Share

cover art for 140. Staffan Ling

TV-fabriken

140. Staffan Ling

Season 6

En tv-legendar vars första produktion var en ungdomsserie om två 12 åringar och en schäfervalp som jagar bovar längs Vindelälven. Staffan Ling rörde sig senare i sin karriär mot underhållningen och kom att bli en av våra mest profilerade programledare. Hör om hans intresse för internationell tv, om hans beef med Kay Pollak, om att göra tv i en annan tid, samarbetet med hans parhäst Bengt Andersson som visar sig var en väldigt känslig typ och inte minst om kultrollen i Sällskapsresan 2 - Snowroller. När drack han en vargtass senast? Han berättar också om tittarsuccén Femettan, varför han sa upp sig från SVT och gick till TV4, kontakten med Martin Timell, Stadskampen och om frugans undringar när Staffan kommer hem med Carola Häggkvists läppstift på sig. Och vad gillar han Wahlgrens? (Staffans granne bilar lite i väggen mellan 8-23 minuter i detta avsnitt men det tar vi inget extra för.)

More episodes

View all episodes

  • 152. Lotta Lundgren

    01:22:34||Season 7
    Landet Brunsås och Historieätarna gjorde henne till en av Sverges mest profilerade tv-ansikten. Just nu är hon aktuell med ett nytt program på UR, hör hennes brandtal till det sexiga UR, vikten av public service och om hennes kärlek för hantverket TV. Hör hur hon hamnade i rutan från början, hur var det att möta offentligheten i både med och motgång? Hör om hennes förälskelse och kärlek till tv-producenten Karin af Klintberg och om skammen att behöva bryta upp sin familj för öppen ridå när hon och Erik Haag blev ett par. Vi pratar också om hur det var att bli utskälld av svenska folket när de var julvärdar, varför kunde de inte sända direkt som alla andra? Hör också om hur hennes reklam-deal med Coop kostade henne jobbet på SVT och varför hon gick till TV4.
  • 151. Fredrik Wikingsson

    01:33:37||Season 7
    Säsongspremiären gästas av en av de som förnyat tv-branschen i Sverige mest, men när uppstod längtan för tv? Hör om när Fredrik blev ghostad på sitt första tv-jobb, om "Hello Sydney", fällningarna i Granskningsnämnden efter att ha tagit okända män på könet i "Ursäkta Röran, om Öppna Kanalen och deras stora framgångar på Kanal 5. Hur tänker han om att jobba i andra mediehus, om hans Mello-idé som sågades, om att balansera på en tunn tråd till lyteskomik, om gängbråket på avenyn med Oldsberg & Håkan Hellström och programmet han aldrig kommer göra igen. Dessutom: prestige-SVT-uppdraget han hade älskat att göra och om mångmiljon-maskinen Fredrik; är det rimligt att tjäna så mycket för så få tittare och vad har han fått försaka?
  • Repris: Anders Kraft

    44:30||Season 6
    Från 2017: TV-fabriken #1. Mångas absoluta favorit i nyhetsstudion Anders Kraft, som precis beslutat sig för att lämna TV4 efter nästan 30 år.
  • 150. Best of säsong 6

    01:16:23||Season 6
    TV-nörderi på hög nivå när vi traditionsenligt summerar det gång året med Sveriges största tv-podcast. Vi bjuder en och annan överraskning, en hemlig gäst och en klassisk gammal signaturmelodi som nu fått en hel text. Gäster är Simon Karlsson & Peter Gropman.
  • 149. Radiohjälpen - Kristina Henschen, generalsekreterare

    01:05:17||Season 6
    Varför behövs Radiohjälpen och vad gör en generalsekreterare? Kristina är också journalist och berättar om hennes intervju med Nelson Mandela, om att ha Uppdrag Granskning som granne, om varför public service ska ägna sig åt insamlingar och om det kan krocka med den journalistiska verksamheten? Hör också om hur ofta det händer att organisationer Radiohjälpen fördelat pengar till får lämna tillbaka medel som använts fel, om oron för det nya statliga biståndet, om "white saviourism", vit makt och om Carina Bergfeldt-gate. Och inte minst, hur mycket skänker hon själv av sin lön?
  • 148. Robert Aschberg

    01:13:47||Season 6
    Häng me' när kung Robert gästar TV-fabriken! TV3-profilen och Publicistklubbens ordförande berättar om hur han gick från tidning till TV och blev fast. Hör om trianglarna i Diskutabelt, om starten av Strix Television och kritiken att utnyttja praktikanter, om friheten förr utan många producentled, att kunna blanda högt och lågt men ändå behålla trovärdigheten, om TV4:s "trivsel-farcism" och hans hårda kritik mot Ernst Kirschsteiger och teatern i Uppdrag Granskning. Hör också om vad han tror om tv:s framtid, om erbjudandet från SVT som han nobbade, nya public service-utredningen, hans avtackning på TV3 och inte minst om hans hat för tårta.
  • 147. BBC Studios till Sverige - Peter Nyrén

    01:07:37||Season 6
    Produktionsbolaget BBC Studios har etablerat sig i Sverige. Men vad betyder det? Hör Peter Nyrén som är head of BBC Studios Nordic Production Sweden i Stockholm berätta om rollen han fått, hur han fick jobbet som BBC-chef, hans långa tv-bakgrund i Sverige och om varför BBC nu finns här. Vad tycker han om utvecklingen med att stora internationella mediebolag köper upp mindre svenska tv-produktionsbolag, vilka program har BBC idag som han tycker också borde visas i Sverige, skulle SVT kunnat ha ett liknande upplägg som BBC Studios har och vilka ekonomiska muskler från moderbolaget har han med sig in i den svenska tv-marknaden?
  • 146. Vänner och Fiender - Louise Edlind & Anna von Rosen

    01:29:38||Season 6
    Om skolexperimentet och rekord-såpan Vänner & Fiender som är den svenska tv-serie som spelat in flest avsnitt, över 700! Den ljuvliga duon Louise Edlind (Marianne) och Anna von Rosen (Gudrun) berättar om sin kritik hur serien såg ut, statusskillnaden mellan såpoperorna, om att produktionen också var en tv-utbildning och skola, vem som var den största stjärnan och om Hollyhammar där serien spelades in - mångmiljonsatsningen som slutade i fiasko. Hör de också prata om att hamna i östermalmsdam och bitch-facket, kanalbytet från TV3 till Kanal 5, om känsliga scener som de sagt nej till eller mått dåligt av. Och vad sa Annas bonuspappa Ingmar Bergman om hennes medverkan i serien? Medverkar gör också Mojje som med bandet Together spelade in signaturmelodin till serien som blev en stor hit, men blev bandet lurade?
  • 145. Vad hände sen, Allram Eest?

    35:03||Season 6
    Allram Eest har medverkat i många tv-produktioner. Han sågs första gången 2002 i sin egen talkshow "Allra mest tecknat" i SVT. Sen fick han också medverka i Melodifestivalen, Söndagsöppet och Allsång på Skansen. År 2004 fick Allram sin egen julkalender i SVT, Allrams Höjdarpaket där han och Tjet varje dag visade ett avsnitt av TV-serien Höjdarna och öppnade dagens lucka. I sina program har han berättat om alla möjliga historier han gjort: som att ha vunnit ett antal Nobelpris, grundat SVT och skapat världen, men vad stämmer av allt det där? Plötsligt försvann han från tv-rutan, var tog han vägen, vad hände sen? Från ca 5 min in i avsnittet medverkar även dockskaparen Petter Lennstrand (med mindre distat ljud).