Share

cover art for Från lokalt till regionalt

Värmskogspodden

Från lokalt till regionalt

Season 1, Ep. 10

I det här avsnittet möter vi Eva Lingvall och Linda Janliden Resare som arbetar med utveckling på Region Värmland.

Eva arbetar med regeringsuppdraget "Vägen till hållbar utveckling" där projektet "Hållbara Värmskog" ingår som en testnod.


Vi pratar om Regionens och kommunernas roll i landsbygdsutvecklingen i Värmland, stödansökningar, service och mycket mer!


Häng på!

More episodes

View all episodes

  • 11. Handlingskraftiga Solveig

    01:01:51
    Sista avsnittet av Värmskogspodden! I det här avsnittet knyter vi ihop säcken och tar farväl av projektet och podden. Vi får träffa Solveig som bott i Värmskog i hela sitt liv. Hon är en fantastisk kvinna på många vis och nu får hon berätta mer om hennes engagemang i bygden och hur hon gick från tanke till handling när hon startade upp Värmskogs Supporterklubb som varit otroligt viktig för bygdens alla föreningar.
  • 9. Värmskogs Framtidsdag

    01:41:30
    Den 9 oktober anordnades Värmskogs framtidsdag där hela bygden var inbjuden att prata framtid och prioritera vilka frågor som är absolut viktigast för dem när det kommer till Värmskogs fortsatta utveckling. Under dagen var Värmskogspodden med för att fånga vilka diskussioner som var igång och vad folket tyckte. Det är poddens i särklass längsta avsnitt!Gäster och samtalsämnen: Susanne Walan - Befolkningsutveckling, skolan och behovet av fler bostäder.Thorbjörn Belenos - Känslan av sammanhang, gårdsutveckling, utredningen kring Byalaget och samarbete. Rebecca Sjöstam - Besöksnäring, eldsjälar och ekonomisk hållbarhet. Martin Nordahl och Pawel Tokarczyk - Skillnaden på Göteborg, Korea och Värmskog! Cirkulär ekonomi, andelsjordbruk, tjänsteplattformar och marknadsundersökningar. Karolina Andersson Widin - Kvinnokollektiv, lokal kvinnojour, nätverk, trygghet och föräldraskap. Häng med!
  • 8. Värmskogs kloka barn

    51:21
    Ännu ett avsnitt av Värmskogspodden! Under detta avsnitt får ni höra lite mer om vad vi gjort hittills i projektet, var vi står nu och hur planen framåt ser ut. Sedan har vi bjudit in några barn från Värmskog för att prata Värmskog och lösningar kopplat till Agenda 2030. Självklart avslutar Emil med en berättelse på temat husmanskost. Denna gång får vi höra om en älgjakt i Degerbyn.Häng med!
  • 7. Skogen - en hållbar resurs?

    56:34
    Varmt välkomna att lyssna på ännu ett avsnitt av Värmskogspodden!Under detta avsnitt får äntligen Emil prata om och dyka ner i sitt favoritämne - skogen!Vi pratar skogens betydelse, äganderätt och hållbarhet kopplat till skog och skogsbruk. Till vår hjälp har vi bjudit in Mellanskogs kommunikationschef Marie Wickberg samt deras ordförande Karin Perers. Häng med!
  • 6. Värmskogs för- och friskola - Navet i bygden

    01:18:37
    Äntligen är det dags igen för ett avsnitt av Värmskogspodden! Och nu har släpper vi vårt längsta avsnitt hittills, men det är kanske inte så konstigt då ämnet väcker många känslor och vi är nog många i bygden som är överens om att dagens ämne: Fri- och förskolan är bygdens viktigaste nav!I detta avsnitt träffar vi Lotta Andersson-Widin som var ordförande när man startade förskolan genom ett föräldrakooperativ. Hon berättar om hur tankarna gick då, vilka svårigheter som fanns och vad den kooperativa idén bygger på!Sedan har vi med Henrik Emilsson som är ordförande för för- och friskolan idag som berättar om hur styrelsens arbete ser ut idag, vilka förändringar som skett och vilka utmaningar som finns. Vi pratar även om den friskoleutredning som pågår och på vilket sätt den kan komma att påverka vår skola. Vi vill inför att ni lyssnar tala om att ljudkvalitén inte är helt på topp då vi hade lite svårigheter under avsnittet. Men vi hoppas ni ändå ska tycka att det är ett intressant och bra avsnitt!
  • 5. Drömmen om ett seniorboende

    59:43
    Drömmen om ett seniorboende! Är det möjligt för oss i Värmskog? Hur ska det se ut? Vart ska det ligga? Hur går man tillväga? I detta avsnitt träffar vi Annika Andersson som är född och uppvuxen i Värmskog. Hon berättar om sina tankar, drömmar och ideér kring hur ett seniorboende i Värmskog kan se ut och vart hon anser att det ska vara placerat och varför. Bredvid henne sitter Leif Pettersson från Långserud som är en sann eldsjäl och som varit engagerad i Långseruds utveckling i många år. Han satt som ordförande i föreningen som skred till verket och byggde ett seniorboende. Vi får ta del av deras arbete och hur de gick tillväga, vad som varit svårt och hur det blev för dem. Utöver det pratar vi om hur en bygdefond fungerar, Värmskogs-valsen och en kvinnas innersta längtan.
  • 4. Inflyttad till Värmskog

    50:07
    Mitt i vårt avsnitt gick strömmen, i hela Värmskog, och allt vi spelat in var borta. Men en fiskmås i en transformator (eller reaktor) stoppar inte Värmskogspodden utan vi åkte ner och gjorde klart senare på kvällen, i pyjamas! I detta avsnitt får ni möta Jens Andersson Franek och Johanna Lindskog. Två underbara människor som utan anknytning till Värmskog hamnade här i vår bygd. De berättar om varför de valde att flytta hit, hur Johannas förväntningar inte blev som hon hade tänkt sig pga corona, vilka saker som varit svåra att vänja sig med och varför de ändå valt att bo kvar i bygden!Vi får även höra historien om hur det gick till när det bjöds på Värmskogs första smörgåstårtskalas.Häng med kamrater!
  • 3. Lanthandeln nu och då

    01:01:44
    I avsnitt tre intervjuar vi Sigurd Bengtsson som drivit Värmskogs lanthandel tillsammans med sin fru Ingrid i 59 år. Vi får höra om hur affären utvecklat sig till vad den är idag och en del historier från åren som gått. Tommy Sandström och hans bror Thomas Sandström tog över lanthandeln för snart två år sedan och den drivs idag av deras mor Marina. Han berättar bland annat om vad som fick dem att vilja driva affären och vad han tror är viktigt för att Värmskog ska fortsätta att utvecklas!