Teknologi og mennesker

 • 13. AI er helsesektorens nye superkrefter m/ Ishita Barua og Rune Simensen

  44:06
  Hverdagssamtalen vår om kunstig intelligens (AI) handler mye om bruk av AI-løsninger som gjør mer eller mindre nyttige ting som f.eks. AI-generering av bilder, video og lyd. Men hva med AI som kan bidra til å redde liv og gi oss bedre helsehjelp? I denne episoden dykker vi ned i bruk av AI innenfor helsesektoren. Vi ser både på mulighetene og hvilke utfordringer som ligger foran oss. Ukens gjester er Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst, og Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens, medisinsk direktør i Livv Health og forfatter av boken «Kunstig intelligens redder liv». Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 
 • 12. Velferdsteknologi er ikke en magisk tryllestav

  46:10
  Velferds-Norge står overfor store utfordringer de neste årene. Vi får flere eldre og syke, samtidig som vi har personellmangel. Presset på de kommunale helse- og omsorgstjenestene øker. Denne samfunnsutviklingen tvinger frem nye samskapingsmodeller. I fjor la Helsepersonellkommisjonen frem sin rapport. De mener det haster med å innføre nye samarbeidsformer, ny oppgavedeling og smart teknologi for å møte utfordringen.I denne episoden skal vi snakke om hvilken rolle teknologi kan spille i denne omstillingen. Hva gjør de som lykkes? Vi har spurt Lillestrøm kommune. Ukens gjester er Silje Sande, strategisk digitaliseringsrådgiver i Lillestrøm kommune, og Endre Valdersnes, direktør for velferdsteknologi i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea. Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.*Tittelen er inspirert av et debattinnlegg i Sykepleien.no, skrevet av ingeniør Hans Johan Tofteng.
 • 11. 10 elleville ideer som løser klimakrisen

  58:36
  I denne episoden har vi tenkt å være litt elleville – og tenke utenfor den berømte boksen. Vi har latt oss inspirere av god klimajournalistikk fra New York Times og Dagens Næringsliv. Det står jo ikke så bra til med klimaet. Vi har mer ekstremvær, issmelting, flom, hetebølger, tørke, havet stiger osv. Livsgrunnlaget vil gradvis forsvinne i enkelte områder på jorda, og mange av disse endringene vil være irreversible.Verdens land er enige om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og aller helst 1,5 grader. Problemet er at vi beveger godt over disse grensene. Varsellampene blinker. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, sier «Vi er milevis unna målene i Parisavtalen – og minutter fra midnatt for 1,5-gradersmålet».Klokken tikker, og det går altfor tregt. Kanskje det er på tide å tenke helt nytt og «crazy», utnytte teknologien og kaste hemningene på havet? Er det når det er som mest kritisk at vi er mest kreative? Eller er det rett og slett ikke mulig å stoppe utviklingen?  Ukens gjester er Lars Kullerud, geolog og leder for UArctic, og Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.
 • 10. AI og mediebransjens framtid m/Schibsted og Mediebedriftenes Landsforening

  46:35
  Kunstig intelligens (AI) kommer med både utfordringer og muligheter for mediebransjen. Utbredelsen av generativ AI, spesielt ChatGPT, har skjedd med stor hastighet, og teknologien har allerede blitt mainstream. Teknologigigantene fortsetter å dominere dette feltet, men hva med de redaktørstyrte mediene?I denne episoden diskuterer vi kunstig intelligens, etikk, syntetisk media, «fake news», ulike AI-caser, kompetanse, samarbeid, forretningsmodeller, og samfunnsansvar i en tid hvor generativ AI er i ferd med å omforme mediebransjen. Og vi skal selvsagt innom New York Times søksmål mot OpenAI. Ukens gjester er Sven Thaulow, Chief Data and Technology Officer, Schibsted, og Geir Engen, fagsjef for digital utvikling, Mediebedriftenes Landsforening. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Lydklipp: Channel 1 AIs promovideo, og utdrag fra høringen i Senatet om AI og journalistikk (senator Richard Blumenthal og medieprofessor Matt Jarvis). 
 • 9. Slik skal digitaliseringsministeren få sving på Norge

  49:04
  Etter to år uten en egen statsråd for digitalisering, så har Norge nå endelig fått en digitaliserings- og forvaltningsminister. Karianne Tung (Ap) er statsråd for det flunkende nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, og skal lede arbeidet med å digitalisere, forenkle og skape et bedre Norge. I samtale med konsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby, diskuterer vi digitalisering av offentlig sektor, kunstig intelligens (AI), data, samarbeid, IT-sikkerhet og regjeringens arbeid med ny digitaliseringsstrategi. I tillegg dykker vi ned i hvilke ambisjoner regjeringen har for et digitalt Norge. Programleder er Christian Brosstad.
 • 8. Topp 10 teknologitrender for 2024 m/Gartner og Deloitte

