Share

cover art for 149. Radiohjälpen - Kristina Henschen, generalsekreterare

TV-fabriken

149. Radiohjälpen - Kristina Henschen, generalsekreterare

Season 6

Varför behövs Radiohjälpen och vad gör en generalsekreterare? Kristina är också journalist och berättar om hennes intervju med Nelson Mandela, om att ha Uppdrag Granskning som granne, om varför public service ska ägna sig åt insamlingar och om det kan krocka med den journalistiska verksamheten? Hör också om hur ofta det händer att organisationer Radiohjälpen fördelat pengar till får lämna tillbaka medel som använts fel, om oron för det nya statliga biståndet, om "white saviourism", vit makt och om Carina Bergfeldt-gate. Och inte minst, hur mycket skänker hon själv av sin lön?

More episodes

View all episodes

 • 150. Best of säsong 6

  01:16:23
  TV-nörderi på hög nivå när vi traditionsenligt summerar det gång året med Sveriges största tv-podcast. Vi bjuder en och annan överraskning, en hemlig gäst och en klassisk gammal signaturmelodi som nu fått en hel text. Gäster är Simon Karlsson & Peter Gropman.
 • 148. Robert Aschberg

  01:13:47
  Häng me' när kung Robert gästar TV-fabriken! TV3-profilen och Publicistklubbens ordförande berättar om hur han gick från tidning till TV och blev fast. Hör om trianglarna i Diskutabelt, om starten av Strix Television och kritiken att utnyttja praktikanter, om friheten förr utan många producentled, att kunna blanda högt och lågt men ändå behålla trovärdigheten, om TV4:s "trivsel-farcism" och hans hårda kritik mot Ernst Kirschsteiger och teatern i Uppdrag Granskning. Hör också om vad han tror om tv:s framtid, om erbjudandet från SVT som han nobbade, nya public service-utredningen, hans avtackning på TV3 och inte minst om hans hat för tårta.
 • 147. BBC Studios till Sverige - Peter Nyrén

  01:07:37
  Produktionsbolaget BBC Studios har etablerat sig i Sverige. Men vad betyder det? Hör Peter Nyrén som är head of BBC Studios Nordic Production Sweden i Stockholm berätta om rollen han fått, hur han fick jobbet som BBC-chef, hans långa tv-bakgrund i Sverige och om varför BBC nu finns här. Vad tycker han om utvecklingen med att stora internationella mediebolag köper upp mindre svenska tv-produktionsbolag, vilka program har BBC idag som han tycker också borde visas i Sverige, skulle SVT kunnat ha ett liknande upplägg som BBC Studios har och vilka ekonomiska muskler från moderbolaget har han med sig in i den svenska tv-marknaden?
 • 146. Vänner och Fiender - Louise Edlind & Anna von Rosen

  01:29:38
  Om skolexperimentet och rekord-såpan Vänner & Fiender som är den svenska tv-serie som spelat in flest avsnitt, över 700! Den ljuvliga duon Louise Edlind (Marianne) och Anna von Rosen (Gudrun) berättar om sin kritik hur serien såg ut, statusskillnaden mellan såpoperorna, om att produktionen också var en tv-utbildning och skola, vem som var den största stjärnan och om Hollyhammar där serien spelades in - mångmiljonsatsningen som slutade i fiasko. Hör de också prata om att hamna i östermalmsdam och bitch-facket, kanalbytet från TV3 till Kanal 5, om känsliga scener som de sagt nej till eller mått dåligt av. Och vad sa Annas bonuspappa Ingmar Bergman om hennes medverkan i serien? Medverkar gör också Mojje som med bandet Together spelade in signaturmelodin till serien som blev en stor hit, men blev bandet lurade?
 • 145. Vad hände sen, Allram Eest?

  35:03
  Allram Eest har medverkat i många tv-produktioner. Han sågs första gången 2002 i sin egen talkshow "Allra mest tecknat" i SVT. Sen fick han också medverka i Melodifestivalen, Söndagsöppet och Allsång på Skansen. År 2004 fick Allram sin egen julkalender i SVT, Allrams Höjdarpaket där han och Tjet varje dag visade ett avsnitt av TV-serien Höjdarna och öppnade dagens lucka. I sina program har han berättat om alla möjliga historier han gjort: som att ha vunnit ett antal Nobelpris, grundat SVT och skapat världen, men vad stämmer av allt det där? Plötsligt försvann han från tv-rutan, var tog han vägen, vad hände sen? Från ca 5 min in i avsnittet medverkar även dockskaparen Petter Lennstrand (med mindre distat ljud).
 • 144. Leif GW Persson

  01:20:14
  Han är en av Sveriges mest älskade professorer som under decennier vårdat sitt varumärke i tv. Vi pratar om tv som folkbildningsplattform, om programserien som lades ner efter att ha överösts av anmälningar till Granskningsnämnden och samarbetet med Jan Guillou om tv-deckare som Anna Holt. Hör också om hur han hamnar på Efterlyst efter stenhårda löneförhandlingar med Jan Stenbeck och Hasse Aro, varför han lämnar TV3 för SVT, hans starkaste minnen från Veckans Brott, hans inställning till Dumpen, hans generande relation till tv-publiken och hans mångmiljon-imperium och planerna att lansera ett eget snus. Dessutom; hans hårda kritik mot SVT och jämförelsen med Nordkorea, om "gråkoftan", om övergången till TV4 som skämmer bort honom med gåvor, utskällningen till Camilla Kvartoft, kängan till polisen och hans kaxiga svar om varför han tackar nej till På Spåret. Du hör också om misslyckade Hollywood-satsningen, vad driver honom när han ju inte behöver jobba och hur det är att vara så rik att man kan be folk fara åt helvete.
 • 143. Alla Mot Alla - Emil Persson, producent

  01:11:40
  Allt om Alla Mot Alla! De spelar in 128 program om året och det är många som avslutar sin tv-kväll med denna quiz-underhållning. Vad tycker han om På Spåret, vad innebär hans producent-roll, hur castas deltagare, hur mycket får de tävlande betalt och vem skriver alla underfundiga fråge-texter? Hör också om cynismen kring Janne Josefssons medverkan, hur mycket betyder Filip & Fredrik för programmet, tittarsiffror, jobba alkoholpåverkad, rekordlånga finalinspelningen på Globen och om drömmen att sälja formatet till USA. Vi hann också prata lite om eventuell beröringsskräck mellan Erik & Mackan och Filip & Fredrik, Fördomspodden och om att miljonerna rullar in.
 • 142. Josefine Sundström

  01:29:08
  Voxpop, Melodifestivalen, Combo, Säpop, Jukebox, Junior-Jeopardy och inte minst Lilla Melodifestivalen! Josefine Sundström har gjort väldigt mycket tv men nu avslöjar vi något som få vet om, hennes första håriga tv-jobb inför miljonpublik! Josefin berättar också om besvikelsen efter det svaga resultatet som artist i Melodifestivalen 1999, om hur hon nobbade ett jobb på Sommarlov, hur hon hamnade på Voxpop, hennes första intervju med en världsberömt boyband och hennes minnen från SVT Växjö. Hör också om när hon fick leda Melodifestivalen 2001 om hur hon lämnar SVT för TV4, om det bortglömda musikprogrammet Combo som hon gjorde i många år. Dessutom får vi veta mer om den utskällda floppen "Säpop", om utseendefixeringen i tv-branschen, om författarskapet som också lett henne till tv, fusket i "Hela Kändissverige Bakar", om hon saknar programledarjobb i tv idag och om att ha en räv bakom örat.