Share

cover art for #121: Kan teknologi redde helse- og omsorgstjenesten?

Teknologi og mennesker

#121: Kan teknologi redde helse- og omsorgstjenesten?

Season 6, Ep. 21

Helse-Norge står overfor store utfordringer de neste årene. Det er personellmangel, flere blir eldre og syke og forventningene våre til helsetjenesten øker. Konsekvensen er at vi må prioritere kraftigere når det kommer til penge- og ressursbruk. I tillegg må helsesektoren også bidra til det grønne skiftet.


I begynnelsen av februar i år la helsepersonellkommisjonen frem sin 330 sidersrapport, «Tid for handling. Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste». Her er det mange varsellamper spredd utover sidene. Nå kreves det handling – eller en omlegging og transformasjon av helsesektoren. Det holder ikke lenger å rope på «varme hender».


I denne episoden skal vi snakke om hvilken rolle teknologi kan spille i denne omstillingen. Kan teknologi redde helse- og omsorgstjenesten?


Ukens gjester er Trine Johansen Meza, rektor ved Høyskolen Kristiania og professor i biomedisin og helsevitenskap, og Gunnar Bovim, rådgiver ved NTNU, styreleder i Innovasjon Norge og Oslo universitetssykehus, og har ledet helsepersonellkommisjonen. 


Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

More episodes

View all episodes

 • 16. Trenger vi en «røykelov» for natur og klima?! (LIVE)

  50:09
  I denne episoden dykker vi ned i Europas grønne skifte, og utforsker hvordan EUs ambisiøse klimaplaner påvirker oss her i Norge. EU så alvoret i 2017 og tok et politisk standpunkt. De besluttet å gå i gang med et vanvittig klima- og miljøprogram, kalt «The European Green Deal» - med mange underprogrammer. EU har to virkemidler; penger og lovgivning. Nå kommer det en tsunami av «Green Deal»-lovgiving. Hva betyr dette for Norge, og hvordan kan vi få en hånd på rattet? Hvordan kan vi bidra til bærekraftig innovasjon og skape grønn økonomisk vekst i Norge? Vi tar debatten. Ukens gjester er Cathrine Barth, som jobber med systemdesign og forretningsutvikling innenfor sirkulærøkonomi, Anita Skog, innovasjonspådriver i Arctic Pioneers, Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge, og Petter Gulli, daglig leder i 12 Years. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.  NB: Dette er et opptak fra en LIVE-podkast i Oslo forrige uke på Atea Sustainability Forum (ASF). Lyden er bearbeidet med kunstig intelligens for å gi deg bedre lytteropplevelse. 
 • 15. Den store krigen om mikrobrikker

  41:10
  Nå skal vi snakke om noe som svært få egentlig bryr seg om, men som vi ikke kan leve uten. Vi snakker om chips eller mikrobrikker, som er kritiske byggeklosser i den verden vi lever i. Du finner dem i mobiltelefoner, elektriske tannbørster, vaskemaskiner, PC-er, AI-systemer, biler osv. Samtidig er mikrobrikker geopolitikk på høyt nivå. Den globale konkurransen er kompleks og påvirker internasjonal politikk, økonomi og sikkerhet. Utviklingen av chip-markedet er drevet av teknologisk innovasjon og globale økonomiske trender. I denne episoden snakker vi om mikrobrikkekappløpet eller krigen om du vil. Og hvilke muligheter Norge har for å bygge ny industri.Ukens gjester er Håkon Haugli, adm. direktør i Innovasjon Norge, og Mats Carlin, forskningssjef i Sintef Digital. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 
 • 14. Hvem vinner kappløpet? De kriminelle eller sikkerhetsekspertene?

  46:39
  Det går ikke en dag uten at vi hører historier om cyberangrep, løsepengevirus og data på avveie. Vi lever i en urolig verden hvor storpolitikk skaper økt spenning og økende antall digitale angrep mot norske verdier. Alt vi omgir oss med er digitalt, dermed har vi blitt enda mer sårbare for kriminelle og fiendtlige stater. Samtidig opplever vi et teknologikappløp mellom kriminelle og sikkerhetseksperter. Kunstig intelligens gir ytterligere kraft til dette har kappløpet. Hvordan står det egentlig til med sikkerheten i AS Norge? Hvilke nye trusler står vi overfor, oh hva kan gjøres for å minimere risiko? Det hjelper faktisk ikke lenger å tenke «dette skjer ikke meg». Ukens gjester er Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge, og programleder i podkasten «Før alarmen går». Programleder er Christian Brosstad.Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 
 • 13. AI er helsesektorens nye superkrefter m/ Ishita Barua og Rune Simensen

  44:06
  Hverdagssamtalen vår om kunstig intelligens (AI) handler mye om bruk av AI-løsninger som gjør mer eller mindre nyttige ting som f.eks. AI-generering av bilder, video og lyd. Men hva med AI som kan bidra til å redde liv og gi oss bedre helsehjelp? I denne episoden dykker vi ned i bruk av AI innenfor helsesektoren. Vi ser både på mulighetene og hvilke utfordringer som ligger foran oss. Ukens gjester er Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst, og Ishita Barua, lege med doktorgrad i kunstig intelligens, medisinsk direktør i Livv Health og forfatter av boken «Kunstig intelligens redder liv». Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Røed Wang og Christian Brosstad. 
 • 12. Velferdsteknologi er ikke en magisk tryllestav

