VastuullisuusPodcast

Share

Presidentti Tarja Halonen - Ilmastokriisi on ihmisoikeuskysymys

Season 1, Ep. 9

“Me emme selviä tästä, ellemme saa yhteiskunnan kaikkia sektoreita mukaan.”, toteaa presidentti Tarja Halonen ilmastokriisistä VastuullisuusPodcastin yhdeksännessä jaksossa.

Jaksossa presidentti Tarja Halonen toivottaa tervetulleeksi niin yksilöt, päättäjät, yritykset, tutkijat ja yhteiskunnan kaikki toimijat ratkaisemaan ilmastokriisiä yhdessä, ja toteaa kriisin vaikutusten olevan suurin niihin, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa. “Kyllä ne on ne ryhmät, jotka ovat tottuneet elämään kaikista lähimpänä luontoa - alkuperäiskansat, jos ajattelemme Brasilian sademetsiä, tai arktisen alueen ihmisiä, jotka ovat vuosituhansia eläneet luonnon kanssa yhdessä. Sitten tietysti globaalisti, kyllä ne ovat niitä, jotka muutenkin ovat kaikista haavoittuvimmassa asemassa; lapset, vanhukset, vammaiset ja isona ryhmänä köyhät”, presidentti sanoo.


Suomalaiset saavat presidentti Tarja Haloselta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä arvosanan tyydyttävä plus. Hän antaa erityisesti kiitosta lapsille ja nuorille, jotka jaksavat olla kiinnostuneita tulevaisuudesta. Presidentti Tarja Halonen huomauttaa, että voisimme ottaa oppia Bhutanista, joka on kehittänyt onnellisuusindeksin, joka kertoo miten hyvin maalla menee. Indeksiin on liitetty myös luonnon hyvinvointi, joka heijastuu ihmisten hyvinvoinnissa.

More Episodes

5/13/2020

Antero Vartia- Kompensointi ja päästösynnit

Season 1, Ep. 8
Kompensointia pidetään anekauppana ja viherpesuna. Ostetaanko sillä vain hyvä omatunto, jonka jälkeen voi jatkaa samaa mallia? Riittääkö oman elämän kompensoinniksi se, jos omistaa metsää? Miten kompensointi oikeastaan edes toimii?Kanssamme aiheesta on keskustelemassa voittoa tuottamattoman säätiön, Compensaten toimitusjohtaja ja perustaja Antero Vartia, joka on tunnettu myös muun muassa entisenä vihreiden poliitikkona ja Helsingin Löylyn rakennuttajana.Compensate joutui myös äskettäin poliisihallituksen hampaisiin. Mistä oikein oli kyse, ja onko Compensate toiminut lainopillisesti oikein? Entä miksi kompensointia ei voida tehdä vain valtion tasolla ja yksilötasolla vapaaehtoisesti, miksi Antero Vartia suosisi pakkotoimia sen osalta?"Tällä hetkellä ilmastopolitiikassa yksi suurimmista ongelmista on se, että meillä ei kunnianhimon taso riitä siellä alkuunkaan. Jos me nostetttaisiin sitä, me tehtäisiin paljon enemmän."Tästä ja paljon muusta, VastuullisuusPodcastin kahdeksannessa jaksossa:10:30 Mikä on hyvä kompensointijärjestelmä mikä ei?12:00 Miksi hiilinieluprojektit sijaitsevat muilla mantereilla?16:10 Suomen laki ja sen ongelmallisuus20:10 Toimiiko päästöjen hyvitys oikeasti, onko se anekauppaa vai saako sillä jotain konkreettista aikaiseksi?24:00 Millaiset kriteerit Compensatella on päästöhyvitysprojekteihin?31:10 Miksi päästöhyvitysten hinnat vaihtelee niin paljon eri palveluntarjoajien välillä ja miten niiden hinta muodostuu?39:10 Onko syytä miettiä vanhoja päästösyntejä ja jo aiheutettuja päästöjä?46:45 Onko hiilineutraali tai -negatiivinen maailma mahdollinen saavuttaa?