  01:01:11
  Hvilke teknologitrender vil prege 2024? Vi spør Tor Kramvik Sivertsen, partner i Deloitte, og Erik Lehne, Senior Managing Partner i Gartner, om hvilke teknologier de mener enten får et ordentlig gjennombrudd dette året eller vil ha mest innvirkning på hvordan vi jobber, lever og samhandler på. Du får blant annet høre om tillit og AI, bransjespesifikke plattformer, demokratisering av generativ AI, maskiner som kunder (custobots), intelligente applikasjoner, Spatial Computing, industriell metaverse, syntetiske medier og Deepfakes, og ikke minst Developer Experience (DevEx). Vi diskuterer hvordan virksomheter kan tilpasse seg og dra nytte av disse trendene, med eksempler og praktiske råd for å være i forkant av den teknologiske utviklingen. Dette er en episode fullstappet av innsikt, refleksjoner og fremtidstenkning. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Her finner du rapportene:For dypdykk, anbefaler vi teknologitrender fra Deloitte, Gartners trendrapport for 2024 og Accenture Life Trends 2024.
 • 7. Når maskiner blir bankkunder

  52:41
  Finansbransjen har alltid ligget langt fremme når det kommer til digitalisering, bruk av ny teknologi og samarbeid på tvers i egen bransje. Bank er en næring der teknologi møter tradisjon, og der nye ideer endrer hvordan vi forvalter og tenker på penger. Og vi trenger ikke engang nevne Vipps. Vi husker vel ikke livet uten. Men samtidig skjer det nå store endringer; den teknologiske utviklingen er på speed, cybertruslene er større og bredere, konkurransesituasjonen er mer tilspisset, vi lever i en mer usikker verden, og vi opplever endrede brukervaner.I denne episoden snakker vi om finansbransjens innovasjonskraft, hva som skal til for å lykkes, og hva som blir «the next big thing»? Ukens gjester er Maria Ervik Løvold, konserndirektør Technology and Services i DNB, og Siren Sundland, konserndirektør strategi og digital distribusjon i Sparebanken Vest - og årets digitaliseringsleder 2023. Programleder er Christian Brosstad fra IT-selskapet Atea. 
 • 6. Etisk AI: - Herregud, nå stopper innovasjonen?!

  56:45
  Det er lett å forelske seg i kunstig intelligens. Potensialet er stort, og det kan synes som alle problemer kan løses med AI. Samtidig utfordrer AI oss på flere områder. Med AIs økende «makt» kommer også økende etiske bekymringer.Det tok 13-14 år før vi fikk på plass regulering av personvern, nå er vi heldigvis raskere på ballen med regulering av AI. Men nordmenn er bekymret. Ifølge en undersøkelse fra Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, sier over 40 % av befolkningen at de er bekymret for hvordan AI vil påvirke samfunnet i fremtiden. I denne episoden spør vi om vi tar for lett på etisk AI eller ansvarlig AI. Hva kan gå galt? Hvilke risikovurderinger bør du gjøre? Hvilke etiske retningslinjer for bruk av AI trenger vi? Og hvordan kan du gjøre etisk AI til en strategisk fordel? Ukens gjester er Leonora Onarheim Bergsjø, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder og leder Norsk råd for digital etikk, og Petter Moe, Teknologidirektør i Atea. Programleder er Christian Brosstad, Atea. 
 • 5. Klar for hverdags-AI på jobb og skole?

  35:40
  Mange eksperter mener at AI (kunstig intelligens) er årets teknologi. Nå er ikke AI noe nytt, men det skjer veldig mye innenfor dette området akkurat nå. Bare fantasien setter grenser for hvordan AI kan brukes i samhandling, problemløsning, kunnskapsbygging, læring, informasjon og kreativitet.Vi er i ferd med å bevege oss fra «hva kan maskiner gjøre for oss» til «hva kan maskiner være for oss». Vi får alle et eller annet forhold til AI - på arbeidsplassen, skolen eller hjemme.Gartner snakker om hverdags-AI, som gir økt produktivitet og effektivitet, og «game-changing-AI», som fokuserer på å skape ny verdi gjennom nye produkter, tjenester, forretningsmodeller eller ny industri.I denne episoden snakker vi om hverdags-AI innenfor to områder i livet; arbeidsplassen og skolen. Det er mange likhetstrekk og en del forskjeller. Vi skal dykke ned i dette.Ukens gjester er Fredrik Sætre, senior teknologirådgiver fra Microsoft, og Elisabeth Palmgren, tidligere skoleleder, og nå ansvarlig for skolesatsingen i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad. Dette er et opptak fra LIVE-podkast i Bergen forrige uke. Lydfilen er bearbeidet med AI-verktøyet Adobe Podcast Beta - Enhance Speech. 
loading...