  46:10
  Velferds-Norge står overfor store utfordringer de neste årene. Vi får flere eldre og syke, samtidig som vi har personellmangel. Presset på de kommunale helse- og omsorgstjenestene øker. Denne samfunnsutviklingen tvinger frem nye samskapingsmodeller. I fjor la Helsepersonellkommisjonen frem sin rapport. De mener det haster med å innføre nye samarbeidsformer, ny oppgavedeling og smart teknologi for å møte utfordringen.I denne episoden skal vi snakke om hvilken rolle teknologi kan spille i denne omstillingen. Hva gjør de som lykkes? Vi har spurt Lillestrøm kommune. Ukens gjester er Silje Sande, strategisk digitaliseringsrådgiver i Lillestrøm kommune, og Endre Valdersnes, direktør for velferdsteknologi i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea. Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.*Tittelen er inspirert av et debattinnlegg i Sykepleien.no, skrevet av ingeniør Hans Johan Tofteng.
 • 11. 10 elleville ideer som løser klimakrisen

  58:36
  I denne episoden har vi tenkt å være litt elleville – og tenke utenfor den berømte boksen. Vi har latt oss inspirere av god klimajournalistikk fra New York Times og Dagens Næringsliv. Det står jo ikke så bra til med klimaet. Vi har mer ekstremvær, issmelting, flom, hetebølger, tørke, havet stiger osv. Livsgrunnlaget vil gradvis forsvinne i enkelte områder på jorda, og mange av disse endringene vil være irreversible.Verdens land er enige om å begrense oppvarmingen til 2 grader, og aller helst 1,5 grader. Problemet er at vi beveger godt over disse grensene. Varsellampene blinker. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, sier «Vi er milevis unna målene i Parisavtalen – og minutter fra midnatt for 1,5-gradersmålet».Klokken tikker, og det går altfor tregt. Kanskje det er på tide å tenke helt nytt og «crazy», utnytte teknologien og kaste hemningene på havet? Er det når det er som mest kritisk at vi er mest kreative? Eller er det rett og slett ikke mulig å stoppe utviklingen?  Ukens gjester er Lars Kullerud, geolog og leder for UArctic, og Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea Norge. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Redaksjon: Peter Tryggestad, Marius Wang og Christian Brosstad.
 • 10. AI og mediebransjens framtid m/Schibsted og Mediebedriftenes Landsforening

  46:35
  Kunstig intelligens (AI) kommer med både utfordringer og muligheter for mediebransjen. Utbredelsen av generativ AI, spesielt ChatGPT, har skjedd med stor hastighet, og teknologien har allerede blitt mainstream. Teknologigigantene fortsetter å dominere dette feltet, men hva med de redaktørstyrte mediene?I denne episoden diskuterer vi kunstig intelligens, etikk, syntetisk media, «fake news», ulike AI-caser, kompetanse, samarbeid, forretningsmodeller, og samfunnsansvar i en tid hvor generativ AI er i ferd med å omforme mediebransjen. Og vi skal selvsagt innom New York Times søksmål mot OpenAI. Ukens gjester er Sven Thaulow, Chief Data and Technology Officer, Schibsted, og Geir Engen, fagsjef for digital utvikling, Mediebedriftenes Landsforening. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Lydklipp: Channel 1 AIs promovideo, og utdrag fra høringen i Senatet om AI og journalistikk (senator Richard Blumenthal og medieprofessor Matt Jarvis). 
 • 9. Slik skal digitaliseringsministeren få sving på Norge

  49:04
  Etter to år uten en egen statsråd for digitalisering, så har Norge nå endelig fått en digitaliserings- og forvaltningsminister. Karianne Tung (Ap) er statsråd for det flunkende nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, og skal lede arbeidet med å digitalisere, forenkle og skape et bedre Norge. I samtale med konsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby, diskuterer vi digitalisering av offentlig sektor, kunstig intelligens (AI), data, samarbeid, IT-sikkerhet og regjeringens arbeid med ny digitaliseringsstrategi. I tillegg dykker vi ned i hvilke ambisjoner regjeringen har for et digitalt Norge. Programleder er Christian Brosstad.
 • 8. Topp 10 teknologitrender for 2024 m/Gartner og Deloitte

  01:01:11
  Hvilke teknologitrender vil prege 2024? Vi spør Tor Kramvik Sivertsen, partner i Deloitte, og Erik Lehne, Senior Managing Partner i Gartner, om hvilke teknologier de mener enten får et ordentlig gjennombrudd dette året eller vil ha mest innvirkning på hvordan vi jobber, lever og samhandler på. Du får blant annet høre om tillit og AI, bransjespesifikke plattformer, demokratisering av generativ AI, maskiner som kunder (custobots), intelligente applikasjoner, Spatial Computing, industriell metaverse, syntetiske medier og Deepfakes, og ikke minst Developer Experience (DevEx). Vi diskuterer hvordan virksomheter kan tilpasse seg og dra nytte av disse trendene, med eksempler og praktiske råd for å være i forkant av den teknologiske utviklingen. Dette er en episode fullstappet av innsikt, refleksjoner og fremtidstenkning. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Her finner du rapportene:For dypdykk, anbefaler vi teknologitrender fra Deloitte, Gartners trendrapport for 2024 og Accenture Life Trends 2024.