Share

cover art for 01 – Far och son Mölstad introducerar vinskolan

Vinskolan

01 – Far och son Mölstad introducerar vinskolan

Season 1, Ep. 1

Nu åker vi. Det här är första avsnittet av Vinskolan och vi börjar från början. Vi berättar lite om oss, vad vi ska prata om, vad du kan lära dig – och inte minst hur att det här kommer bli fantastiskt kul. Dels för oss, men förhoppningsvis mest för dig som har minsta intresse av vinets viduderliga värld. Pappa är med. Lille sonen är med. Hepp!

More episodes

View all episodes

 • 76. Sommardrinkar (med och utan vin)

  40:13
  Nu är det sommaravslutning. Och vad är bättre att prata om då än....ganska lite vin? Vi tar oss igenom sommardrinkar – både sånna med vin och sånna utan. För ibland är det ju så att vin inte är det folk vill ha. Ge oss sangria! Skriks det på gatan. Nåja. Glad sommar på er alla, så ses och hörs vi till hösten!
 • 75. Mosel

  49:20
  Visste ni att Mosel-dalen har några av världens dyraste vin? Nej just det! Det är bara en kul fakta av massa, massa information om den här diamanten till dalgång i tyskland. Det blir långa tyska namn, schifferjord och såklart smyger romarna in. Hade varit kontraktsbrott annars. Höres!
 • 74. Rhone

  43:03
  Nu tar vi oss till dalen (eller vad vi nu kallar det) som gör några av Frankrikes kändaste viner. Det blir ett klassiskt regionsavsnitt – ni har hört det förr. Det blir historia, vinberättelser, druvor, jordar och kanske mer specifikt med just Rhone – en förklaring till skillnaden mellan den norra och södra delen. För den finns. Spänn öronen.
 • 73. Det här vill experterna se mer av

  36:12
  Det finns ändå ett helt okej vinutbud i Sverige. Trots att allt inte får plats på Systembolaget. Men om vi skulle gå runt bland landets vinexperter och fråga vad som saknas – vad skulle de säga då? Ja, det är precis det som det här avsnittet handlar om. Vi har kollat och tar upp viner, regioner och druvor som pappa (och andra av landets vinexperter) saknar i utbudet på monopolet.
 • 72. Toscana

  49:59
  Toscana! Böljanda landskap, små gulliga byar och såklart lådvis med vin. Vi tar oss igenom hela den renässanska eliten (så småningom) mot all dryck som finns att fukta strupen med från den här regionen. Chianti! Super-Tuscans! Små, små vinproducenter med lång italienska namn!Allt det och mer i veckans avsnitt.
 • 71. Klimatkris

  34:36
  Det är klimatkris. Det är de flesta överens om. Men vad innebär det här egentligen för vinvärlden? För druvorna? Och framförallt: för vinproduktionen?Ja, det visar sig att just vin är extra skört. I bästa fall kommer vinkartan ritas om, i sämsta fall kan vi säga hejdå till drycken vin som vi känner den idag. Lyssna, tänk och lär dig om en av de svåraste situationen vinbönder möter. Nu och i framtiden. Vill du läsa hela rapporten som nämns i podden? Den dyker upp i facebook-gruppen. 
 • 70. Rioja

  46:44
  Nu tar vi oss till en av de mest namnkunniga regionerna i vinvärlden – nämligen Rioja. Det blir en hel del historia, en lagom del vinlagar och såklart en massa om vad och vilka som producerar det vi dricker därifrån. Har du nånsin lust att lägga ut orden vid nästa stökiga middag om Spaniens främsta vinregion, ja, då har du allt du behöver här. Håll till godo och skål på'rej.Några saker som nämns i avsnittet i textform: Billigaste vinet: 89 kr (Crianza) Dyraste vinet: över 3000 kr (Faustino Gran Reserva, 1955)Allmänt vinhus och producenter:López de Heredia och deras vingård Viña TondoniaDon Rafael López de Heredia y Landeta Telmo RodriguezBodegas MugaMarques de Murrieta (Finca Ygay)RodaMarqués de RiscalBaron de Ley
 • 69. Vin, åsikter & statistik

  42:49
  Välkommen till dagens Agenda-debatt. Frågan som ställs i dagens program är: Har statistiken överanvänts och förvridits för mycket i Sveriges alkoholpolitik? Det tycker i alla fall dagens debattör och krönikör, vinexperten Mikael Mölstad. Debattledare är Carl-Johan som försöker att inte lägga in sina egna åsikter men lyckas väldigt sådärEtt annorlunda avsnitt med diskussion om ett alltid lika aktuellt ämne.
 • 68. Rheingau

  45:22
  Tysklands stolthet! Kanske. Den här smala Rhenremsan producerar i alla fall några av Tysklands (och kanske världens) bästa Riesling-viner som du garanterat druckit, medvetet eller omedvetet. Men det är ju så mycket mer än så. Slott, herrgårdar och kloster. Adel, präster och munkar. Gillar du långa, tyska aristokratiska namn – då har du just nu din favoritavsnitt framför dig. Skål.