Share

cover art for Slik blir Camp Villmark 2024

Podkasten Villmarksliv

Slik blir Camp Villmark 2024

Season 2024, Ep. 13
Camp Villmark 2024

Camp Villmark har blitt samlingsstedet for alle som er opptatt av friluftsliv, jakt og fiske. Her får du litt av historien bak messa – som nå er i ferd med å bli en festival – og hva du kan forvente av Camp Villmark 2024.

Camp Villmark går i år av stabelen for 40. gang. Camp Villmark ble startet av Finn-Erik Bredesen og gikk under navnet Villmarksmessa. I 2014 ble konseptet overtatt av Norges Varemesse, som senere flyttet fra Sjølyst til Lillestrøm, der de nå heter Nova Spektrum.

Hør episoden om Camp Villmark med Per Anders Iversen her:Ekstraforestilling med Lars Monsen

Per Ivar Andersen, prosjektleder for Camp Villmark, forteller i denne episoden om en episode der Lars Monsen trakk full ut og folk på bakerste rad mumlet om at de ikke fikk se han som var grunnen til at de kom til Camp Villmark.

– Jeg var rimelig fersk i jobben og sjekket med Lars Monsen hva vi skulle gjøre. Ta det med ro, dette fikser jeg, sa Lars – og ba de som ikke fikk plass om å komme igjen om to timer til nytt foredrag. Det løste en knipe for meg, sier Per Anders Iversen i dag.

Fra messe til festival

Det er ikke bare Lars Monsen som drar folk, for også Jens Kvernmo trakk fulle hus i 2023.

– Foredragene er en utfordring, for vi har noen som drar 500–1000 tilhørere og så har vi noen ekstremt smale foredrag der kanskje bare 10–15 er interessert, så det er en utfordring for oss som arrangør, sier Iversen. Han er ikke redd for at internett og netthandel skal ta livet av denne typen messer.

– Vi blir mer og mer som en festival og akkurat nå har vi faktisk solgt flere helgepass enn dagsbilletter, så mange setter av tid og bruker hele helga på Camp Villmark. Det gjør meg litt stolt, sier Iversen.

Kårer «Årets Villmarking»

Et av mange høydepunkt er kåringen av «Årets Villmarking». Er bidrar både publikum og en jury. Tidligere vinnere inkluderer navn som Lars Monsen, Børge Ousland, Tursøstre, Tonje Blomseth, Jens Kvernmo og fjorårets vinner Bengt-Are Barstad.

Skal du på Camp Villmark, tar gjerne turen inn om Villmarksliv. Du finner oss i Hall D. Datoen for Camp Villmark 2024 er 15.–17. mars. Dørene åpner hver dag klokken 10.

PODCAST: Norge på langs med Lars Monsen


Støtt Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.


Vil du ha et gratis nyhetsbrev fra bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her!

More episodes

View all episodes

  • 67. Slik fisker du med Mormyska - tips og triks med Dag Kjelsaas

    26:32||Season 2024, Ep. 67
    Mormyshka - tips og triks med Dag KjelsaasHØR OGSÅ: Slik fisker du med mark - markfiske med Dag KjelsaasStøtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt! 
  • 66. Fra James Bay til Nome - med Steffen Skjøttelvik

    54:32||Season 2024, Ep. 66
    Fra James Bay til Nome – med Steffen SkjøttelvikMed Lars Monsen og Jens Kvernmo som forbilder, har Steffen Skjøttelvik lagt ut på en reise som skal ta han fra James Bay i Canada til Nome i Alaska.Turen fra James Bay i Canada til Nome i Alaska er egentlig en «reserveløsning» for Steffen Skjøttelvik (28) fra Hurum. Planen var egentlig å gå fra nord i Norge via Russland og Sibir og over Beringstredet til Alaska. Russlands innovasjon i Ukraina satte en effektiv stopper for de planene.Hør hvordan det har gått så langt med Steffen Skjøttelvik i Canada:SpotifyPodkaster for iPhoneLærer av urbefolkningenEtter turstart i James Bay i fjor høst, har Steffen i vinter oppholdt seg i landsbyen Peawanuk. Der har han fått bo og jakte med urbefolkningen. Landsbyen er liten og har ikke vinterveier. Deler av året har han bodd på en øy i elva som renner forbi. Der har både han og hundene hatt et fritt liv.– Hundene har lært seg å finne mat på egen hånd. De har funnet død, halvfrossen fisk og en og annen karibu. På øya har hundene kunnet løpe fritt uten at jeg har måtte bekymre meg for ulv, forteller Steffen.Dramatisk isbjørnmøteCanada har en stor stamme svartbjørn, men disse er ifølge Skjøttelvik ikke så farlige – som regel bare nysgjerrige – og de er enkle å skremme bort.Verre er det med isbjørn. Den kan være tallrik på Hudson Bay – og kan trekke så langt sør som til James Bay, helt sør i Hudsonbukta.– Isbjørnen har også begynt å trekke langt inn i landet uten at man helt vet hvorfor, forteller Steffen, som spekulerer i om mindre is og klimaendringer kan være en årsak.I denne episoden får du blant annet høre om et isbjørnbesøk i landsbyen. Etter et kort tur innom vårt podkaststudio nå i sommer, er Steffen igjen på plass i Peawanuk. Der skal han ut på en lengre tur nedover elva i påvente av at snøen og isen igjen legger seg og gjør det mulig å ta seg fram med hunder og slede videre vestover.Ønsker du å støtte Steffen, kan du gjøre det via hans Patreon side.HØR OGSÅ: 21 smarte tips til fjellturenLev livet villere!Følg oss gjerne på Facebook!Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt! 
  • 65. Arven fra Amerika - Trygve Gotaas Fond og Oslo Jeger og Fisk

