Utsiktspodden

Share

Pronomen och generationer

Season 2, Ep. 8

-"Pappa, du kan inte säga så. Världen är så lättkränkt". Det var någon som min dotter sade till mig vid middagsbordet för någon vecka sedan, och jag försökte inte ens vara elak eller missunnsam. Jag trampade fel i en för mig komplex värld av könsneutralitet och pronomen som måste vara både detaljerade och korrekta. Jag vill möta människor i deras önskan om att få välja sin identitet, men jag är rädd för att göra misstag i en värld som ibland inte är förlåtande.


Det här specialavsnittet är ett samtal mellan far och dotter. Jag, en pappa som snart fyller femtio och min dotter som befinner sig i en komplex tonårsvärld. Två generationer som möts i samtal över något som förändrats så radikalt under de senaste decennierna. Han, Hon, Hen, Bigender, HBTQ, Födslokön, Intersexuell och Demisexuell. Vi försöker blicka ut över en ny och stor kontinent av begrepp som alla behövs och möjligör individuell frihet men som ibland kan upplevas som minerad mark för en outbildad och ofärstående äldre generation.


För att kunna lära mig måste jag först visa min sårbarhet.

Att jag inte alltid förstår. Att min generation har mycket att lära oss av den yngre.

Att jag bär på tankar som ingen kanske kan, vill eller vågar svara på.

More Episodes

söndag 13 mars 2022

Filterbubblor och Metaverse

Season 2, Ep. 6
Vi måste filtrera våra intryck i olika stora portioner. En del människor kan konsumera ett konstant flöde av nyheter i kristider medans andra måste titta bort, välja bort och aktivt söka efter andra intryck. Idag får vi själva skapa dessa "filterbubblor" genom aktiva handlingar. I morgondagen har vi andra sorters filter att ha hänsyn till. Det handlar om hur vi kommer att bli en del av Metaverse - denna hypade och och omtalade kommande revolution.Om du tror att du inte kommer bli påverkad av Metaverse så tror du nog fel. Lite klumpigt sagt kan det sägas att "Metaverse" är nästa version av Internet". Det stämmer bara till en viss del. Revolutionen kommer nästan vara lika stor, men det finns också mycket som skiljer. Den kommer förändra sättet vi umgås på och formerna för hur och var vi arbetar. Den kommer att skapa en ny form av ekonomi och behov. Den kommer ställa till stora problem för både lagefterlevnad och den personliga integriteten. Om du fortfarande inte riktigt förstår vad Metaverse försöker bli så kan det här podd-avsnittet vara en bra början. Vi börjar från början. I en grotta för mycket länge sedan och en vision om när drömvärlden flyter ihop med den verkliga världen, och alldeles strax sägs det att vi är där. Åtminstone om vi skall lyssna på Micsosoft, Apple, Facebook, Adobe, IBM, Epic, Huawei, Samsung, Philips, och ja - alla andra stora leverantörer som kraftsamlar för att bygga om vår värld. När verkligheten möter det virtuella. Överallt. 

Comments