VastuullisuusPodcast

Share

Terhi-Anna Wilska - Kulutustottumukset ja niiden muuttamisen vaikeus

Season 1, Ep. 3

Miksi omia tottumuksia on niin vaikea muuttaa, vaikka tietää ne haitalliseksi? Miksi emme voi luopua lentämisestä, halpamuodista tai vähentää lihansyöntiä vaikka tiedämme ne haitalliseksi ilmastolle? Vastuullisuuspodcastin jakso nr. 3 käsittelee ihmismieltä ja identiteettiä, joka nykyään muodostuu pitkälti kuluttamisen tai kuluttamatta jättämisen kautta.

Millaisia asioita meidän pitäisi tehdä ollaksemme vastuullisia kuluttajia, vai onko sellaista käsitettä edes olemassa? Terhi-Anna Wilska on sosiologian tohtori ja työskentelee tällä hetkellä professorina Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimusaiheisiinsa kuuluvat muun muassa lifestyle, kulutuskäyttäytyminen, digitalisaatio, nuorten ja lasten kulutus sekä identiteetti ja kuluttaminen.


Terhi-Annan kanssa juttelemme muun muassa näistä aiheista:


4:33 Onko olemassa vastuullista kuluttamista? 

6:38 Näkyykö ilmastokriisi suomalaisten kulutuskäyttäytymisessä? 

10:22 Mitkä ikäryhmät ovat vastuullisempia kuluttajia?

16:22 Miten tulotaso vaikuttaa vastuulliseen käyttäytymiseen?

21:04 Mitä tekemistä identiteetillä on kuluttamisen kanssa?

30:35 Somevaikuttajat ja heidän vastuu ja vaikutus nuoriin

32:59 Millainen on suomalaisten asenne lentämistä kohtaan ja miten se on muuttunut?

39:40 Miten ilmastokeskustelua saisi rakentavampaan suuntaan?

57:26 Terhi-Annan vinkit vastuullisempaan kuluttamiseenMore Episodes

torstaina 18. kesäkuuta 2020

Ari Nissinen - Lentämisen vaikutus ilmastonmuutokseen

Season 1, Ep. 15
Lentäminen on päässyt otsikoihin ja median huulille eritoten IPCC-raportin jälkeen, mutta onko se todella ilmastopahis? Tätä selvittelemme jaksossa, jossa käsittelemme lentämisen päästöjä Suomen Ympäristökeskuksen ilmastotutkijan Ari Nissisen kanssa. Suomalaisten lennoista yli 70% on lomalentoja, työlentoja on vain vajaat 30%. Ari on ollut mukana tuottamassa SYKE'n lentämisen päästöjä koskevaa raporttia, jossa selkeästi kerrotaan erilaisista vaikutuksista, mitä lentäminen aiheuttaa. Lentämisestä toistellaan, että se kattaisi vain 2 % maailman päästöistä. Tämä sisältää kuitenkin vain pelkät hiilidioksidipäästöt, eikä kaikkia päästövaikutuksia, mitä lentäminen aiheuttaa. Ari avaa meille miten päästöjä on laskettu, ja mikä on esimerkiksi säteilypakotekerroin. Näin ymmärrät paremmin, minkälaisia päästöjä omatkin lennot aiheuttavat.Jaksossa Aria grillataan myös kysymyksistä kuten miten meidän pitäisi lomailla, onko lentäminen sallittua ilmastonäkökulmasta, ja keskustellaan onko maata pitkin matkailu sittenkään niin paljon ilmastoystävällisempää. 2:00 Onko lentäminen paha juttu?3:40 Mistä lentopäästöt muodostuvat? 4;30 Mikä on säteilypakotekerroin ja mikä sen merkitys on? 11:50 Miten suuri merkitys on sillä matkustaako maata pitkin vai lentämällä? 23:25 Onko Finnairin tavoite puolittaa päästönsä viidessä vuodessa realistinen? 25:25 Mistä päästölaskureiden erilaiset tulokset johtuvat ja onko olemassa suosittelemisen arvoista päästölaskuria?28:55 Miten meidän jatkossa pitäisi lomailla ilmastoystävällisesti? 30:55 Millä tavalla meidän pitäisi keskustella rakentavasti ilmastokriisistä?