Utsiktspodden

Share

Storytelling

Season 2, Ep. 5

Storytelling är mer än ett verb som på engelska betyder att berätta en historia. Det har blivit ett koncept som kan vävas in i all mänsklig kommunikation där det då blir ett verktyg för påverkan. Ibland en omedveten sådan på grund av det som inom psykologin kallas narrativ transport. I det här avsnittet möter vi Alexandra Kambler som länge har vandrat med "storytelling" och har utforskat historieberättaren som bor i alla oss människor. Likt de tidigare avsnitten i den här säsongen sitter även Linus Lyckehult med oss i studion och bjuder på sina klarsynta reflektioner.


Är storytelling något bra? På vilket sätt kan storytelling användas till någons fördel och någon annans olycka? Finns det skäl till att vara vaksam och varför har det blivit en sådan stor grej i dagens digitala samtid?


More Episodes

3/13/2022

Filterbubblor och Metaverse

Season 2, Ep. 6
Vi måste filtrera våra intryck i olika stora portioner. En del människor kan konsumera ett konstant flöde av nyheter i kristider medans andra måste titta bort, välja bort och aktivt söka efter andra intryck. Idag får vi själva skapa dessa "filterbubblor" genom aktiva handlingar. I morgondagen har vi andra sorters filter att ha hänsyn till. Det handlar om hur vi kommer att bli en del av Metaverse - denna hypade och och omtalade kommande revolution.Om du tror att du inte kommer bli påverkad av Metaverse så tror du nog fel. Lite klumpigt sagt kan det sägas att "Metaverse" är nästa version av Internet". Det stämmer bara till en viss del. Revolutionen kommer nästan vara lika stor, men det finns också mycket som skiljer. Den kommer förändra sättet vi umgås på och formerna för hur och var vi arbetar. Den kommer att skapa en ny form av ekonomi och behov. Den kommer ställa till stora problem för både lagefterlevnad och den personliga integriteten. Om du fortfarande inte riktigt förstår vad Metaverse försöker bli så kan det här podd-avsnittet vara en bra början. Vi börjar från början. I en grotta för mycket länge sedan och en vision om när drömvärlden flyter ihop med den verkliga världen, och alldeles strax sägs det att vi är där. Åtminstone om vi skall lyssna på Micsosoft, Apple, Facebook, Adobe, IBM, Epic, Huawei, Samsung, Philips, och ja - alla andra stora leverantörer som kraftsamlar för att bygga om vår värld. När verkligheten möter det virtuella. Överallt. 

Comments