Share

cover art for 136. DOKUMENTÄR: Kunglig tv

TV-fabriken

136. DOKUMENTÄR: Kunglig tv

Season 6

Kungen fyller 50 år på tronen. Prins Daniel fyllde 50 år. Drottning Silvia fyller 80 år. Det har funnits anledning att mediebevaka kungahuset just i år.

Förutom Året med kungafamiljen som år efter år följer de kungliga så har vi fått dokumentärer som Kungen & jag, Tronen, Kungen med två ansikten, Kungens innersta krets och den stora bevakningen av kungens 50 år på tronen. Inte minst fick vi se födelsedagsporträtt på Prins Daniel och Drottning Silvia. Men hur bevakas kungahuset, vem får träffa kungen och vad har hovet för krav på det som sänds?

Gäster: Karin af Klintberg som gjort kungens enda djupintervju som blev både bio och tv-program, Sara Bull som är producent för SVT:s långkörare "Året med kungafamiljen" och Johan T Lindwall som bevakat kungafamiljen i decennier.

More episodes

View all episodes

 • 145. Vad hände sen, Allram Eest?

  35:03
  Allram Eest har medverkat i många tv-produktioner. Han sågs första gången 2002 i sin egen talkshow "Allra mest tecknat" i SVT. Sen fick han också medverka i Melodifestivalen, Söndagsöppet och Allsång på Skansen. År 2004 fick Allram sin egen julkalender i SVT, Allrams Höjdarpaket där han och Tjet varje dag visade ett avsnitt av TV-serien Höjdarna och öppnade dagens lucka. I sina program har han berättat om alla möjliga historier han gjort: som att ha vunnit ett antal Nobelpris, grundat SVT och skapat världen, men vad stämmer av allt det där? Plötsligt försvann han från tv-rutan, var tog han vägen, vad hände sen? Från ca 5 min in i avsnittet medverkar även dockskaparen Petter Lennstrand (med mindre distat ljud).
 • 144. Leif GW Persson

  01:20:14
  Han är en av Sveriges mest älskade professorer som under decennier vårdat sitt varumärke i tv. Vi pratar om tv som folkbildningsplattform, om programserien som lades ner efter att ha överösts av anmälningar till Granskningsnämnden och samarbetet med Jan Guillou om tv-deckare som Anna Holt. Hör också om hur han hamnar på Efterlyst efter stenhårda löneförhandlingar med Jan Stenbeck och Hasse Aro, varför han lämnar TV3 för SVT, hans starkaste minnen från Veckans Brott, hans inställning till Dumpen, hans generande relation till tv-publiken och hans mångmiljon-imperium och planerna att lansera ett eget snus. Dessutom; hans hårda kritik mot SVT och jämförelsen med Nordkorea, om "gråkoftan", om övergången till TV4 som skämmer bort honom med gåvor, utskällningen till Camilla Kvartoft, kängan till polisen och hans kaxiga svar om varför han tackar nej till På Spåret. Du hör också om misslyckade Hollywood-satsningen, vad driver honom när han ju inte behöver jobba och hur det är att vara så rik att man kan be folk fara åt helvete.
 • 143. Alla Mot Alla - Emil Persson, producent

  01:11:40
  Allt om Alla Mot Alla! De spelar in 128 program om året och det är många som avslutar sin tv-kväll med denna quiz-underhållning. Vad tycker han om På Spåret, vad innebär hans producent-roll, hur castas deltagare, hur mycket får de tävlande betalt och vem skriver alla underfundiga fråge-texter? Hör också om cynismen kring Janne Josefssons medverkan, hur mycket betyder Filip & Fredrik för programmet, tittarsiffror, jobba alkoholpåverkad, rekordlånga finalinspelningen på Globen och om drömmen att sälja formatet till USA. Vi hann också prata lite om eventuell beröringsskräck mellan Erik & Mackan och Filip & Fredrik, Fördomspodden och om att miljonerna rullar in.
 • 142. Josefine Sundström

  01:29:08
  Voxpop, Melodifestivalen, Combo, Säpop, Jukebox, Junior-Jeopardy och inte minst Lilla Melodifestivalen! Josefine Sundström har gjort väldigt mycket tv men nu avslöjar vi något som få vet om, hennes första håriga tv-jobb inför miljonpublik! Josefin berättar också om besvikelsen efter det svaga resultatet som artist i Melodifestivalen 1999, om hur hon nobbade ett jobb på Sommarlov, hur hon hamnade på Voxpop, hennes första intervju med en världsberömt boyband och hennes minnen från SVT Växjö. Hör också om när hon fick leda Melodifestivalen 2001 om hur hon lämnar SVT för TV4, om det bortglömda musikprogrammet Combo som hon gjorde i många år. Dessutom får vi veta mer om den utskällda floppen "Säpop", om utseendefixeringen i tv-branschen, om författarskapet som också lett henne till tv, fusket i "Hela Kändissverige Bakar", om hon saknar programledarjobb i tv idag och om att ha en räv bakom örat.
 • 141. Jan Scherman

