Share

cover art for Slik skal digitaliseringsministeren få sving på Norge

Teknologi og mennesker

Slik skal digitaliseringsministeren få sving på Norge

Season 7, Ep. 9

Etter to år uten en egen statsråd for digitalisering, så har Norge nå endelig fått en digitaliserings- og forvaltningsminister. Karianne Tung (Ap) er statsråd for det flunkende nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, og skal lede arbeidet med å digitalisere, forenkle og skape et bedre Norge. 


I samtale med konsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby, diskuterer vi digitalisering av offentlig sektor, kunstig intelligens (AI), data, samarbeid, IT-sikkerhet og regjeringens arbeid med ny digitaliseringsstrategi. I tillegg dykker vi ned i hvilke ambisjoner regjeringen har for et digitalt Norge. 


Programleder er Christian Brosstad.

More episodes

View all episodes

 • 19. Trenger vi et AI-opprør, eller?

  48:49
  Det snakkes om kunstig intelligens (AI) overalt. Investorer hopper på nesten alt som lukter AI. Tech-selskaper og AI-eksperter ser stjerner. Men hvordan forholder norske virksomheter seg egentlig til AI? Er vi helt retningsløse? Hvor flinke er norske ledere til å skaffe seg kunnskap om temaet? Og ikke minst; hvordan bygger ansatte egen AI-kompetanse? Ja, det er mange spørsmål som skal besvares. I denne episoden rydder vi opp i hvordan vi burde forholde oss til AI, og du får helt konkrete råd. Ukens gjester er Silvija Seres, matematiker, AI-forsker og tech-investor, og Petter Moe, CTO i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
 • 18. 10 000 pingviner og AI-assistentene

  49:41
  For noen måneder tilbake laget vi en episode om AI-assistenter på jobben. Den ble veldig populær, og etter det har vi fått en del henvendelser om vi ikke kan lage en oppfølger. Og det gjør vi nå. Kunstig intelligens (AI) er kanskje det «hotteste» temaet om dagen – og påvirker alle bransjer og jobber. AI skal inn i alle produkter og tjenester, og er også på full fart inn i arbeidshverdagen. Vi er i ferd med å bevege oss fra «hva kan maskiner gjøre for oss» til «hva kan maskiner være for oss». Den dominerende løsningen i markedet er Microsoft Copilot. Jotun har de siste månedene hatt en pilot med 300 ansatte.  I denne episoden snakker vi om hva Copilot er – og ikke er, praktiske erfaringer fra Jotun, hvordan du bør forberede organisasjonen, og hva disse assistentene gjør med jobbene våre. ¨Ukens gjester er Marius Enge, Group IT Digital Workplace Manager i Jotun, og Christoffer Besler Hansen, sjefkonsulent og fagansvarlig Digital Workplace i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.PS: Så hva har pingviner med AI-assistenter å gjøre? I Jotun jobber over 10 000 ansatte. Joruns bedriftsverdier er lojalitet, omsorg, respekt og mot – er grunnsteinene bedriftskulturen, kalt "pingvin-ånden". Så da vet du det 😉
 • 17. 10 bekymringer om teknologibruk i skolen

  01:05:47
  Det er særlig ett område innenfor digitaliseringen av Norge som vekker sterkt engasjement, usikkerhet og uenighet. Det er bruk av teknologi i skolen. Ikke så rart siden det handler om barna våre.Vi har kjendisopprør, varierende resultater i skolene, og politikere som har lagt seg på en forbudslinje. Bekymringene er mange, og spenner fra pedagogiske utfordringer, regulatoriske forhold, til etikk og personvern. Det er ofte vanskelig å få til en balansert samtale som adresserer både mulighetene og utfordringene teknologien bringer med seg. Uansett er det viktig å utforske disse bekymringene. Det er det vi skal gjøre i denne episoden. Vi har brukt et AI-verktøy for å finne ut av hva det snakkes om i det offentlige rom når det kommer til bruk av teknologi i skolen.Ukens gjester er Julie Remen Midtgarden, byråd for utdanning i Oslo kommune, og Elisabeth Palmgren, tidligere rektor og nå leder for skolesatsingen i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Redaksjon: Marius Røed Wang, Marita Søvik Røskar og Christian Brosstad.
 • 16. Trenger vi en «røykelov» for natur og klima?! (LIVE)

  50:09
  I denne episoden dykker vi ned i Europas grønne skifte, og utforsker hvordan EUs ambisiøse klimaplaner påvirker oss her i Norge. EU så alvoret i 2017 og tok et politisk standpunkt. De besluttet å gå i gang med et vanvittig klima- og miljøprogram, kalt «The European Green Deal» - med mange underprogrammer. EU har to virkemidler; penger og lovgivning. Nå kommer det en tsunami av «Green Deal»-lovgiving. Hva betyr dette for Norge, og hvordan kan vi få en hånd på rattet? Hvordan kan vi bidra til bærekraftig innovasjon og skape grønn økonomisk vekst i Norge? Vi tar debatten. Ukens gjester er Cathrine Barth, som jobber med systemdesign og forretningsutvikling innenfor sirkulærøkonomi, Anita Skog, innovasjonspådriver i Arctic Pioneers, Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge, og Petter Gulli, daglig leder i 12 Years. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.  NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast i Oslo forrige uke på Atea Sustainability Forum (ASF). Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg bedre lytteropplevelse. 
 • 15. Den store krigen om mikrobrikker

