VETPodden

del

Resistente sopp - en global helsetrussel

Season 1, Ep. 13

Hva er resistente sopp? Hvorfor finner man sopp i mat og vann og hvordan kan det føre til noen helseproblemer? Mange forbinder soppinfeksjoner med uskyldige saker som fotsopp eller ringorm. I likhet med bakterier, kan også sykdomsfremkallende gjær- og muggsopp bli resistente mot midlene vi bruker for å bekjempe dem. Alvorlige, såkalt systemiske, soppinfeksjoner kan ramme de svakeste av oss; for eksempel de med svekket immunforsvar etter kreftbehandling eller infeksjoner.

Forekomsten av systemiske soppinfeksjoner øker også i Norge og antallet som dør av soppinfeksjoner kan komme til å øke betydelig, fordi resistens mot soppmidler spres i en høy fart over hele kloden. Hvordan kan dette påvirke landbruket? 

I denne episoden får vi besøk av Ida Skaar, som er leder for seksjonen Forskning, kjemi og toksinologi ved Veterinærinstituttet. Ida er forsker med sopp som spesialområde, og forskningen hennes spenner vidt: fra mugg og gjær i mat, fôr og drikkevann til soppinfeksjoner hos dyr til lands og til vanns.

Flere episoder