  01:30:25
  Från reporter till VD för Sveriges största tv-kanal. Men mönstret att bli chef och leda kom ganska tidigt, men vad kvalificerade honom? Han avslöjar också vilka medie-toppjobb han tackat nej till. Hör Jan Scherman berätta om tiden på SVT i Norrköping där kungen hette Ragnar Dahlberg, om att gilla bråk och livliga konflikter, vurmen för dansband, relationen till Bert Karlsson och om mordhoten för att han visade Lokets avtackning istället för TV4 Nyheterna. Hör också om hoten från Göran Persson, den frostiga relationen till kungahuset, kritiken mot public service-ledningarna och om varför han drömmer mardrömmar om Claes Elfsberg.
 • 140. Staffan Ling

  01:21:24
  En tv-legendar vars första produktion var en ungdomsserie om två 12 åringar och en schäfervalp som jagar bovar längs Vindelälven. Staffan Ling rörde sig senare i sin karriär mot underhållningen och kom att bli en av våra mest profilerade programledare. Hör om hans intresse för internationell tv, om hans beef med Kay Pollak, om att göra tv i en annan tid, samarbetet med hans parhäst Bengt Andersson som visar sig var en väldigt känslig typ och inte minst om kultrollen i Sällskapsresan 2 - Snowroller. När drack han en vargtass senast? Han berättar också om tittarsuccén Femettan, varför han sa upp sig från SVT och gick till TV4, kontakten med Martin Timell, Stadskampen och om frugans undringar när Staffan kommer hem med Carola Häggkvists läppstift på sig. Och vad gillar han Wahlgrens? (Staffans granne bilar lite i väggen mellan 8-23 minuter i detta avsnitt men det tar vi inget extra för.)
 • 139. Henrik Kruusval

  01:15:47
  Om reprisapparaten och tittarsuccén Landet Runt och programmets utökade uppdrag, likheten med Bianca Ingrosso, om långsam tv och tv-hus runt om Sverige och världen. Hör också om de lokala nyheterna har för mycket tv-tid att fylla, handskrivna diss-mail, redaktionens arbetsmiljöproblem, fylleminnen från Kristallen-galan, det stela samtalet med VD, pilotprojekt som aldrig blev av och hur god granne är Henrik egentligen när han sätter sin mest rebelliska sida till? Vi frågar oss också hur det egentligen går för nya Saltkråkan.
 • 138. Claes Åkeson

  01:27:30
  Han har gjort det mesta! Programlett Melodifestivalen, sänt några av de största sport-tv-programmen, gjort bred fredagsunderhållning, haft sin egenbetitlade talkshow. Trots all offentlighet gillar han inte att vara känd. Hör om starten på "7 till 9" och om hans obefintliga kontakt med före detta kollega Kattis Ahlström, om hans pappa Kurt som ledde in Claes på tv och radio-banan, hans okända roll i Rederiet, sura minerna när han värvades från SVT till TV4 och om hur han plötsligt valde att gå från de stora studiorna till lokal-tv. Han berättar också om sin fascination för Jarl Alfredius, hur han undersökt sport-tv då och nu, vem gör egentligen snyggast sport-tv idag? Dessutom hör du om hans vistelse på Stenbecks "Heartbreak Hotel", att leda Mello 2002 samtidigt som han var ankare på TV3, chefsjobbet han inte fick och inte minst hans omtalade namnbyte.
 • 137. Årskrönika 2023

  01:23:35
  Vi summerar tv-året 2023 på vårt sätt och vi lämnar bakom oss ett år där det hänt väldigt mycket i svensk tv. Är "Bäst I Test" bara dåliga midsommarlekar, kan "24 Karat" göra comeback, hur länge kommer Sveriges nya allsångsledare vara lojal med programmet, hur bra är Färöarnas nyhetsprogram, saknades det ett spritbord i Mark Levengoods "Sista Ordet" och hur viktigt är ens eftermäle? Dessutom pratar vi med en prisvinnande doldis i branschen och återupplivar ett tv-pris!I panalen: Fredrik Johnsson, Johan Bengtsson och Simon Karlsson. Programledare: Fredrik Ralstrand.