  41:10
  Nå skal vi snakke om noe som svært få egentlig bryr seg om, men som vi ikke kan leve uten. Vi snakker om chips eller mikrobrikker, som er kritiske byggeklosser i den verden vi lever i. Du finner dem i mobiltelefoner, elektriske tannbørster, vaskemaskiner, PC-er, AI-systemer, biler osv. Samtidig er mikrobrikker geopolitikk på høyt nivå. Den globale konkurransen er kompleks og påvirker internasjonal politikk, økonomi og sikkerhet. Utviklingen av chip-markedet er drevet av teknologisk innovasjon og globale økonomiske trender. I denne episoden snakker vi om mikrobrikkekappløpet eller krigen om du vil. Og hvilke muligheter Norge har for å bygge ny industri.Ukens gjester er Håkon Haugli, adm. direktør i Innovasjon Norge, og Mats Carlin, forskningssjef i Sintef Digital. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 
 • 14. Hvem vinner kappløpet? De kriminelle eller sikkerhetsekspertene?

  46:39
  Det går ikke en dag uten at vi hører historier om cyberangrep, løsepengevirus og data på avveie. Vi lever i en urolig verden hvor storpolitikk skaper økt spenning og økende antall digitale angrep mot norske verdier. Alt vi omgir oss med er digitalt, dermed har vi blitt enda mer sårbare for kriminelle og fiendtlige stater. Samtidig opplever vi et teknologikappløp mellom kriminelle og sikkerhetseksperter. Kunstig intelligens gir ytterligere kraft til dette har kappløpet. Hvordan står det egentlig til med sikkerheten i AS Norge? Hvilke nye trusler står vi overfor, oh hva kan gjøres for å minimere risiko? Det hjelper faktisk ikke lenger å tenke «dette skjer ikke meg». Ukens gjester er Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge, og programleder i podkasten «Før alarmen går». Programleder er Christian Brosstad.Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 
 • 13. AI er helsesektorens nye superkrefter m/ Ishita Barua og Rune Simensen

  44:06
  Hverdagssamtalen vår om kunstig intelligens (AI) handler mye om bruk av AI-løsninger som gjør mer eller mindre nyttige ting som f.eks. AI-generering av bilder, video og lyd. Men hva med AI som kan bidra til å redde liv og gi oss bedre helsehjelp? I denne episoden dykker vi ned i bruk av AI innenfor helsesektoren. Vi ser både på mulighetene og hvilke utfordringer som ligger foran oss. Ukens gjester er Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst, og Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens, medisinsk direktør i Livv Health og forfatter av boken «Kunstig intelligens redder liv». Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 
 • 12. Velferdsteknologi er ikke en magisk tryllestav

  46:10
  Velferds-Norge står overfor store utfordringer de neste årene. Vi får flere eldre og syke, samtidig som vi har personellmangel. Presset på de kommunale helse- og omsorgstjenestene øker. Denne samfunnsutviklingen tvinger frem nye samskapingsmodeller. I fjor la Helsepersonellkommisjonen frem sin rapport. De mener det haster med å innføre nye samarbeidsformer, ny oppgavedeling og smart teknologi for å møte utfordringen.I denne episoden skal vi snakke om hvilken rolle teknologi kan spille i denne omstillingen. Hva gjør de som lykkes? Vi har spurt Lillestrøm kommune. Ukens gjester er Silje Sande, strategisk digitaliseringsrådgiver i Lillestrøm kommune, og Endre Valdersnes, direktør for velferdsteknologi i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea. Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.*Tittelen er inspirert av et debattinnlegg i Sykepleien.no, skrevet av ingeniør Hans Johan Tofteng.
 • 11. 10 elleville ideer som løser klimakrisen

  58:36
  I denne episoden har vi tenkt å være litt elleville – og tenke utenfor den berømte boksen. Vi har latt oss inspirere av god klimajournalistikk fra New York Times og Dagens Næringsliv. Det står jo ikke så bra til med klimaet. Vi har mer ekstremvær, issmelting, flom, hetebølger, tørke, havet stiger osv. Livsgrunnlaget vil gradvis forsvinne i enkelte områder på jorda, og mange av disse endringene vil være irreversible.Verdens land er enige om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og aller helst 1,5 grader. Problemet er at vi beveger godt over disse grensene. Varsellampene blinker. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, sier «Vi er milevis unna målene i Parisavtalen – og minutter fra midnatt for 1,5-gradersmålet».Klokken tikker, og det går altfor tregt. Kanskje det er på tide å tenke helt nytt og «crazy», utnytte teknologien og kaste hemningene på havet? Er det når det er som mest kritisk at vi er mest kreative? Eller er det rett og slett ikke mulig å stoppe utviklingen?  Ukens gjester er Lars Kullerud, geolog og leder for UArctic, og Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.