    29:55||Season 2024, Ep. 65
    Trygve Gotaas Fond: Arven fra Amerika som ble til norsk viltforskningTrygve Gotaas kom fra enkle kår i Brønnøysund, men endte opp som skipsreder i USA. Arven fra Trygve Gotaas og kona Betty Gotaas har i 50 år vært et viktig bidrag til norsk viltforskning.Trygve Gotaas (1890–1966) må ha vært en flink og foretaksom mann. Fra relativt enkle kår i Brønnøysund endte han opp som en vellykket skipsreder i USA. Veien gikk via hyre på et skip, til rollen som direktør i Banan-Matthiesen – det som nå heter Bama – før turen gikk til USA.Hør historien «Arven fra Amerika og Trygve Gotaas Fond» her:SpotifyPodkaster for iPhoneKrig og jobb i Nortraship9. april 1940 befant Trygve og Betty Gotaas seg om bord på et skip på vei til USA. Over natten ble livet til ekteparet Gotaas og tusenvis av andre nordmenn snudd på hodet. Trygve fikk jobb i Nortraship. Etter krigen fikk han lånt penger til å kjøpe sitt eget skip – og resten er historie.Ivrig jegerTrygve Gotaas var en ivrig jeger og var tidlig involvert i den tidlige viltforskningen i Norge. Blant annet med flytting av ryper og et forsøk på å importere koreanske fasaner. I 1960 forsøkte Gotaas å flytte hjem med en betydelig formue, men fordi myndighetene angivelig ville ta 80 prosent av formuen, etablerte ekteparet en trust. Trygve Gotaas døde i 1966 og etter konas Bettys død i 1972, ble midlene i fondet delt ut til de tilgodesette.Den 12 januar 1973 mottok lederen av Oslo Jeger- og fiskeforening et brev fra Chase Manhattan Trust Corporation Ltd. Med beskjed om at foreningen hadde mottatt 137 583 dollar i gave fra et fond etter tidligere medlem Trygve Gotaas.HØR OGSÅ: Han dro ut med 64 mann - kun tre kom levende hjemLev livet villere!Følg oss gjerne på Facebook!Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt! 
  • 64. Villmarksrådet #44

    30:21||Season 2024, Ep. 64
    Spør Villmarkslivs eksperter - Villmarksrådet #44Villmarksrådet er Podkasten Villmarkslivs «ekspertspalte». Her svarer våre jakt, fiske og friluftseksperter på det meste. I Villmarksrådet svarer våre eksperter og redaksjonen på lesernes og lytternes spørsmål. Våre eksperterVillmarksrådet består av våre eksperter som John Arne Tungen, Arne T. Hamarsland, Tom Schandy, Andreas Næristorp og ikke minst Dag Kjelsaas. Har du spørsmål til disse, så send oss en epost.Takk for at du lytter!HØR OGSÅ: Urvinner, jakt viltkjøptt og steinalderdietten - med Eirik GarnåsLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!
  • 63. Småvilt etter skuddet

