Share

cover art for 373. Ljuset

Träningspodden

373. Ljuset

Jessica har gjort en ordentlig comeback med sin basket och spelade nyss en av sina bästa matcher! Hon funderar på om det kanske har att göra med att hon inte tränade så mycket förra veckan och att det då blev en perfekt period för återhämtning och uppbyggnad inför matchen? Lovisa och Jessica pratar om formtoppning men framförallt också om formkoll. Hur kan man enkelt checka sin form? Jessica har ett tydligt mål just nu, som hon jobbar på sin form inför: ELLE-galan. Denna resa kommer vi givetvis få följa under kommande avsnitt. Lovisa berättar om tävlingsdagen i Lofsdalen och vi får hänga med på en ordentlig recap från skidspåret, inklusive alla svängar, uppför- och nedförsbackar! Jessica och Lovisa pratar också om olika triggers som kan framkalla den där dumma rösten i huvudet, den som försöker trash-talka oss och som får oss att inte känna oss bra. Vilka är de bästa sätten för att inte låta rösten - och det där mörkret - ta över? Kan det vara en bra idé att prata högt med sig själv för att lyckas vända mörkret till någonting ljust (någonting som både Lovisa och Jessica sysslar med lite då och då)?

Glad påsk!

More episodes

View all episodes

 • 437. Midsommaravsnittet

  01:00:13
  Lagom till midsommarträningen så kommer här ett rykande färskt avsnitt av Träningspodden! För visst tränar vi alla traditionsenligt på midsommarafton? För Jessica och Lovisa är det givet, och i veckans avsnitt berättar de vad de har planerat in för träning till årets bästa dag. Och så blir det snack om hur sommarträningen ska se ut framöver och Jessica förklarar varför hennes motion kommer tvingas bli mycket lugnare än vad hon egentligen vill. Lovisa berättar om en ny challenge som hon har fastnat för och så har tv-programmet Australian Survivor inspirerat henne med nya idéer till lekar och utmaningar.  - Glad Midsommar!Klipps av Gabriella Lahti.
 • 436. I huvudet

  01:00:45
  Det har varit full rulle för Jessica under veckan som gått eftersom äldste sonen Jack har tagit studenten och Jessica arrangerade firandet. Stolt - och helt slut - inleder hon veckans avsnitt med att berätta om festligheterna och hur träningen sett ut... eller inte. Det här får henne och Lovisa att snubbla in på ett samtal om att stå på händer. Jessica har tydligen talang för detta, så länge det finns en vägg bakom. För Lovisa är det knepigare med denna uppochnedvända-position, men drömmen om att bemästra den har inte försvunnit. Lovisa, som är ny-yogad när veckans avsnitt spelas in, går djupare in i vad övningen betyder för henne och varför det kan vara en bra idé att stå på händerna om det pågår mycket i huvudet. På tal om “i huvudet”, så har Lovisa träningsreflekterat en del den senaste tiden. Detta delar hon med sig av och det blir både filosofiskt och praktiskt. Givetvis ska vi även få en färsk rapport gällande Lovisas CrossFit-träning! Hur upplever hon att hon utvecklas och vad är lite extra utmanande just nu?Klipps av Gabriella Lahti.
 • 435. Lopprapport

  01:19:45
  Lovisa har sprungit Stockholm Marathon för fjärde gången och sin typ 14:e mara. I veckans avsnitt blir det såklart en lopprapport. Speciellt intressant är det att få veta hur det kändes att springa i den extrema värme som Stockholm hade denna dag. Dessutom rapporterar Lovisa om: Stressen hos farthållarnas följare, dramat vid vätskestationerna, brister gällande vett & etikett under loppets gång och den sista tanken som for genom hennes hjärna när hon sprungit i mål. Jessica berättar om sin sambo som nu har satt igång med handboll igen - på ett nytt sätt. Dessutom berättar hon om sina känslor kring den senaste säsongen av Superstars, som nu har nått sitt slut.Klipps av Gabriella Lahti.
 • 434. Ego

  01:06:03
  För första gången på nio år har Lovisa och Jessica sprungit ett lopp tillsammans, nämligen Vårruset på fem km! Det var ett sista sekunden-beslut eftersom Jessica egentligen hade tänkt promenera. Men hon hade spring i benen och då blev det som det blev. I veckans avsnitt pratar de såklart om hur de upplevde loppet, bl a om utmaningen att ta sig förbi vissa “korvstoppningar”, hur stämningen var och varför Lovisa nu nosar på att springa Stockholm Marathon, som äger rum dagen efter att detta avsnitt släpps. Och om hon nu bestämmer sig för att springa i värmen, har hon då någon strategi planerad? Lovisa har också med sig “veckans snackis” till detta avsnitt. Det gäller ett viralt klipp som dokumenterar när en brasiliansk kvinna går i mål som vinnare i en halvmara. Men, det finns vissa händelser som har lett till att klippet blivit omdiskuterat. Jessica och Lovisa pratar om vad detta väcker för reaktioner hos dem. Ett samtal som hamnar i slutsatsen att kvinnor, generellt sätt, borde bli lite mer egoistiska.  Vi ber om ursäkt för vissa tekniska störningar i mitten av avsnittet.Klipps av Gabriella Lahti.
 • 433. Godishyllan

