Share
Ulest: Kristne klassikere
Peder Solberg, William Grosås og Tore Hjalmar Sævik presenterer tekster fra hvert århundre i kirkens historie.
Latest episode
Episode 56 - Josef Ratzinger "Jesus fra Nasaret" Å lese i den ånd skriften ble skrevet i. (Del 2)
47:54|Hvordan bør vi forholde oss til Bibelen som tekst? Hva er forholdet mellom tillit til Bibelen og tillit til Jesus selv? Får vi først tillit til Bibelen og deretter til Jesus, eller er det motsatt? Josef Ratzinger sin bøker om Jesus viser veien mot et bibelsyn som i tillit til troen sannhet motstår både fundamentalisme og relativisme
More episodes
View all episodes
Episode 55 - Josef Ratzinger: "Jesus fra Nasaret" Sannheten er verken liberal eller konservativ. Den er bare sann. (Del 1)
45:47|Hvilken rolle spiller vitenskapelige undersøkelser av bibelen for troen? Er det forskjell på Jesus fra Nasaret og kirkens Kristus? Nei, hevdet Josef Ratzinger. Sannheten er én. Gjennom et langt liv i studiet og bønn søkte han og forene tro og fornuft, vitenskap og bønn i sin lesning av evangeliene.Episode 54 - Live: Søren Kierkegaard: «Philosophiske smuler». Den eneste måten å være kristen på. (Del 2)
47:12|Kierkegaard gikk til krig mot all falsk objektivitet. Kirken, tradisjonen, felleskapet eller sakramentene kan ikke frelse et menneske uten at mennesket selv blir involvert og tar ansvar for sitt liv. Kierkegaard fryktet fremfor alt falsk kristendom. Men når alt det ytre er revet ned, hva står så igjen?Episode 53 - Live: Søren Kierkegaard: «Philosophiske smuler». Bedre godt hengt enn slett gift.
45:46|Søren Kierkegaard (1813 -1855) var en dansk filosof og teolog. Etter et skandaløst brudd med sin forlovede innledet han et teologisk, filosofisk og psykologisk forfatterskap uten sidestykke i Skandinavia. Kierkegaard utforsket temaer som tro, angst, frihet og det enkelte individets ansvar for å leve et autentisk liv. Han var kjent for sin satiriske og ironiske skrivestil. Men selv forstod han seg selv som først og fremst som kristen profet og predikant.Episode 52 - Dietrich Bonhoeffer: «Etterfølgelse». Å lyde for å tro. Å tro for å lyde? (Del 2)
46:28|Fra fengselet utviklet Bonhoeffer sin teologi. Han reflekterte over hva det betyr å være kirke i spennet mellom kravet til å handle ansvarlig og å holde oppe de kristne idealene han maler frem i «Etterfølgelse». Hvor går lydighetens grenser? Er det rett å forsøke å drepe Hitler? Hva skal kristendommen være i en være der «religion» ikke lenger fungerer som en samlende meningsfull størrelse?Episode 51 - Jøde-kristent fermate. Gjest: Oskar Skarsaune
50:29|Dagens episode er et opptak fra bibelkonferansen på NLA Høgskolen i Oslo 31. august. Peder og William snakker med professor emeritus Oskar Skarsaune om de jødiske røttene til kristendommen. Hvor ble det av den tidlige kirkens jødiske identitet? Hvordan påvirket jøder og kristne hverandres forståelse av Bibelen? Og hvordan kan studier av jødedommen hjelpe oss til å forstå den kristne gudstjenesten?Episode 50 - Dietrich Bonhoffer: «Etterfølgelse». Den dyre nåden (Del 1)
45:03|Da nazistene tok kontroll over kirken i Tyskland, ble Dietrich Bonhoeffer (1906 -1945) en av de sentrale lederne i den anti-nazistiske bekjennelseskirken. «Etterfølgelse» er en bok skrevet mot studentene i bekjennelseskirkens praktisk-teologiske seminar. Hva slags bakgrunn hadde Bonhoeffer? Hva var det i hans bakgrunn som gjorde ham i stand til å motså passivitet i møte med nazismen?