Share

cover art for Hvilken musikk passer i kirken? Og betyr det noe om søndagsskolen er luthersk?

Tore og Tarjei

Hvilken musikk passer i kirken? Og betyr det noe om søndagsskolen er luthersk?

De siste ukers musikkdebatt i Dagen har for noen vært gjensyn med gamle kjepphester, for andre har det vært en nyoppdagelse. Hva forteller musikksyn om teologi? Vi snakker også om trosopplæringsopplegget Awana etter at en professor hevdet at dette ikke er preget av luthersk kristendomsforståelse. Dessuten deler Tarjei inntrykk om fra Nordiske Mediedager, blant annet om journalisters paradoksale forståelse av moral.

More episodes

View all episodes

  • Hvordan kan man utvikle en menighet i Den norske kirke?

    27:43|
    «Varme relasjoner», «utrustende lederskap» og «inspirerende gudstjenester». Det er kvaliteter som blir målt med konseptet Naturlig menighetsutvikling. Sokneprest Espen Tveten forteller hvorfor han ønsket å ta det i bruk da han kom til Øygarden for tolv år siden, etter å ha vært misjonær i Thailand, og hva erfaringene har vært. 
  • Kan kristendommen være viktigere enn Gud? Gjest: Åste Dokka

    30:40|
    Åste Dokka har selv vokst opp med kirke og kristendom på alle kanter. Nå har presten og Vårt Land-kommentatoren skrevet bok hvor formålet er å gjøre det greit å kalle seg «litt kristen». Det er ikke en selvbiografi, for Dokka er mer enn «litt» kristen. Men hun skriver til de mange kirkemedlemmene som ikke føler seg helt innenfor.
  • Applaus til en statsråd som har gitt kirken frimodighet. Gjest: Kjersti Toppe

    29:04|
    På sin siste hele dag som kirkeminister var Kjersti Toppe (Sp) hjemme i Bergen for å delta på en konferanse om bevaring av kirkebygg. Nettopp det har vært en hjertesak for henne, og hun har vært opptatt av å snakke opp verdien av tross- og livssynssamfunn. Barne- og familieministeren advarer mot den mistenksomheten hun mener preger dem som vil gjøre religion til en privatsak.
  • Finner spor av gudstro hos Taylor Swift, David Bowie, Paul Simon, Justin Bieber og Bruce Springsteen. Gjest: Olav Solvang

    32:44|
    Med over 30.000 album (!) i samlingen er Olav Solvang ganske sikkert den her i landet som vet aller mest om norske og internasjonale kristne artister. Han er nå aktuell med sin andre bok om artisters forhold til kristendom. Der forteller han blant annet om da han og konen fikk en egen minikonsert med gospellegenden Andrae Crouch bare noen måneder før han døde.Solvang mener det fremdeles er vanskelig å spille evangeliske sanger på kanaler som NRK. Men han mener også at «Fordommene mot artisters kristne tro har gått begge veier.».
  • Det er ikke bare Donald Trump som kobler teologi og politikk. Gjester: Sven Thore Kloster og Sturla Stålsett

    39:34|
    Med innsettelsen av Donald Trump ble det til overmål tydelig at religion fortsatt spiller en politisk rolle. Dette skjer i ulike deler av verden, også i Norge. Men hvordan forholder teologi og politikk seg til hverandre? Går det egentlig an å skille dem fra hverandre?Denne uken blir boken «Hellig makt» lansert. Der blir disse problemstillingene drøftet. Tarjei Gilje møtte to av redaktørene, Sven Thore Kloster og Sturla Stålsett for å snakke om dette. Vi snakket også om den konservative bølgen og om den er oppskrytt.
  • Kristen presidentinnsettelse, bremset avkristning og kritisk tenkning på kristne skoler

    34:30|
    Starten på Donald Trumps andre presidentperioder ble preget av mye forbønn, mange religiøse referanser og en omdiskutert preken. Hva forteller det om dagens USA og om oss? Vi snakker også om ferske tall fra KIFO om status for kristen tro i Norge og om en fersk doktorgrad om kristne skoler. Sofie Braut er med som gjest.
  • Attraktive menigheter, "litt kristne nordmenn" og besøk på flytende bedehus

    32:15|
    Hvorfor reflekterte Pinsebevegelsens selvkritisk om "attraksjonsmodellen" for menigheter under LED-konferansen i forrige uke? Vi snakker også om Vårt Land-kommentator Åste Dokkas nye bok "Litt kristen" og om framtiden for båten "Elieser 6", som i sin tid var et nyskapende misjonsprosjekt.
  • Godt nytt for misjonærbarn, statlig trostilsyn og slik blir 2025 i Kristen-Norge

    32:22|
    Hva betyr det at Normisjon følger etter Misjonssambandet og etablerer en handlingsplan for tidligere misjonærbarn? Vi snakker også om graden av statlige krav til trossamfunn, i lys av flere saker om frys i offentlig støtte. Og vi ser på hvilke saker som ligger an til å bli viktige i 2025 i Kristen-Norge.
  • Konservativ bølge, kongen som tidstegn og populær biskop

    32:04|
    Før jul gjennomførte Dagen en undersøkelse som viste at 51 prosent mener skolen bør undervise at det bare finnes to kjønn. Kan dette ses i sammenheng med en konservativ bølge, eller er det andre forklaringer? Vi snakker også om kong Haralds håndtering av et utfordrende år og utnevelsen av Sunniva Gylver til biskop i Oslo.