    48:25||Season 2024, Ep. 63
  • 62. Puls og jakt

    29:59||Season 2024, Ep. 62
  • 61. Vind - jegerens beste venn - med Dag Kjelsaas

    31:52||Season 2024, Ep. 61
    Vinden - din beste venn og fiende når du er jegerSlik kan du bruke vinden til din fordel som jeger, fotojeger eller bare som observatør.Hvordan kan vi utnytte vinden til vår fordel? Enten vi jakter med våpen, kamera eller bare ønsker å se ville dyr, så kan vi utnytte vinden for å komme tetter på dyra.Dyra har en luktesans som er overlegen den menneskelige. Står vinden feil, så vil dyre få ferten av oss lenge før vi både ser og hører dem. Trolig er dette en egenskap dyra har måttet lære seg, fordi lukten av folk har vært koblet til frykt.Hør hele episoden om vind, jakt og dyras luktesans her:SpotifyPodkaster for iPhoneLukter på lang leiDag Kjelsaas lukter ikke spesielt vondt. Det kan vi skrive under på, men likevel har han opplevd at dyr har kunnet lukte han på svært lange avstander.– Jeg mener bestemt å ha sett at en reinflokk har reagert på meg, selv om de ikke har kunnet se meg. Avstanden kan ha vært over en kilometer, så luktesansen til dyra er det ikke noe å si på, forteller Dag.Hvordan fungerer dyrs luktesans?I denne episoden får du også høre mer om hvordan dyras luktesans fungerer og hva vi kan gjøre for å kamuflere vår egen lukt, slik at vi ikke støkker dyra.Bruker du vinden til din fordel, kan den være din venn – og motsatt din verste fiende om du ikke tar hensyn til den.HØR OGSÅ: Vær, vind og storviltets oppførsel - med Dag KjelsaasLev livet villere!Følg oss gjerne på Facebook!Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt! 
  • 60. Alt du lurer på om turbrennere - gass og multifuel - med Arne T. Hamarsland

    53:58||Season 2024, Ep. 60
    Guide til turbrennere – med Arne T. HamarslandHvilken turbrenner skal du velge? Gass, bensin, toppmontert, med eller uten slange, med eller uten forvarming og skal den brukes kun som sommeren eller trenger du noe som også virker i kuldegrader?Valg av turbrenner kan være vanskelig. Prisene varierer fra noen hundrelapper til noen tusenlapper. Sistnevnte kjøper man gjerne for at de skal vare lenge, og da ønsker man å velge riktig. I denne episoden tapper vi vår faste tester, Arne T. Hamarsland, for alt han vet om turbrennere.Hør hele episoden med tips til turbernnere her:SpotifyPodkaster for iPhoneAlt om turbrennereI løpet av episoden er vi innom alt fra ulike typer brennere, ulike typer drivstoff, effekt, ulike brennerhode, brennere som kan brukes med snudd gassboks for økt effekt vinterstid, du får svar på hvorfor effekten avtar når innholdet i gassboksen minker og mye mer.Les mer om turbrennereI Villmarksliv nr. 7/2024 (digitalt på Flipp.no) kan du også lese en guide til turbrennere om du ikke får svar på alt du lurer på i denne episoden. I tillegg finner du en test av turbrennere i Villmarksliv nr. 4/2024. Den kan du også lese på Flipp.no. Er du abonnent, leser du den testen gratis på Flipp.no/solo.HØR OGSÅ: 21 smarte tips til fjellturenLev livet villere!Følg oss gjerne på Facebook!Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt! 
  • 59. Jakten på Girardoni - med børsemaker og forfatter Alf Helland

    01:10:09||Season 2024, Ep. 59
    Jakten på Girardoni - og den hemmelige luftriflaDet hemmelige våpenet hadde ikke vært bygd på over 200 år. Da laget børsemaker Alf Helland fra Masfjord en kopi.Tre år brukte børsemaker Alf Helland i Masfjord på å bygge en kopi av luftrifla M1780 – historiens eneste luftdrevne militærvåpen konstruert av den genial oppfinneren og urmakeren Bartholomeus Girardoni.Hemmelig konstruksjonHva får en mann til å ville rekonstruere et våpen ingen har bygd på over 200 år? Et våpen som var så hemmelig i sin tid at det ikke finnes konstruksjonstegninger. Et våpen som fordrer bruk av håndverksteknikker som ikke lengre er i bruk. Et våpen hvor kolben, som også er tank for komprimert luft, har en lei tendens til å eksplodere.Jakten på den hemmelige luftrifla hører du her:SpotifyPodkaster for iPhoneLuftrifleSvaret på spørsmålet er som det ofte er; En kvinne, naturligvis.- Vi hadde sendt inn en søknad om et stipendiat ved Norsk håndverksinstitutt for å rekonstruere luftrifla, men tenkte ikke at vi ville få tilslag. Så fikk vi det, men jeg var skeptisk til å gyve løs på prosjektet. Det tårnet seg opp med praktiske utfordringer. Da sa kona mi, Anke; «Men Girardoni fikk det til, Alf!». Da var diskusjonen ferdig.HØR OGSÅ: Test av turbrennereLev livet villere!Bli gjerne med i vår nye Facebook-gruppe for Podkasten Villmarksliv.Støtt gjerne Podkasten Villmarksliv ved å abonner på Villmarksliv, Jakt eller Alt om fiske.Få unikt innhold: Meld deg på vårt nyhetsbrev med innhold fra Villmarksliv, Alt om Fiske og Jakt!