Share

cover art for 26. REBORN, RETTSAK OG EN SJELDEN DOHISTORIE

Tur & Tøys Podcast

26. REBORN, RETTSAK OG EN SJELDEN DOHISTORIE

Tro det eller ei - VI ER TILBAKE! For ingen hadde vel trodd at vi hadde kastet inn håndkleet for godt? Aleksander og Lars har tatt coronareglene på alvor, med en gjennomsnittsavtsand på 5,8 km i 2020. Men så fant de Internett, og begge gleder seg stort til mye tur og tøys i året som kommer. I denne poden er det oppdatering på turverdenen, et skråblikk på en rettsak som har preget miljøet - og en veldig spesiell dohistorie!

More episodes

View all episodes

 • 34. Nordpolen #5 - (2001 - 2014) -

  58:23
  Om lyset er slått av for polhavets fremtid, utnyttet noen tiden bedre enn andre i denne epoiken - i det man trodde alt var gjort oste det av kreativitet, fantastisk håndverk og de dristigste turene. Lista legges stadig høyere, kryssinger, i mørke osv. Vil noe klare å toppe dette tiåret?
 • 33. Nordpolen #4 - 1992-2001

  01:04:26
  Bring in the clowns! Dette er et tiår som hadde alt - de største bragdene men også alle turene som viser hvor umulig vanskelig polhavet er. Børge blir den største, en med de sterkeste tilknytninger til Tur & Tøys drar på badeferie, japanere og svensker imponerer, underholder og skremmer. Her er alt.
 • 32. Nordpolen #3 - 1986 - 1993 Den moderne polartidsalder starter

  55:39
  Tur & Tøys fortsetter miniserien om Nordpolen inn i nyere tid. Og nå er det tid for de virkelig store turene i moderne polartid med Kagge & Ouslands nordpoltur i 1990, Mørdre-brødrenes dobbelte polartriumf og ikke minst Gautvik, Bakke og Vegrim
 • 31.NORDPOLEN #2 - WALLY HERBERT, RANULPH FIENNES OG RAGNAR THORSETH

  01:04:20
  Tur & Tøys fortsetter miniserien om Nordpolen. I denne episoden får vi høre om Wally Herbert, Ranulph Fiennes og vår egne Ragnar Thorseth som var den første nordmann som sto på Nordpolen. 
 • 30: NORDPOLEN #1 - Peary, Cook og Bjørn Staib og 60-tallet

  58:24
  Tur & Tøys starter sin elleville ferd gjennom den nyere historien om Nordpolen-ekspedisjoner. Når duoen omsider kommer til poenget så starter med Bjørn Staib og hans nordpoleksyedisjon i 1964. Ja, etter å ha oppsummert feiden og kontroversene mellom Cook og Peary da. Bjørn Staib krysset Grønland i 1962, og hadde enorme ambisjoner for Nordpolen. 
 • 29: LAAAAANGTUR TIL MARS - MED TOM OG TINA SJØGREN

  57:23
  Tina og Tom Sjøgren er ikke akkurat som alle andre ektepar. For det første så var de det første ekteparet til de tre poler - Sydpolen, Nordpolen og Everest. For det andre har de bygget opp Explorers Web.. De kan altså alt om lange og meningsløse turer. Og siden vi kunne bevitne en fantastisk NASA-landing på mars 22.feb, så passer det bra å publisere vår prat med Tom og Tina nå - som arbeider målrettet med sine spinnville turplaner. Til mars. Men før vi drar til mars, skal vi selvfølgelig på friske omveier både via Nordpolen og K2.
 • 28 . FORGRØNNING, TRIVSELSFORMEL & DRONNINGEN "THE SHIT"

  47:13
  Aleksander og Lars tar for seg reell trivsel og en forholdsvis mindre turrelatert fot i bakken når det kommer til hverandres coronahverdag. Aleks er glad i enkle skalaer og forlanger et tall fra Lars. Noe som innleder til Arne Næss sin legendariske trivselsformel og en gjennomgang av turuniverset på coronakjøret. K2, Dronningens hyllest, Alta folkehøgskole og egne turøyeblikk.
 • 27. POLARE TRAGEDIER

  50:22
  I jakten på ære, berømmelse og rikdom dro polfarerne til ytterkanten av den kjente verden, men mange kom aldri tilbake. Hva ligger bak disse tragediene? Aleksander og Lars har besøk av evigunge turfant og forfatter Odd Harald Hauge som forteller om sin siste bok Hva fikk en 80-åring til å ta med førti mann for å finne Canadas gull i 1720? Hvordan kunne 17 friske menn omkomme i et nybygget hus fullt av mat? Var kaptein André gal eller genial da han seilte mot Nordpolen i ballongen sin? Hvordan kunne en lausunge fra Arendal bli dansk krigshelt og en ikonisk polarhelt? Boken gir deg både de berømte og de ukjente historiene, fra Hugh Willoughby i 1553 via Willem Barentsz i 1596, og sju andre ekspedisjoner, til kappløpet mellom Amundsen og Scott. Disse historiene har aldri blitt presentert samlet tidligere.