolan till dig! Kul va? Är det lätt? Absolut inte. Men det ska det väl inte vara. Nu drar vi igång.
  • 57. Medelhavet

    39:02
    Hej igen och välkommen till höstsäsongen av Vinskolan. Det blev ett lite längre avbrott i år för sommaren. Varför då? Jo, allt var i vinets goda namn och nu är vi (läs Mikael) mer välresearchad än någonsin för kommande avsnitt. Men i det här avsnittet blir det Medelhavet. "Va, hallå?" Tänker ni. "Vi har ju redan varit i Italien och Spanien och Grekland...?" Det är naturligtvis helt rätt tänkt. Men nu buntbandar vi ihop alla andra länder runt medelhavet som trots allt producerar vin – men kanske inte är lika kända som vår andra sydeuropeiska turistmagneter. Det blir Algeriet! Det blir Israel! Det blir Libanon! Och du? Ja, du hänger med.Vill du lära dig mer om vin? Och känner att du tar åt dig bättre av saker i skriven form? Kolla då in boken Mikael har skrivit (som podden bygger på): Stora Vinskolan. Finns bl.a. här: https://www.adlibris.com/se/bok/stora-vinskolan-din-kompletta-guide-till-vinkunskap-9789185759101
  • Specialavsnitt 9: Rosa

    40:02
    Nu är våren slut och sommaren är här. Äntligen va? Och med det, vår podd för det här halvåret. Vi avslutar det med färgen rosa. Rosa vin, rosa gin och hur man gör saker rosa. Ja, det är inte krångligare än så egentligen. Plus en massa massa massa tips. Ha en finfin sommar, så hörs vi alldeles snart. :)Några vintips från podden finns här:https://millhouse.se/sommarens-rosa-tips-pa-vin-och-sprit/