Share

cover art for Ulest: Kristne klassikere

Ulest: Kristne klassikere

Peder Solberg, William Grosås og Tore Hjalmar Sævik presenterer tekster fra hvert århundre i kirkens historie.


Latest episode

  • Episode 59: Postludium og avsluttende medley. Perlen, bæsjen og dåpskappen. (Del 2)

    51:49|
    I den siste episoden i vår første sesong går vi tilbake til det spørsmålet om hvorfor Jesus måtte dø. Temaet skapte sterke reaksjoner da Anselm-episodene kom ut. Hva er forholdet mellom treenighetslæren og forholdet mellom tro og gjerninger? Og henger dette sammen med hvordan vi tenker om forsoningen?

More episodes

View all episodes

  • Episode 58 - Postludium og avsluttende medley. Historien er ikke fortiden. (Del 1)

    01:03:40|
    Men denne episoden markerer vi at vi har nådd målet vi satt oss ut for å nå. Vi har snakket om en tekst fra hvert århundre av kirkens historie. Men hvilken tekst overrasket oss mest? Hvilken tidsperiode var mest spennende å sette seg inn i? Og hvor går veien videre for podkasten nå?
  • Episode 57 - Norsk filosofisk da capo med Egil Wyller. Gjest: Solveig Magnus Reindal.

    45:40|
    Egil Wyller (1925- 1921) var en norsk idehistoriker og filosof. Han var ble interessert i Heidegger og eksistensialismen. Så ble han platonist før han tilslutt omvende seg til kristendommen. Han søkte å vise hvordan kristendom hang uløselig sammen med den greske tanke, men også at platonismen trengte kristendom for å gi mening. Wyller viste hvordan den kristen-platonistiske Gudsforståelsen er tråden som vever sammen den vestlige kulturhistorien både gjennom kunst, litteratur, musikk og poesi. Wyllers livsverk får et tydelig uttrykk i Henologisk Skriftserie en samling refleksjoner om en rekke temaer på 20 bind utgitt på Spartacus forlag.
  • Episode 56 - Josef Ratzinger "Jesus fra Nasaret" Å lese i den ånd skriften ble skrevet i. (Del 2)

    47:54|
    Hvordan bør vi forholde oss til Bibelen som tekst? Hva er forholdet mellom tillit til Bibelen og tillit til Jesus selv? Får vi først tillit til Bibelen og deretter til Jesus, eller er det motsatt? Josef Ratzinger sin bøker om Jesus viser veien mot et bibelsyn som i tillit til troen sannhet motstår både fundamentalisme og relativisme
  • Episode 55 - Josef Ratzinger: "Jesus fra Nasaret" Sannheten er verken liberal eller konservativ. Den er bare sann. (Del 1)

    45:47|
    Hvilken rolle spiller vitenskapelige undersøkelser av bibelen for troen? Er det forskjell på Jesus fra Nasaret og kirkens Kristus? Nei, hevdet Josef Ratzinger. Sannheten er én. Gjennom et langt liv i studiet og bønn søkte han og forene tro og fornuft, vitenskap og bønn i sin lesning av evangeliene. 
  • Episode 54 - Live: Søren Kierkegaard: «Philosophiske smuler». Den eneste måten å være kristen på. (Del 2)

    47:12|
    Kierkegaard gikk til krig mot all falsk objektivitet. Kirken, tradisjonen, felleskapet eller sakramentene kan ikke frelse et menneske uten at mennesket selv blir involvert og tar ansvar for sitt liv. Kierkegaard fryktet fremfor alt falsk kristendom. Men når alt det ytre er revet ned, hva står så igjen?
  • Episode 53 - Live: Søren Kierkegaard: «Philosophiske smuler». Bedre godt hengt enn slett gift.

    45:46|
    Søren Kierkegaard (1813 -1855) var en dansk filosof og teolog. Etter et skandaløst brudd med sin forlovede innledet han et teologisk, filosofisk og psykologisk forfatterskap uten sidestykke i Skandinavia. Kierkegaard utforsket temaer som tro, angst, frihet og det enkelte individets ansvar for å leve et autentisk liv. Han var kjent for sin satiriske og ironiske skrivestil. Men selv forstod han seg selv som først og fremst som kristen profet og predikant.