  01:15:15
  Lovisa och Jessica har nyligen varit på samma Generation Pep-event, där även personer från svenska kungahuset befann sig och en hel del andra kända människor. Syftet med eventet var att upplysa om svenskens hälsa så som den ser ut just nu, både mentalt och fysiskt. Bland annat så höll Anders Hansen en väldigt informativ föreläsning som går att applicera både på vuxna och barn. Det blir också lite fokus på samtalet om en viss butik som på sista tiden skapat reaktioner efter att den satt upp en varningsskylt vid godishyllan - som en blinkning till hälsorisken med socker. Var det gränsöverskridande att butiken delade sin “åsikt”, eller var det bara uppfriskande? En sak är säker, det satte igång samtalet om sockerkonsumtion. Och så tar Lovisa och Jessica också upp ett par talpunkter från eventet som gjorde avtryck, dels från Prins Daniel, dels från tränaren Mårten Nylén.Klipps av: Gabriella Lahti.
 • 432. Koll på pollen

  29:23
  Ett extra-avsnitt av Träningspodden ligger ute nu! Vi har genom åren fått massor av frågor om pollenallergi och om träning & pollenallergi, och nu har vi på begäran spelat in ett helt specialavsnitt om detta tillsammans med ALK som bland annat driver pollenkoll.se och appen Pollenkoll. I avsnittet tar vi upp massor av lyssnarfrågor och har dessutom med oss experten Sara Selander i studion, Specialistläkare på Södersjukhuset.Vi pratar t ex om vilken hjälp som finns att få mot pollenallergi, hur man kan förbygga besvär och hur man kan tänka kring träning under pollensäsongen. In och lyssna och lär dig mer om detta viktiga ämne! Avsnittet är ett betalt samarbete med ALK, ett globalt, forskningsdrivet företag som arbetar med prevention, diagnostisering och behandling av allergi. ALK driver också hemsidan Pollenkoll.se och appen Pollenkoll där man bland annat kan följa pollenprognos, föra symtomdagbok och öka sin kunskap om pollenallergi.Klipps av: Gabriella Lahti
 • 431. Kroppsångest

  01:14:28
  Veckans avsnitt inleds med ett litet announcement från Lovisa, något som kändes som en lättnad när hon själv fick reda på det! Jessica har från sitt håll - traditionsenligt - en färsk rapport från årets basketfestival. Lovisa och Jessica pratar vidare om idrottande och hur snabbt det har skett en förändring kring unga personers prestation när det gäller olika former av sport och hur detta skifte har märkts av. - Hur kan en vinnarskalle som “älskar att vinna och att hata att förlora” försöka tänka och göra för att mestadels känna sig nöjd med sin prestation? Och så avslutar Lovisa Lovisa avslutar veckans avsnitt med att ta upp ett ämne som många nog känner igen sig den här tiden på året: kroppsångest. Både Lovisa och Jessica ger tips på olika sätt att lindra detta!Klicka här för erbjudandet från Lifesum eller gå in på: https://lifesum.com/redeem/traningspoddenKlipps av Gabriella Lahti.
 • 430. Discokulan

  01:13:13
  Jessica poddar denna vecka från ett varmt land. Var eller varför får hon inte avslöja, men det handlar om jobb. Med fågelkvitter i bakgrunden kan hon däremot berätta om ett annat topphemligt projekt som hon varit involverad i och som avslöjades för en vecka sedan: Masked Singer-karaktären Discokulan var Jessica!  I veckans avsnitt får vi veta hur hon lyckades hålla detta hemligt så länge, samtidigt som hon var tvungen att förbereda sig för rollen. I vanlig ordning blir det också en uppdatering från Lovisa och Jessica om hur det går med träningen just nu. Och Lovisa har även förberett en lista med enkla och smarta tips till alla som nu, lagom till sommaren, vill komma igång med utomhusträningen. Dessutom så börjar Lovisa och Jessica nosa på Backyard Ultra, ett koncept som handlar om att springa en bana på 6,7 kilometer. Men banan ska inte bara springas en gång. Tvärtom, så pågår tävlingen tills alla löpare - förutom en - har gett upp. Finns det några lyssnare därute som känner sig manade att joina Jessica och Lovisa? Kanske det går att få till en Träningspodden-grupp som tar sig an detta bitterljuva lopp tillsammans?Klicka här för erbjudandet från Lifesum eller gå in på: https://lifesum.com/redeem/traningspoddenKlipps av Gabriella Lahti.
 • 429. Soft Girl

  01:02:40
  Vi har tagit klivet in i maj månad och nu SKA sommaren stanna. I veckans avsnitt pratas det såklart bland annat om Valborg. (Varken Lovisa eller Jessica stod framför en brasa, den saken är säker.) Lovisa pratar också om vissa aktuella fenomen som hon noterat när hon lyssnat på några avsnitt av SR-programmet “Kropp & Själ”. I hennes notiser ingår bland annat den kontroversielle Andrew Tate, hur “manliga” kroppsideal och skönhetsnormer har utvecklats till vad som trendar idag och vad “Looksmaxing” innebär. Har Jessica märkt av hur den här normen har förändrats på sista tiden? Och så har vi den så kallade “Soft Girl”-trenden. Lovisa förklarar vad en Soft Girl är innan hon och Jessica diskuterar huruvida den subkulturen eventuellt skulle kunna påverka träningstrender.Klipps av Gabriella Lahti.