VastuullisuusPodcast

Share

Ami Värtö & Sanni Saarimäki - Ilmastoahdistus

Season 1, Ep. 12

Ilmastoahdistus - siitä kärsii joka neljäs tutkimuksen mukaan. Jos siis olet neljän vaunun junassa, joka on täysi, siinä matkustaa ainakin vaunullinen ahdistuneita ihmisiä. Mutta onko ilmastoahdistus vain huono asia, vai voiko ahdistus olla katalyytti toiminnalle? Entä, millä tavalla oman ahdistuksensa saa helpottamaan, ja kanavoitumaan oikein? Miten ahdistus näkyy eri ikäluokissa?


VastuullisuusPodcastin 12. jaksossa kanssamme aiheesta on keskustelemassa ilmastopsykologi, Tunne ry.:n puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston psykologi Sanni Saarimäki, sekä vaikuttaja, luokanopettaja ja toimittaja Ami Värtö, joka alkuperäisellä @ilmastoahdistus -instagramtilillään keräsi huikean määrän seuraajia alta aikayksikön jakamalla ilmastotietoa, kertomalla ahdistuksesta ja kannustamalla vinkeillä ilmastoystävällisempään elämään. Amin tilin löytää nykyisin nimellä @pallonkokoinenelämä.


Oletko ahdistunut ilmastokriisistä, ja sen mahdollisista tulevaisuuskuvista? Kerro meille kokemuksia, ja siitä, mitä tuntemuksillesi tällä hetkellä teet!

More Episodes

torstaina 18. kesäkuuta 2020

Ari Nissinen - Lentämisen vaikutus ilmastonmuutokseen

Season 1, Ep. 15
Lentäminen on päässyt otsikoihin ja median huulille eritoten IPCC-raportin jälkeen, mutta onko se todella ilmastopahis? Tätä selvittelemme jaksossa, jossa käsittelemme lentämisen päästöjä Suomen Ympäristökeskuksen ilmastotutkijan Ari Nissisen kanssa. Suomalaisten lennoista yli 70% on lomalentoja, työlentoja on vain vajaat 30%. Ari on ollut mukana tuottamassa SYKE'n lentämisen päästöjä koskevaa raporttia, jossa selkeästi kerrotaan erilaisista vaikutuksista, mitä lentäminen aiheuttaa. Lentämisestä toistellaan, että se kattaisi vain 2 % maailman päästöistä. Tämä sisältää kuitenkin vain pelkät hiilidioksidipäästöt, eikä kaikkia päästövaikutuksia, mitä lentäminen aiheuttaa. Ari avaa meille miten päästöjä on laskettu, ja mikä on esimerkiksi säteilypakotekerroin. Näin ymmärrät paremmin, minkälaisia päästöjä omatkin lennot aiheuttavat.Jaksossa Aria grillataan myös kysymyksistä kuten miten meidän pitäisi lomailla, onko lentäminen sallittua ilmastonäkökulmasta, ja keskustellaan onko maata pitkin matkailu sittenkään niin paljon ilmastoystävällisempää. 2:00 Onko lentäminen paha juttu?3:40 Mistä lentopäästöt muodostuvat? 4;30 Mikä on säteilypakotekerroin ja mikä sen merkitys on? 11:50 Miten suuri merkitys on sillä matkustaako maata pitkin vai lentämällä? 23:25 Onko Finnairin tavoite puolittaa päästönsä viidessä vuodessa realistinen? 25:25 Mistä päästölaskureiden erilaiset tulokset johtuvat ja onko olemassa suosittelemisen arvoista päästölaskuria?28:55 Miten meidän jatkossa pitäisi lomailla ilmastoystävällisesti? 30:55 Millä tavalla meidän pitäisi keskustella rakentavasti ilmastokriisistä?